Nachtmerrie : Hoe kom ik van mijn nachtmerrie af?

Nachtmerrie : Hoe kom ik van mijn nachtmerrie af?

Stel je de volgende nachtmerrie eens voor: Je loopt in een donkere, koude en lege ruimte. Waar je bent? Je hebt geen idee. Je voelt dat er nog andere mensen of in ieder geval iets aanwezig is in de ruimte. Je ziet en hoort ze niet. Het is echt pikdonker.

Ineens wordt je aangevallen van alle kanten Je weet niet waar je het zoeken moet en met een klap schrik je wakker. Dat is een angstdroom waar je niet op zit te wachten

Het is er 1 uit eigen keuken. Badend in het zweet wakker geworden durfde ik eigenlijk niet eens mijn bed uit te gaan. Zo echt kwam hij over.

Gelukkig is dat al weer een tijd geleden en weet ik tegenwoordig precies hoe ik zo'n nachtmerrie te lijf moet gaan. Daarvoor is het belangrijk om te weten wat een nachtmerrie precies is….

1- Wat is een nachtmerrie eigenlijk?

Het is een angstdroom waarbij de beelden zo afschrikwekkend zijn die de dromer ervaart alsof het de werkelijkheid is. Er is een gevoel van immense angst, machteloosheid en vaak echte fysieke pijn en ongemakken.

Een nachtmerrie gaat vaak over de emoties rond een gebeurtenis in je leven die je verdrongen hebt en blijft verdringen. Deze emoties over zo'n trauma verstoppen zich in je onbewuste tot er iets gebeurt in je leven waardoor dit onderdrukte gevoel geactiveerd wordt.

In de vorm van nachtmerries komt zo'n emotie met een verpletterende klap terug je bewustzijn in omdat dat wat je verdrongen hebt aandacht nodig heeft.

Toch zijn er veel mensen die denken….

2- Ach, het zijn maar een nachtmerries….

Je moet een nachtmerrie serieus nemen. Tenminste als je nieuwe nachtmerries wilt voorkomen. Nachtmerries staan in de top 10 als oorzaak van gebrek aan slaap, energie gebrek en oververmoeidheid.

2 miljoen Nederlanders hebben er meerdere keren per maand last van en zo'n 250.000 mensen hebben veel nachtmerries dat wil zeggen meerdere per week.

Ze schrikken zwetend wakker en beginnen met een groot slaaptekort aan de dag. Dit vermindert zowel je fysieke als mentale weerstand.

Kinderen groeien vaak over nachtmerries heen maar wanneer volwassenen last hebben van een nachtmerrie gaat deze niet vanzelf weg.

Zo'n horrordroom blijft je lastigvallen en terugkomen. Zolang je blijft denken dat er niets aan gedaan hoeft te worden blijven deze angstdromen zich herhalen. Nachtmerries leiden tot:

Kort gezegd: Een nachtmerrie heeft ingrijpende invloed op je dagelijks leven. Nachtmerries kunnen vele oorzaken hebben maar er zijn 2 hoofdoorzaken…

3- De ene nachtmerrie is de andere niet….

Nachtmerries hebben 2 fundamentele oorzaken:

  1. Ze ontstaan na een traumatische ervaring.
  2. Ze gaan over een negatief patroon, angst of beperkende overtuiging.

Deze laatste nachtmerries vinden meestal plaats in een bepaalde context (vallen, achtervolging, verdrinken, etc.).

Een nachtmerrie kun je dan het best vergelijken met een spannende en levensechte horrorfilm die in je hersenen wordt afgespeeld. Sommige mensen denken dat het niet verstandig is om iets aan een nachtmerrie te doen maar dat is onverstandig. De nachtmerrie blijft dan zijn verwoestende invloed op je leven uitoefenen. Lang nadat mensen de ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt.

Zo weerhoudt je verleden je steeds om het leven te leven wat jij wilt. Daarom is de volgende vraag heel belangrijk….

4- Hoe kom ik van mijn nachtmerrie af?

Hoe intenser je beleving van je emoties/angsten in de nachtmerrie zijn hoe voorzichtiger je met zijn gevolgen om moet gaan. Op een eenvoudige manier kan je snel achter de boodschap van je nachtmerrie komen.

Onthoud het volgende goed: De nachtmerrie heeft je iets waardevols te vertellen. En door je nachtmerrie betekenis te geven, gaan we ontdekken wat die pijnlijke boodschap is. We gaan de emotie bloot leggen die de oorzaak is van jouw, misschien terugkerende, nachtmerries.

Als we namelijk met deze emotie werken, jij er inzicht in krijgt of je ervan verlossen, dan zal de nachtmerrie verdwijnen omdat zijn functie erop zit.

Nachtmerries verhelpen zorgt ervoor dat jij weer lekkerder in je vel zit en er meer ruimte komt om die dingen te denken en voelen die je vrijer, gezonder en gelukkiger maken.

Dan kan jij weer met een gerust hart je hoofd op je kussen leggen en wegdromen in een heerlijke nachtrust. En de volgende morgen fris en uitgerust de dag tegemoetzien……

5- Tenslotte 

Soms zijn nachtmerries te heftig en word je zelfs bang door er alleen maar aan te denken. Zoek dan iemand die je wil begeleiden in je proces.

Iemand die weet wat hij doet en begrijpt wat er gebeurt en beseft dat jij je angsdromen niet met een korreltje zout moet nemen maar met een flinke strooiwagen te lijf moet gaan.

Wil jij van je nachtmerrie af? Bel mij op 0642722262 of stuur een bericht via contact.

Over de schrijver
Reactie plaatsen