Vals ontwaken: Ook een kans op snel lucide dromen....

"Ik denk dat ik last heb van vals ontwaken. Ik droom vaak lucide en dat vind ik te gek. Maar ik word ook heel vaak wakker, dan denk dat ik mijn hele ochtendritueel al achter de rug heb, al in de auto zit of op de fiets en dan ineens merk ik dat ik nog in mijn bed lig. Het is dan bijna onmogelijk om wakker te worden. Is hier iets aan te doen?..."-  Jamali

Dit vals ontwaken is een bekend fenomeen onder lucide dromers. Ben jij in staat lucide te dromen? Dan is de kans groot dat jij weleens een vals ontwaken hebt meegemaakt. Vals ontwaken is niet gevaarlijk hoewel het vaak bedreigend overkomt.

Dat komt omdat het vals ontwaken, vooral als het jou de eerste keer overkomt, je een angstig gevoel geeft. Angstige gevoelens gaan gepaard met soortgelijke beelden.  Hoe dat komt? Daar gaan we later in het artikel verder op in….


1-Wat is vals ontwaken?

Tijdens een vals ontwaken droomt men dat men wakker is. Dit fenomeen ontstaat doordat je met je lichaam nog in de REM-slaap zit maar met je hersenen al wakker zijn.  Daardoor zijn je spieren nog helemaal verlamd, op een paar kleine spiergroepen na.

De twee meest voorkomende manieren zijn:

  • De dromer heeft een droom waarin hij over de een of andere, eerdere droom schijnt te praten of denken. Dit begint meestal met het idee dat je net wakker bent geworden in je eigen bed.
    Alles lijkt heel normaal tot er een moment ontstaat, een gebeurtenis plaatsvindt die niet realistisch of echt onmogelijk is.
  • De andere manier is dat je het idee hebt dat je op de normale manier ontwaakt in je eigen slaapkamer maar er tevens een vreemde gespannen sfeer blijkt te hangen.
    De dromer blijft in bed. Spanning, opwinding of ongerustheid komen gelijk maar meestal na een tijdje.

2- Wat gebeurt er tijdens een vals ontwaken?

Zoals eerder al gezegd gaat een vals ontwaken vaak gepaard met angstige gevoelens, alsof er iets kwaadaardigs om je heen hangt. Iets wat je bedreigd. Dit creëer jezelf.

Voordat de bedreigende situatie ontstaat, is het vals ontwaken vrij rustig en sereen. Je ziet bijvoorbeeld je slaapkamer voor je en het lijkt alsof je wakker bent. Niets aan de hand maar dan ineens, in een split second, merk je op dat er iets vreemds aan de hand is.

Je kan niet bewegen, niet praten, hebt geen enkele controle over wat gebeurt en je wordt bang Door dit angstgevoel begint de hersenstam op nachtmerries lijkende beelden af te schieten. Je bent daarbij volledig bewust, dus eigenlijk ben je aan het lucide dromen. Alleen weet je dat niet als je niet beseft dat je in een vals ontwaken zit.

Hoe je van een vals ontwaken een echte lucide droom maakt, wordt later uitgelegd. Eerst een paar handige tips voor als je niet lucide wilt dromen maar wel van die angstige gevoelens af wil…

Het vals ontwaken wat mij het meest is bijgebleven, is die ene keer dat ik dacht dat ik wakker was en het buiten ongelofelijk regende en onweerde. Met bliksem en al. Het was vrij angstig omdat ik het idee had dat het onweer vlak voor mijn raam hing.


Deze gedachte zorgde ervoor dat ik echt ontwaakte. Ik liep naar het raam en zag dat de ochtendzon net was doorgebroken. De straat was kurkdroog. De lucht helder en blauw. Typisch gevalletje van vals ontwaken.

3- Hoe moet je er mee omgaan?

  1. Ontspan je goed voor het slapengaan en doe daarnaast iets wat jou een rustig en veilig gevoel geeft. Het is een goed idee om te mediteren voor je slapen gaat. Richt je op de kans die een vals ontwaken is. Dat jij het bent die er een angstige ervaring van maakt door te denken en te voelen dat het angstig is.
  2. Vind jij een vals ontwaken nog steeds bedreigend? Tover een glimlach op je lippen (kan ook een mentale glimlach zij) en zeg tegen jezelf: Ik droom, het is maar een droom, het is een kans om….
  3. Een andere mogelijkheid is dat je kleine beweging met bijvoorbeeld je vingers of tenen probeert te maken. Grote bewegingen lukken meestal niet omdat je lichaam grotendeels verlamd is.

4- Hoe kom je van een vals ontwaken in lucide dromen?

Als je regelmatig vals ontwaakt, is het handig wanneer je ‘normaal’ ontwaakt, gelijk een vaste ritueel te creëren. Een simpele maar uitgebreide vaste handeling.

Dus niet een enkele handeling zoals kijken op je mobiele telefoon hoe laat het is maar bijvoorbeeld naar een krantensite gaan en 1 kort artikel leest. Doe dit elke keer als je wakker wordt.

De volgende keer dat jij vals ontwaakt, word jij je dan bewust dat je dit niet doet. Je weet dan: Hé, een vals ontwaken. Nu ben ik nog aan het dromen. Ik zit nog in de REM slaap.

Je benadert het dan als een lucide droom en begint met het onderzoeken van je omgeving. Zo maak jij van je vals ontwaken een unieke kans op lucide dromen.


5-Tenslotte

Zoals de grote filosoof Johan Cruijff al zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Dat geldt in ieder geval voor vals ontwaken wat ook voor jou de poort kan worden naar de fascinerende, kleurrijke en wonderlijke wereld van lucide dromen…

PS: Wil je meer leren over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom GidsVolg de gratis training of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen