Zelfacceptatie

We horen veel over zelfacceptatie van mensen die zich bezig houden met persoonlijke groei maar wat houdt het precies in? Betekent het dat je je zwakheden moet accepteren en het zo laten? Of gaat het erover je gedrag, houding en leefstijl te accepteren en vanuit dit vertrouwen  de beste versie van jezelf ontplooien?

1- Wat is zelfacceptatie niet?

Het is zo eenvoudig om toe te geven aan luiheid en alles te laten zoals het is. Gewoon leren leven met alle beperkingen die je nu ervaart in je leven. Je zwakheden en beperkingen accepteren is niet de juiste vorm van zelfacceptatie. Het draagt niets bij aan een leuk, gezond en gelukkig leven.

De term zelfacceptatie word vaak verkeerd uitgelegd en begrepen. Het is geen eindpunt maar een beginpunt. Jezelf accepteren zoals je bent is slechts de eerste stap. Het helpt je inzicht te krijgen in je goede en minder goede eigenschappen. Deze zelfkennis verlicht vaak gevoelens van schuld, een lagere eigenwaarde en ongelukkig zijn.

Zelfacceptatie betekent dus niet dat je accepteert wat je bent en en niks doet omdat te veranderen en te verbeteren.

2- Wat is zelfacceptatie wel?

Het draait om bewustwording, je gedrag, gewoontes en persoonlijkheid erkennen en niet bang zijn om naar jezelf te kijken zoals je nu bent. Dit zijn belangrijke stappen naar zelfacceptatie.

Wanneer jij jezelf accepteert zoals je bent, dan heb jij een stabieler vertrekpunt in je verbeterproces. Het is geen excuus om te zeggen: "Dit is wat ik ben. Ik accepteer mijzelf zoals ik ben, mijn karakter, mijn fouten en mijn noodlot. Dit is hoe het is."

Zelfkennis geeft jou de mogelijkheid om te zien wat je kan doen om jezelf en je leven te verbeteren. Zelfacceptatie vereist dat jij je karakter en gewoontes begrijpt en erkent. Je stopt met het vergelijken van jezelf en wat je bereikt hebt met wat anderen doen en gedaan hebben. Je weet wat je talenten zijn en waar het je aan de benodigde vaardigheden ontbreekt.

Dit geeft innerlijke rust, lichtheid, vrede en geluk. Alsof er een last van je afvalt. Onthoud dat het erkennen van je goede en slechte gewoontes en karaktertrekken in het begin gevoelens van ontevredenheid, woede, pijn en ongeluk vrij kan maken maar het is geen excuus om de boel de boel te laten.

Het is jezelf omarmen zoals je nu bent om vanuit deze zelfacceptatie de eerste stappen te zetten naar een gelukkiger, vrijer en gezonder leven.