Nare dromen oplossen in 4 eenvoudige stappen. Hoe doe je dat?

Nachtmerries oplossen. Na een stortvloed van niet te controleren overrompelende beelden en angstige gevoelens is er niks wat je liever wilt. Misschien denk je nadat je wakker bent geworden dat de nachtmerrie voorbij is. Maar helaas vaak gaat nare dromen niet zo makkelijk…..

Het punt is namelijk dat de nachtmerries het gevolg zijn en niet de oorzaak. Met andere woorden dat wat de nachtmerries veroorzaakt is nog steeds actief, nu iets minder diep verscholen in je onderbewustzijn.

Op de loer liggend om zich na een traumatische herinnering of ervaring zich opnieuw te manifesteren in je slaap. Dus je nachtmerries oplossen vraagt iets meer dan je ’s morgens je schouders ophalen en zeggen: het was maar een droom….

1-Wat is de oorzaak van je nachtmerries?

Je hebt het over nachtmerries als we praten over een dromen die zo angstig zijn dat er een gevoel van enorme onderdrukking en hulpeloosheid uit voortkomt. Vanwege die angstaanjagende beelden waar nachtmerries mee gepaard gaan, is het niet zo gemakkelijk om ze terug te halen. Je vergeet ze liever.

Nachtmerries zijn beelden gevormd vanuit hevig onderdrukte emoties die je met veel kracht uit je bewustzijn hebt gedrukt.

Je nachtmerries oplossen vraagt daarom de nodige zorg en aandacht.

Meestal gaat er aan die onderdrukking een ernstige of traumatische gebeurtenis vooraf. Je bent daardoor bang geworden om die emotie nog toe te laten in je leven.

Nachtmerries gaan vaak over trauma’s veroorzaakt door levensbedreigende situaties, verlies van dierbaren, identiteitsverlies, verlatingsangst of dood.

2- Wat kunnen de gevolgen van deze nare dromen zijn?

Nachtmerries zijn dus een boodschap die vanuit je onbewuste je aandacht afdwingen voor een probleem of negatieve ervaring. Besef dit goed! De nachtmerries blijven komen totdat hun oorzaak (een trauma, een gewelddadige ervaring, misbruik) bewust is geworden en getransformeerd. Nachtmerries zijn een schreeuw om aandacht.

Nachtmerries oplossen vraagt om de juiste focus. Ze willen gezien, gehoord én gevoeld worden omdat er iets geheeld en genezen moet worden in jou.

Want de gevolgen van nachtmerries op je fysieke en mentale gezondheid kunnen enorm zijn. De meest voorkomende gevolgen van nachtmerries zijn:

 1. Slaapstoornissen
 2. Stress gerelateerde klachten
 3. Angst – en paniekaanvallen.
 4. Oververmoeidheid.
 5. Fysieke klachten.
 6. Depressies
 7. Burn out

3- Nachtmerries oplossen: Hoe doe je dat dan?

Nare dromen oplossen is iets anders dan met “normale dromen”. Ik adviseer je om met nachtmerries naar een gekwalificeerde coach te gaan en samen de oorzaak van de nachtmerrie te achterhalen.

Dat geeft je de kans om je volledige aandacht aan de nachtmerrie te geven terwijl de coach / therapeut het proces begeleidt en je kan steunen als je daar behoefte aan hebt.

Nare dromen oplossen begint met het gevolg van de nachtmerries aan te pakken. Dat is al een goed begin want als je het gevolg hebt getransformeerd wordt het makkelijker om de oorzaak te transformeren. Dat kan je als volgt doen

 1. Schrijf het verhaal van de nachtmerrie zo gedetailleerd mogelijk op.
 2. Bedenk een nieuw einde voor de nachtmerrie en schrijf dat uit.
  Maak het nieuwe einde vredig. Het gaat erom dat je de emoties een plek geeft in je leven. Daarvoor moet je ze eerst beheersbaar maken
 3. Herhaal de nieuwe versie elke avond voor het slapen gaan. Doe dit zo dicht mogelijk voor het slapen gaan zonder dat je daarna nog iets anders gaat doen.
 4. Mediteer jezelf in slaap om met een rustgevend gevoel in slaap te vallen.

4- Ten slotte

Het is misschien goed om te onthouden voor je aan de slag gaat dat deze nare dromen een boodschap voor jou in zich dragen. Misschien laten ze die op een vervelende manier zien maar is het niet vaak zo dat de meeste belangrijke boodschappen in je leven in vaak ongewenst zijn…….

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training ,

Over de schrijver
Reactie plaatsen