Zelfbeeld

Zelfbeeld is het beeld dat jij over jezelf hebt. Iedereen heeft een bepaald idee en beeld over zichzelf wat voornamelijk wordt bepaald door je zelfinzicht en zelfkennis. Over hoe je jezelf ziet als mens, wat je goede en minder goede eigenschappen zijn, waar je goed in bent en waar je minder goed in bent, hoe je relaties zijn en wat jouw rol daar in is, hoe je omgaat met problemen, hoe je denkt over je uiterlijk, over hoe nieuwsgierig je bent, waar je voorkeuren en interesses liggen.

Je zelfbeeld is van belang voor hoe je denkt over jezelf en daarmee je gevoel over jezelf. Iemand die van zichzelf denkt: ‘ik ben een aardig persoon en de moeite waard’, zal een positief gevoel over zichzelf hebben

Een gezond zelfbeeld bestaat uit de volgende 3 componenten:.

1- Hoe ontstaat je zelfbeeld?

Een zelfbeeld ontstaat in de eerste plaats door je relatie en het relateren met je omgeving, de reacties van anderen en door jezelf te vergelijken met anderen.

Je leert jezelf  kennen door je  contact met andere mensen. Hoe reageert iemand op je? Als die ander aardig is, doe jij ook aardig. Hoe de ander zich opstelt, bepaalt hoe jij handelt.  Zo ontdek jij hoe jij op een bepaalde situatie en op sommige mensen antwoordt.

Welke rol je speelt in het leven is ook bepalend en van invloed op je zelfbeeld. Je speelt in je leven verschillende rollen zoals die van man, echtgenote, collegaatje, rechtsbuiten in een sportteam en deelnemer in de yoga klas. Andere mensen verwachten ook een bepaald gedrag, afhankelijk van de rol die je inneemt.

Neem nou bijvoorbeeld de rol van een leider. Een leider neemt vaak het voortouw en leidt anderen ergens naar toe maar is vaak afhankelijk van andere mensen. Door deze rol aan te nemen, merk  je of je het fijn vindt om deze rol op je te nemen

2- Gevolgen niet kloppend zelfbeeld

  • Kun je kansen mislopen. Bijvoorbeeld als je je dommer voordoet dan je bent.
  • Kun je jezelf overbelasten. Bijvoorbeeld als je denkt dat je heel slim bent, terwijl je dat in feite niet bent. Hierdoor ben je geneigd veel teveel hooi op je vork te nemen, waardoor je al snel overbelast raakt.
  • Kun je teleurgesteld raken. Bijvoorbeeld omdat je dan vooral die dingen ziet die je niet goed kunt. Die vindt je dan belangrijk. Terwijl je niet meer goed ziet wat je wel goed kunt.
Het is dus nogal belangrijk om een goed beeld over jezelf te hebben. Dat geeft je meer mogelijkheden om je leven zo goed mogelijk in te richten naar wat je kunt.

3- Een positiever zelfbeeld

Als je niet zo positief denkt over jezelf en/of  het idee hebt dat je niet voldoet, kan het zijn dat het beeld, dat je over jezelf hebt, negatiever is dan nodig.

Er zullen vast wel een aantal dingen zijn die je niet helemaal perfect doet, maar om jezelf nu gevangen te zetten in een negatief zelfbeeld. Dat is nergens voor nodig!

Tips beter zelfbeeld.

  • Zeg zo vaak als mogelijk tegen jezelf: Goed gedaan. Een gemeend schouderklopje.
  • Maak een lijstje van alle dingen die jou goed kunt, of van alle eigenschappen waar jij trots op bent, of wat je allemaal al hebt bereikt.
  • Wees lief voor jezelf. Luister naar je favoriete muziek, plan een super leuke avond met je beste vriend(in), neem een lekker bad, ga een avondje lekker chillen, neem een massage, kook je favoriete eten.
  • Controleer hoe je over jezelf denkt. Wordt je denken niet teveel bepaald door begrippen als ‘altijd’, ‘nooit’, ‘niets’, ‘alles’? Gedachten met dit soort begrippen zijn niet-realistisch! Er is namelijk niemand die niets kan. Het is nooit ‘altijd’ niet goed. Zo’n gedachte zorgt ervoor dat je onnodig negatief over jezelf gaat denken. Check je gedachten. Laat ze voor je werken in plaats van tegen je.
  • Maak jezelf en je leven niet te belangrijk en lach om je fouten en falen.
  • Zoek de uitdaging in je leven maar leg de lat niet te hoog; een klein beetje lager is misschien ook al goed genoeg
  • Niemand is perfect en het is perfect om dat te accepteren. Dat bespaart je een hoop ontevredenheid en teleurstelling.
  • Vraag af en toe eens aan anderen hoe zij over dingen denken.
  • Geef je zelf niet altijd de schuld van dingen die fout lopen, of niet zo lopen zoals jij had gewild; het zijn net zo vaak de omstandigheden die er voor zorgen dat iets niet gaat zoals je dat graag had gewild.
  • Accepteer complimentjes van anderen. Omarm ze en wijs ze niet van de hand.
  • Wees geduldig. Wat moet komen, komt en blijf vertrouwen houden.
  • Werk aan je zelfkennis en zelfinzicht door middel van mindfulness, meditatie, lucide dromen, droomwerk. Versterk je zelfbeeld door middel van zelfhypnose.
  • Kom je er zelf niet uit? Vraag professionele hulp aan een coach, psycholoog, psychiater of andere therapeut.