Reality check voor succesvol lucide dromen: Droom ik of ben ik wakker?

Reality check voor succesvol lucide dromen: Droom ik of ben ik wakker?

Doe de volgende reality check en stel jezelf nu meteen de volgende vraag: “Droom ik of ben ik wakker? ” Beantwoord deze vraag serieus. Op zo’n manier dat je het echt gelooft en in staat bent om je antwoord te verdedigen.

Nu je een antwoord hebt, vraag je dan eens af: “Hoe vaak vraag ik mijzelf, gedurende de dag af of ik droom of dat ik wakker ben? “Tenzij jij een boeddhist bent of een getrainde lucide dromer waarschijnlijk nooit.

Maar als je deze vraag nooit stelt terwijl je wakker bent, hoe vaak zal jij je deze vraag dan stellen als je droomt? Niet zo vaak. Logisch ook maar dat is wel nodig om een succesvollere lucide dromer te worden.

1- Waarom moet ik deze reality check overdag doen?

Door deze vraag regelmatig overdag te stellen, activeer je dat deel van je hersenen dat ervoor zorgt dat je zowel overdag als tijdens je slaap bewust kan blijven. Dus overdag trainen zorgt voor eenvoudiger bewust worden en blijven in je lucide droom.

Daarom ga jij er een gewoonte van maken om “Droom ik of ben ik wakker?”  overdag meerdere malen te stellen.

Een ander deel van je brein heeft een aparte taak: het testen van de realiteit. Testen of prikkels van buiten komen of vanbinnen. We noemen dit kritische reflecterende systeem: de bewuste waarnemer

Zie het als het verschil tussen je lucide dromen en je andere dromen. In gewone dromen is deze waarnemer als een in slaap gevallen kijker voor de tv. In een lucide droom een gamer. Deze waarnemer is de sleutel naar lucide worden en blijven.

Doe het voor succesvol luicde dromen...

2- Hoe sterker de luciditeit, hoe krachtiger de waarnemer..

Laten we aan de hand van een persoonlijk voorbeeld eens kijken naar de bewuste waarnemer: ”Ik droom dat ik in Nou Camp zit. Niet op de tribune maar op de bank als coach van de FC. Barcelona.”

Aan de hand van de ontwikkeling van bewuste waarnemer zijn er vier niveaus van bewust zijn waarop ik dit kan waarnemen:

 1. Niveau 1 – In de droom lijkt het vrij logisch dat ik daar zit maar wanneer ik wakker ben geworden, weet ik dat er iets vreemds aan de hand was. Wat een gekke droom: Ik was de trainer van Barcelona.
 2. Niveau 2 – In de droom ben ik licht verbaasd. Wat bijzonder dat ik op de bank van Barcelona zit. Zoveel verstand van voetbal heb ik nu ook weer niet.
 3. Niveau 3 – De waarnemer komt meer in actie. Het feit dat ik op de bank zit beschouw ik als iets wat niet mogelijk is. Waarschijnlijk heb ik een prijsvraag of een veiling gewonnen en is dit mijn prijs. We zijn er bijna, bij het lucide en bewust zijn,  maar nog niet helemaal.
 4. Niveau 4 – Mijn waarnemer is nu volledig tot leven gekomen en weigert genoeg te nemen met deze uitleg. Maar dat ik op de bank zit van Barcelona tijdens een Champions League finale kan nooit van zijn levensdagen waar zijn. Ik droom. Ik ben lucide.


3- Hoe train ik de bewuste waarnemer in de reality check?

Voor het stellen van de kritische vraag “droom ik of ben ik wakker” zijn 3 geschikte momenten:

 • Op het moment dat de je overdag in een situatie terecht komt waarvan je echt even moet denken: Droom ik of ben ik wakker?”
 • Als je een vooraf afgesproken symbool, voorwerp of persoon tegenkomt. Bijvoorbeeld als je een gele Duits auto ziet rijden
 • Voor en terwijl je in slaap valt.

Voor succesvol lucide dromen...

4- Maak een reality check plan.

Maak een plan waarmee jij gedurende de dag iedere keer de realitycheck wilt doen. Koppel deze test aan je reeds bestaand droomthema, droomsignaal of droomteken.

Iedere keer dat jij overdag in contact komt met een van die drie, doe dan een realitycheck.

Mijn huidige realitycheck plan ziet er zo uit:

 • Iedere keer als ik bovenaan een trap sta.
 • Wanneer ik een mooie vrouw met bruine ogen zie.
 • Ik voor de spiegel sta in mijn huiskamer.
 • Een vogel die een indringer verjaagt.
 • De naam Johan Cruijff ergens tegenkom.
 • Bij mijn moeder thuis ben.
 • Ik het gevoel heb dat ik te kort schiet.

Doe de reality check zo vaak als mogelijk. Minimaal zes keer per dag. Maak er geen automatische piloot van door binnen een paar seconden te antwoorden.

Nee. Stel de vraag. Sluit je ogen op zo’n manier dat je alleen door je wimpers kijkt, luister aandachtig en voel de twijfel in je lichaam toenemen. Maak de twijfel groter en groter en geef dan pas antwoord.

Ga op zoek naar bijzonderheden of eigenaardigheden die zouden kunnen bevestigen dat je droomt. Probeer je te herinneren wat je net hebt gedaan. Is dat moeilijk of zelfs onmogelijk? Dan ben jij aan het dromen.

Soms is het zo dat lucide dromers hun lucide staat testen door aan een droomsymbool, een droomfiguur te vragen of ze dromen. Laat je niet in de maling nemen door een droomfiguur. Die hebben vaak een eigen en verborgen agenda en staan niet altijd te springen om jou verder te helpen.

Doe de realitycheck voor succesvol lucide dromen...

5- Een zeer effectieve reality check

Naast jezelf een vraag stellen of je droomt, kun je ook in actie komen om je luciditeit te testen. Gaan springen is daarvoor trouwens een prima test om je luciditeit te checken. Springen en dan zo lang mogelijk in de lucht blijven hangen.

Of nog beter: Spring en ga vliegen. Wanneer je vliegt, dan weet je het zeker: ik droom. Om deze spring test nog effectiever te maken: Spring overdag een paar keer omhoog* en wees echt teleurgesteld als je niet blijft zweven.

6- Tenslotte

Het is goed om te onthouden dat wat een droom het meest onderscheidt van je dagelijks leven, is dat een droom razendsnel van samenstelling verandert. Kritisch om je heen kijken is, kan dan soms al genoeg om het verschil op te merken tussen of je wakker bent of dat je droomt.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids, Volg de gratis training of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen