Eigenwaarde

Je eigenwaarde bestaat uit de gedachten, gevoelens en meningen die je over jezelf hebt. Het is geen vaststaand gegeven want wat jij meemaakt in je leven en hoe jij daar mee omgaat, vormt je eigenwaarde. Bijvoorbeeld je wordt de ontslagen. De een staat de dag daarna op alsof haar leven is ingestort terwijl de ander een nieuwe kans ziet.

Als je een lage eigenwaarde hebt, dan is het een idee om een doel te stellen, iets wat je graag wilt bereiken en de 1e stap te zetten. Laat dat stemmetje in je en je kritische gedachten niet je plezier verstoren en laat het idee los dat het gelijk perfect moet zijn. Zie wat er fout gaat als een leermomentje en wees trots op dat je je best doet.

Soms realiseren mensen zich niet eens dat ze negatief over zichzelf denken. Zodra jij je hier wel bewust van bent, kan je beginnen je manier van denken te veranderen. Als jij positiever over jezelf denkt, dan begint jouw eigenwaarde te groeien. Nog meer aan je eigenwaarde werken? Doe dan het volgende:

  • Beheer uw innerlijke criticus.

Let op de kritische dingen die je tegen jezelf zegt. Zo praat je toch ook niet tegen een goede vriendin? Een harde innerlijke stem haalt je naar beneden en vermindert je eigenwaarde. Train jezelf door deze negatieve en onvriendelijke gedachten opnieuw te formuleren en je eigenwaarde te vergroten positief op jezelf in te spreken.

  • Focus op wat er wel goed voor je gaat.

Ben je zo  gewend om je op problemen te concentreren dat dit alles is wat je ervaart? De volgende keer dat je alleen je focus richt op problemen of klachten, richt je dan op wat er wel positief is gegaan. Schrijf elke dag drie goede dingen over jezelf op en vertel jezelf drie dingen die je die dag goed gedaan hebt.

  • Wees trots op de poging in plaats van perfectie na te streven

Sommige mensen worden beperkt door hun eigen perfectionisme. Ze doen dingen niet omdat ze het idee hebben dat het toch niet goed genoeg zal zijn. Als je denkt, "ik ga niet naar de auditie voor het toneelstuk omdat ik waarschijnlijk de rol toch niet zal krijgen," dan weet je zeker dat de rol naar iemand anders gaat.

 

  • Zie faalmomenten als leermogelijkheden.

Aanvaard dat je fouten maakt. Iedereen doet het. Ze maken deel uit van je groeiproces, je persoonlijke groei. In plaats van te denken "ik verpruts dit weer", zeg tegen jezelf dat het niet altijd zo zal gaan. Alleen in deze specifieke situatie. Wat kan ik hier van leren en kan ik de volgende keer anders doen?

 

  • Verander die gedachten die je eigenwaarde aantast

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen en voel je minder succesvol of minder getalenteerd? Let op wat je denkt. Gedachten zoals: "Zij is zo veel beter in basketbal. Ik moet gewoon stoppen met spelen" leidt tot een lagere eigenwaarde, zelfbeeld en minder zelfvertrouwen.

 

  • Herinner je eraan dat iedereen zijn eigen talenten heeft.

Focus op wat je goed doet en steun anderen op hun weg. Ga meer denken van: "Ze is een geweldige basketbalspeler. Leuk voor haar maar ik zing beter. Daarom blijf ik basketbal spelen. Gewoon omdat ik het leuk vind." Zo werk jij aan je zelfacceptatie en houd je plezier in alles wat je leuk vindt om te doen.

 

  • Experimenteer en geef jezelf daar de credits voor.

Experimenteer met nieuwe en huidige bezigheden. Zo ontdek jij steeds meer wat je talenten zijn. Denk na over wat je bereikt hebt. Wees trots op het nieuwe wat je geleerd hebt en ontdekt. Je schrijft bijvoorbeeld een kort verhaal en laat dat voor het eerst aan anderen lezen. En ze vinden het echt heel leuk. Deze positieve gedachten vergroten je zelfvertrouwen op dit terrein en sporen je aan om verder te gaan. Om meer te durven. Om je te laten zien.

 

  • Herken wat je kunt veranderen en wat niet.

Als jij realiseert dat je ontevreden bent over iets bij jezelf wat je kunt veranderen (zoals op gewicht komen), begin daar dan vandaag mee. Als het iets is dat je niet kunt veranderen (zoals hoe lang je bent), accepteer dat dan.

  • Stel doelen.

Denk na over wat je wilt bereiken. Maak dan een plan voor hoe je dit kunt doen. Blijf bij je plan en houd je voortgang bij. Train je innerlijke stem om je eraan te herinneren aan wat je al bereikt hebt. Bijvoorbeeld: "Ik heb mij aan mijn plan gehouden om elke dag 45 minuten te oefenen. Ik voel me goed omdat ik mijn belofte aan mezelf heb gehouden. Ik weet nu dat ik het volhou."

 

  • Wees trots op je meningen en ideeën.

Wees niet bang om ze te laten horen. Als iemand het niet met je eens is, is dat geen reflectie op wie jij bent, je eigenwaarde of je intelligentie. Die persoon heeft alleen een andere kijk op deze materie.

 

  • Aanvaard complimenten

Als je zelfbeeld laag is, ben je vaak geneigd om de goede dingen die mensen over je zeggen, te negeren. In plaats daarvan denken we als snel: "Ja, maar…" en wijzen het compliment op deze manier af. In plaats daarvan, omarm een compliment als een supermooi cadeau. Waardeer het en neem het serieus. Wees zelf ook genereus met het geven van complimenten.

 

  • Een bijdrage leveren.

Help een vriend die problemen heeft, ondersteun je zieke collega of loop een marathon voor de een goed doel. Als je voelt dat wat je doet,  bijdraagt aan het geluk van een ander, werk jij aan een krachtiger en mooier zelfbeeld.

 

  • Kom in beweging

Actief en fit zijn, helpt om je goed te voelen over jezelf. Het zorgt dat je hersenen vervuld raken met allemaal positieve stofjes. Het verlicht de stress, voorkomt overspannen worden en verbetert je gezondheid

Het is belangrijk om meer tijd door te brengen met mensen waar je omgeeft en die je waarderen. Doe vooral dingen waar je van houdt en focus op wat goed is en gaat. Neem jezelf en het leven niet te serieus. Lach om je fouten, werk hard aan wat je wilt, geniet van wat je bereikt en maak veel plezier. Leef een lekker leven, vol vertrouwen en met volop eigenwaarde.