Slapen

We slapen gemiddeld acht uur per nacht. Hoeveel je slaapt is per mens heel verschillend. Er zijn mensen die aan 6 uur genoeg hebben, andere hebben net genoeg aan negen tot tien uur slaap. Alles bij elkaar genomen slapen we zo’n 30% van ons leven. Het begin van de slaap (de eerste vier uur) bevat de zeer belangrijke herstellende diepe slaap. 

Dat is de reden waarom we het ook wel de kernslaap noemen. De rest van de nacht, de zogeheten lichte slaap, is niet zo onmisbaar als het eerste gedeelte maar ook belangrijk. Slaap is opgebouwd uit diverse cyclussen. Als je acht uur slaapt, slaap je vier keer zo’n slaapcyclus.. Zo’n slaapcyclus is opgebouwd uit 5 slaapfases. 4 normale slaapfases en een bijzondere, rem slaap genaamd. 

Als je net gaat slapen, verkeren je hersenen nog in een zeer lichte en ondiepe slaapfase: Dit noemen we slaapfase één. Na een paar minuten wordt je slaap al dieper. Dit is het teken dat we in slaapfase twee zitten.  Onze hersenen komen nu steeds meer in een diepe slaap. In slaapfase drie en slaapfase vier zijn onze hersengolven zeer traag, diep en regelmatig. 

Na slaapfase 4 gaan we terug naar slaapfase drie, dan twee, en dan weer één. Zo’n cyclus van slaapfases wordt dus een slaapcyclus genoemd. Na de eerste slaapcyclus van 90 minuten komen onze hersenen de remslaap. Een belangrijk hulpmiddel in je dromen onthouden en lucide dromen.