DroomDNA

16 december 2020
DroomDNA is het materiaal waar jouw dromen van gemaakt worden. Alles wat jij hij ooit hebt meegemaakt, iedere herinnering en elke ervaring, pijnlijk of leuk, ligt opgeslagen in je lichaam. Gecombineerd met wat jij verwacht van het leven en wie jij nu bent, bepaalt dat hoe je dromen er ’s nachts uit komen te zien.

Dromen bestaan uit je heden, verleden en toekomst. Uit je angsten, je verlangens, je levensmissie, je pijn, je vreugde, je verdriet, je haat, je liefde, je vriendschappen, je werk, je moeder, je vader, je politieke voorkeur, je trauma’s. Zowel de bewuste als onbewuste.

Zo laat je droom zien wat er in je persoonlijk onbewuste aandacht nodig heeft en dat maakt dromen betekenis geven het ultieme instrument voor zelfreflectie.

1- DNA

Overdag gebruik jij alleen dat deel van je DNA wat je nodig hebt om de dag goed door te komen. Je wereldmodel sluit alle emoties en gevoelens buiten waarvan het denkt dat het nu niet nodig is of waarvan het vindt dat het een bedreiging vormt voor je huidige manier van leven.

Je wereldmodel is een overlevingsmechanisme wat ervoor zorgt dat jij geen energie verspild aan onnodige zaken en ieder moment zou kunnen vluchten. Het drukt alles waar het niet van gediend is weg je persoonlijk onbewuste in. Heel handig toen er achter iedere struik een sabeltandtijger vandaan zou kunnen springen maar in onze huidige maatschappij weerhoudt het er ons van om nieuwe dingen en zaken te ontdekken of ondernemen.

Wanneer je slaapt, is dat anders. Dan staat het deel van je brein, dat jouw wereldmodel vormt, uit. Vanaf dat moment hebben al je gevoelens, gedachten, emoties, herinneringen, verwachtingen, ervaringen vrij spel. Alles kan zich met elkaar verbinden in je hersenen en hierdoor worden er allemaal nieuwe verbindingen gemaakt. Wel heel vluchtige verbindingen en dat maakt het soms lastig om je dromen te onthouden.

Verleden, heden, toekomst, komen in een rijke, bijzondere, afwijkende, soms pijnlijke, soms opgewekte vorm aan je voorbij. Alles wat onderdrukt werd in je onderbewuste, heeft nu de kans om zich wel te uiten.

2- DroomDNA Activatie

Gewoon DNA wordt pas actief wanneer het geprikkeld wordt. Dan maakt de ene cel verbinding met de andere en uiteindelijk veroorzaakt dat een connectie die leidt tot een bepaald gevoel, een gedachte die daar op volgt en daar volgt jouw handelen uit.

En zo is het ook met DroomDNA. Door bewuste maar vooral onbewuste zintuiglijke prikkels overdag, meestal veroorzaakt door een nare ervaring, een bekende geur uit je jeugd, een vervelend gesprek op je werk of een verwacht geluksmomentje, wordt er een verbinding gemaakt.

Overdag volgt er op deze verbinding geen reactie omdat de gedachte of gevoel razendsnel door je wereldmodel wordt weggedrukt naar je persoonlijk onbewuste zodat het niet je dag bewustzijn in komt maar ’s nachts kan je DroomDNA alle verbindingen maken die het wil en noodzakelijk acht vanwege de inactiviteit van je wereldmodel

3 - Droomcontent

In je droom gebruikt je DroomDNA al het materiaal wat volgens haar ervaring, bewust en onbewust is gekoppeld aan wat jij overdag hebt meegemaakt. Dat geeft je dromen zo’n bijzondere content.

Misschien denk jij nu maar "ik ben nooit in Rome geweest...", hoe kan ik er dan over dromen?

Nou, je hebt vast wel eens een film gezien die zich in Rome afspeelde, erover gelezen of iemand heeft je over haar citytrip verteld. Al deze ervaringen liggen opgeslagen in je DroomDNA en kan zomaar ineens opduiken in je droom als je gevoelens en gedachten daarover geprikkeld worden.

4 - Verwachtingseffect

Een andere factor die een grote rol speelt bij wat er in jouw droom opduikt is, wat jij terwijl je droomt, verwacht dat er gebeurt. Dat noemen we het verwachtingseffect. Denk jij dat er gevaar dreigt, dan komt er gevaar of heb jij het gevoel dat er iets leuks gaat gebeuren, dan gebeurt er ook iets leuks. En dat komt allemaal voort uit je DroomDNA

5 - Tenslotte

Je DroomDNA is een rijke bron vol met verborgen wijsheid, oplossingen, mogelijkheden, inspiratie, creativiteit en ideeën. Het biedt volop kansen tot verdere persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat kan met je dromen betekenis geven, door leren lucide dromen of door je verborgen wijsheid te benutten met behulp van je droomkracht.