Beperkende overtuiging

Een beperkende overtuiging is een, vaak onbewuste, gedachte die ons beperkt in ons denken en handelen.

1- Beperkingen

Soms is een beperking goed zichtbaar in de vorm van een fysieke handicap zoals een verlamming of een spraakgebrek. Daarnaast hebben wij ook mentale beperkingen waar we ons bewust van zijn bijvoorbeeld een IQ wat te laag kan zijn om te gaan studeren. Sommige mensen zijn zich ook bewust van hun emotionele beperkingen veroorzaakt door een trauma of een andere nare ervaring.

Met bewuste beperkingen zoals de fysieke leren wij zo goed mogelijk leven en aan de bewuste emotionele en mentale beperkingen kunnen wij actie ondernemen door extra hard te werken of in therapie te gaan.

2- Beperkende overtuiging

Naast deze bewuste beperkingen worden wij op emotioneel, mentaal en soms ook spiritueel niveau aangestuurd door onbewuste beperkingen. Deze noemen we beperkende overtuigingen. Deze beïnvloeden ons leven zonder dat we er erg in hebben.

We zijn niet bewust dat we ze hebben en ze komen tot uiting in onverwachte reacties zowel verbaal als non verbaal. Verbaal wordt dit ook wel een Freudian slip genoemd. Je zegt iets zonder dat je het zo wilde  zeggen. Vaak is het iets wat rechtstreeks uit je onbewuste komt en je je liever voor je had gehouden.

Een beperkende overtuiging staat vaak tussen iets wat je wilt en wat je nu doet en denkt in. Meestal was het eerst een overtuiging die je geholpen heeft in je leven om te komen waar je nu bent. Daarom houd je er aan vast en blijf jij je er naar gedragen. Om je nieuwe doelen en verlangens te realiseren, is het noodzakelijk dat deze beperkende overtuiging omgezet word in een werkende overtuiging. Zodat de energie, die de oude overtuiging vasthoudt, weer gaat stromen om je doelen te verwezenlijken.

3- In dromen

In dromen komt zo'n beperkende overtuiging vaak tot uiting door gedrag of reacties te laten zien van onszelf of anderen wat wij niet herkennen. Of herkenbaar gedrag wordt zichtbaar in een omgeving waar dat totaal niet passend is. De droom vraagt je als het ware om in actie te komen. Om dit aan te passen.

In trance / hypnose / lucide dromen zijn wij in staat om  inzicht te krijgen in deze beperkende overtuigingen en ze gelijk ten goede te transformeren. Door het oplossen van een beperkende overtuiging kunnen de wensen, dromen en verlangens ,die zich achter de beperkende overtuiging schuil hielden, ineens gerealiseerd worden.

De vastgelopen energie kan weer gaan stromen en gebruikt worden om een vrijer, gelukkiger en gezonder leven te verwezenlijken.

4- Voorbeelden beperkende overtuiging

"Ik ben niet goed genoeg"

"Ik kan het niet "

"Ik ben lelijk"

"Ik ben dom"

"Ik ben niet sterk genoeg"

"Ik ben niet slim genoeg"