Luciditeit

Het antwoord op de vraag "wat is luciditeit? "gaat over de mate waarin je lucide droomt. Luciditeit is er in verschillende levels. Het kan zo zijn dat jij heel helder bent en met je gedachten en verwachtingen het verloop van de lucide droom bepaalt

Of je bent wel lucide maar hebt weinig invloed op het verloop van de droom. Je hebt weinig controle. Of de droom gaat gewoon zijn eigen weg en jij bent niets meer dan een toeschouwer.

Er zijn 6 levels van luciditeit:

1- De 6 levels van luciditeit

Level 1

Er is geen enkele bewustwording over de droom. Je hebt gedroomd net als iedereen maar je kunt je er niets van herinneren en hebt je dromen dus ook niet onthouden. De droom is volledig aan je bewustzijn voorbijgegaan en weer opgelost in je persoonlijk onbewuste.

Level 2

Je hebt gedroomd en je weet dit ook. Je kunt je dromen of een gedeeltes hiervan herinneren. Je onthoudt je dromen en schrijft ze op in je droomdagboek. Zo vergroot jij de kans op lucide dromen.

Level 3

Je bent bewust geweest in je lucide droom. Heel even maar. De ervaring heeft je gelijk weer wakker gemaakt maar ook nieuwsgierig. De luciditeit is sterk genoeg om lucide te worden maar nog niet om te blijven.

Level 4

Je bent echt lucide maar voelt je nog niet echt verbonden met de droomsymbolen en wat er gebeurt in de droom. Je bent meer waarnemer dan deelnemer en de droom beïnvloeden kost je nog moeite.

Level 5

Je bent je bewust dat je aan het lucide dromen bent. Jij weet dat de droom en jij deel uitmaken van een geheel. Jij bent de droom. Je kunt dat droom sturen en bent in staat om zelf je droomomgeving te creëren en in te richten.

Level 6

Dit is het masterlevel. Hier bevindt de luciditeit zich op het hoogste niveau. Dit is over het algemeen alleen voorbehouden aan de echte droommeesters, de droomyogi. Hier is alle onderscheid tussen jou en droom opgeheven. Je bevindt je in puur bewustzijn en alle projecties van je droomwereld zijn opgelost in dit veld van puur bewustzijn.

2- Tenslotte over luciditeit

Je kunt je luciditeit vergroten door bepaalde technieken toe te passen of een reality check te doen in je droom. Alles, waar jij je bewustzijn in de droom mee vergroot, zorgt automatisch voor meer luciditeit.


PS: Wil jij ook een lucide dromer worden of een betere? Sommige dromers worden makkelijk lucide maar de meeste dromers hebben daar wat extra hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: