Angstdromen: Hoe ontstaat een nachtmerrie terwijl je slaapt...

Angstdromen: Hoe ontstaat een nachtmerrie terwijl je slaapt...

Wat nachtmerries zijn hebben we net besproken. Nu duiken we wat dieper in hoe angstdromen ontstaan. Angst ervaren in nachtmerries kan je zien als een indicatie van het falen om gezond en effectief op de gegeven situatie te reageren. Angst ontstaat als we in een situatie terecht komen waar onze aangeleerde vaardigheden en vermogens nutteloos zijn.

De dromer moet een nieuwe manier vinden om met de gebeurtenis om te gaan zoals gepresenteerd in de angstdromen. Dat is niet altijd even makkelijk. Vaak komt er toch op neer dat het verhelpen van de angstdroom betekent dat we aan de persoonlijkheid van de dromer moet werken.

Voor de meeste mensen geldt dat lucide dromen hierbij een effectief en snel hulpmiddel kan zijn. Het draait er daarbij natuurlijk ook om dat jij jezelf verantwoordelijk houdt voor je eigen gedrag, in je dagelijks leven maar vooral in je dromen.

Om aan te geven hoe luciditeit je kan helpen door angst veroorzakende situaties, overweeg dan de volgende vergelijking:

“De niet-lucide dromer is als een klein kind die bang is in het donker; het kind gelooft echt dat er spoken zweven en iemand onder haar bed zit De lucide dromer is een volwassene – niet meer bang voor het donker en niet meer gelovend dat er spoken zweven en mensen zich verstoppen in haar kamer. Ze is in staat om boven de angst uit te stijgen….”

angst

1- Hoe ontstaat angst en angstdromen?

Angst ontstaat vanuit de volgende twee oorzaken:

  • De angst in relatie tot de ontstane situatie
  • De onzekerheid hoe de angst te vermijden en op te lossen.

Met andere woorden, we ervaren angst wanneer we bang zijn voor iets en niets in onze innerlijke gereedschapskist hebben wat ons zou kunnen helpen om het te vermijden of te overwinnen.

Angst heeft in eerste instantie een biologische functie. Het helpt je overleven (je weet wel, dat mega roofdier dat je op wil eten). Veel van de bedreigingen waar ons brein door gevormd is bestaan allang niet meer in ons hedendaagse samenleving. Toch zijn onze reactiepatronen in grote lijnen gelijk gebleven.

De beste manier om te reageren, wanneer we angst ervaren in onze dromen, is lucide worden en de confrontatie op een creatieve manier aangaan. Door lucide te worden ben je je bewust in je angst en kom je er als het ware op een afstandje van te staan in plaats van dat je er midden in zit. Er ontstaat ruimte voor een oplossing.

Vaak leidt angst in dromen tot luciditeit omdat de situatie afwijkend en bijzonder is. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat angstdromen altijd leiden tot helder dromen voor mensen die zich bewust zijn van de situatie. Met de nodige training kan de angst in je droom een betrouwbaar droomsignaal worden, niet gevaarlijker dan een vlinder die je komt vertellen dat je wat vaker de natuur op moet zoeken.

2- De confrontatie

Er is geen reden voor angst schreef de Soefi leraar Jalaludin Rumi acht eeuwen geleden:

“Het is verbeelding, je eigen houten balk achter de deur. Verbrand die balk…”.

Angst voor het onbekende is erger dan angst voor het bekende en dit lijkt nog meer te kloppen in onze dromen. Dus een van de meest werkzame reacties op een onvriendelijke droom is er de confrontatie mee aangaan.

” Ik zit in een lucide droom. Ben in gesprek met een BN-er over het schrijverschap. Ineens wordt alles donker. De BN-er verdwijnt. Ik sta stil en het lijkt of ik wakker ben. Er komt iemand via de trap omhoog. Ik zeg tegen mijzelf “het is maar een droom” en tover een glimlach op mijn lippen. Er komt niemand maar de donkerte blijft. Ik wil het liefst weg. Wakker worden. Er komt een zwarte storm over mij heen. Ik laat het over mij heen komen als een ware held. De storm wordt grijs en uiteindelijk kom ik in een soort witte hemel terecht. Ik voel me vrij en leeg. Ik spreek mijn vaste mantra uit.  ’s Morgens word ik wakker en voel mij zo fit, helder en op mijn gemak. ”

Vaak is het zo dat op het moment dat jij je droombeelden of droomfiguren daadkrachtig tegemoet treedt ze vanzelf minder bedreigend worden. Het is daarbij wel belangrijk dat jij deze daadkracht ook echt voelt.

Dat het maar een droom is en dat de daadkracht geen gespeelde daadkracht is om je angst te verbergen. Daar prikt je angst zo doorheen. Het moet een gevoel zijn van “en nu is het echt genoeg”.

angstdromen bieden vaak maar een uitweg....

Vaak vinden achtervolgingen plaats in een tunnel. Draai je om en ga de confrontatie aan…

3- Niet vluchten maar de strijd aangaan. Waarom?

Veel beginnende lucide dromers neigen ernaar om hun nieuwe krachten, mogelijkheden, toverkunsten te gebruiken om meer handige manieren te vinden om voor hun angsten te vluchten.

Train jezelf om nooit op de vlucht te slaan als er gevaar ontstaat in je lucide droom.

Neem jezelf voor dat je niet zal rusten totdat je helder hebt waar je eigenlijk echt voor op de vlucht bent. Stel jezelf daarom in je angstdromen de volgende twee vragen:

  • Ben ik nu of eerder weggerend voor iets in de droom?
  • Is er nu of was er enige vorm van conflict in je droom?

Als het antwoord ja was op een van beide, zweer dan op iets dat je dierbaar is dat je alles zal doen om er de confrontatie mee aan te gaan en het op te lossen.

Vluchten uit angstdromen door wakker worden, verlost je alleen van de directe ervaring van de angstige droombeelden.

Dat is net als de gevangene die door de gevangenismuur gaat en ontdekt dat hij in een nieuwe cel terecht is gekomen.

Je bent blijven zitten met een onopgelost conflict dat je zeker weer opduikt in de een of ander nachtelijk droomavontuur. Bewust of onbewust start je de dag met een onplezierige en ongezonde emotionele stemming.

Wanneer jij, aan de andere kant, ervoor kiest om te blijven in de angstdromen in plaats van er voor weg te lopen, dan kan je het conflict oplossen op een manier die je zelfvertrouwen vergroot, de angst tot het verleden laat behoren en zo zorgen voor een verbeterde mentale gezondheid.

Dan word je wakker en begin je dag vol energie en met hernieuwd zelfvertrouwen.

4- Tenslotte

Lucide dromen geeft ons de kracht om de terreur van onze angstdromen uit bannen. Door de meest bedreigende droombeelden als onze eigen creatie te zien en onze moed te vergroten door onze angst de baas te worden

Niet iedereen kan misschien nu al lucide genoeg zijn om met een nachtmerrie aan de slag te gaan in zijn lucide droom, dan is het handig om de nachtmerrie wel aan te pakken met een effectieve methode, gewoon overdag.

Die methode vind je hier. Daarmee haal jij de angel uit je nachtmerrie door de nachtmerrie te transformeren en haar een nieuwe positieve betekenis te geven.

Voor de lucide dromers onder ons vervolgen we ons pad met hoe we onze nachtmerries kunnen overwinnen…

In het volgende blog ontdek je  hoe je op de beste manier de confrontatie aan kunnen gaan.

PS: Klaar om de eerste of de volgende stap naar lucide, helder dromen te maken en zelf je nachtmerrie te verhelpen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
Reactie plaatsen