Terugkerende nachtmerries: Twee keer een zeer effectieve aanpak...

Terugkerende nachtmerries: Twee keer een zeer effectieve aanpak...

Wanneer het denken aan een nachtmerrie zo pijnlijk wordt dat we het wegstoppen, dan is het niet gek dat deze zich herhaalt. Echter, zelfs de meeste verschrikkelijke beelden worden minder angstaanjagend wanneer we ze onderzoeken en er de confrontatie mee aan gaan. Dat is dan ook het enige recept tegen steeds terugkerende nachtmerries.

Terugkerende nachtmerries zijn te wijten aan een bepaalde mechaniek. De dromer schrikt wakker uit een nachtmerrie, vaak angstig en bezweet. Natuurlijk hoopt ze dat dit nooit meer zal gebeuren.

De wens om tegen elke prijs de gebeurtenissen van de nachtmerrie te voorkomen zorgt ervoor dat ze weer terugkomen

Later, wanneer een gebeurtenis in je dagelijks leven geassocieerd wordt met de originele nachtmerrie zorgt dit ervoor dat de dromer droomt met een soortgelijk angstaanjagend thema.

Het verwachtingseffect stuurt je droom richting het eerste plot en hoe vaker de nachtmerrie zich herhaalt, hoe groter de kans dat de nachtmerrie zich herhaalt in dezelfde vorm.

Op deze manier naar nachtmerries kijken impliceert een eenvoudige oplossing: de dromer stelt zich een nieuwe uitkomst over de nachtmerrie voor en zwakt zo de overtuiging af dat er maar één uitkomst mogelijk zou zijn voor de nachtmerrie.

Deze methode kan je trouwens op elke droom toepassen waar je ontevreden bent over de afloop.

1- Hoe pas je deze techniek voor terugkerende nachtmerries toe?

Nachtmerrie behandeling  wordt beoefend terwijl je wakker bent. Je begint met het selecteren van de nachtmerries die je wilt transformeren en dan verzin je nieuwe manieren om je te gedragen in je droom zodat jij de voortgang van de gebeurtenissen kan regisseren en te werken aan een positieve afloop.

De nachtmerrie herbeleven in je verbeelding, het nieuwe handelen integreren, en doorgaan met jezelf bezig zien in de nachtmerrie totdat je het resultaat ziet van je nieuwe gedrag. En zo een einde maakt aan je terugkerende nachtmerries.

Een extra tip voor de wat meer ervaren droomwerkers is nadat je wakker bent geworden uit terugkerende nachtmerries om gelijk een belangrijke verandering of een heel nieuwe uitkomst te dromen.

Herhaal de nieuwe uitkomst zo vaak als nodig. Totdat het goed voelt en val dan weer in slaap.

Het grote voordeel van deze methode is dat, wanneer je net wakker bent, je nog in de hypnagoge staat zit. Veranderingen worden zo gelijk bewust als onbewust gemaakt doordat je weer in slaap valt.

Hiermee zorg je ervoor dat de verandering niet meer teniet gedaan kan worden je rationele denken of nieuwe input vanuit je omgeving.

Wat gebeurt er in jou terugkerende nachtmerries?

2- Nachtmerrie behandeling in lucide dromen…

Het oefenen van je nachtmerrie transformatie doe je terwijl je wakker bent maar dezelfde techniek kan toegepast worden gedurende een terugkerende nachtmerrie wanneer je lucide bent. In plaats van je verbeelden hoe je de uitkomst van de droom zou kunnen veranderen, kan de lucide dromer het nieuwe gedrag gelijk toepassen in de nachtmerrie.

De uiteindelijk oplossing zal nog krachtiger zijn, omdat de verandering plaatsvindt op diep en onbewust niveau. Het is nog effectiever om zowel de lucide als de wakkere variant toe te passen. Soms is de wakkere versie genoeg om het gecreëerde probleem op te lossen waarna het nooit meer terugkeert. Echter, mocht de droom wel weer verschijnen, dan ben jij voorbereidt om lucide te worden en bewust het probleem aan te pakken

3- De Methode Terugkerende Nachtmerries

1- Onthoudt en leg de terugkerende nachtmerries vast.

Als je een speciale nachtmerrie meer dan één keer hebt gehad, haal hem dan zo gedetailleerd als mogelijk omhoog en schrijf hem op. Focus je op momenten waar je het verloop van de gebeurtenissen kan veranderen door iets anders te doen.

2- Kies een moment om de droom weer te betreden en een nieuwe handeling.

Kies een speciaal deel van de droom om te veranderen en bepaal wat je wilt doen op dat moment om het verloop van de nachtmerrie te veranderen. Wanneer het een lange droom is, dan kies er dan voor om in te stappen vlak voor de onplezierige gebeurtenissen.

3- Ontspan volledig

Zoek een plek waar jij alleen kan zijn en niet gestoord wordt voor zo’n dertig minuten. Ga in een comfortabele positie liggen, sluit je ogen en ontspan je lichaam. Haal drie keer diep adem en laat alle spanning los bij elke uitademing.

4- Herhaal de nachtmerrie, zoek een oplossing

Stel je voor dat je terug bent in de nachtmerrie. Visualiseer totdat je bij het punt bent waar je voor hebt gekozen bij punt 2: het moment om in te stappen. Zie hoe jij de nieuwe actie onderneemt, blijf de nachtmerrie verbeelden totdat je aanpassingen het effect hebben wat jij wilt.

5- Evalueer je gedroomde oplossing

Wanneer de verbeeldde nachtmerrie is geëindigd, open jij je ogen. Schrijf op wat er gebeurd is alsof het een normaal droomverslag zou zijn. Schrijf op hoe jij je voelt over de nieuwe uitkomst. Ben je niet tevreden, en nog steeds niet op je gemak over de droom, doe de oefening dan nog een keer met een andere handeling als oplossing. Een prettige oplossing bereiken met de wakkere oefening kan genoeg zijn om de terugkeer van de nachtmerrie te stoppen.

6- De definitieve oplossing

Zorg ervoor dat je lucide wordt. Doe in de nachtmerrie wat je visualiseerde tijdens de wakkere oefening. Herinner jezelf eraan dat de nachtmerrie je niet kan raken en wees vastbesloten je nieuwe gedrag door te voeren. Voel wat de verandering met je doet. Voelt het goed?

Zorg dan dat je ontwaakt. Blijf even liggen, houd je ogen gesloten en speel de nieuwe versie zo vaak als je wilt. Open dan je ogen en schrijf je transformatie op.

4- Veel voorkomende thema’s in terugkerende nachtmerries.

Net als in het gewone leven zijn er ook in nachtmerries en terugkerende nachtmerries veel voorkomende situaties en gebeurtenissen.

vrouw angst tunnel terugkerende nachtmerries

Vraag jij je misschien af hoe jij moet reageren in een bepaald geval, dan is het misschien handig om onderstaande scripts te bestuderen:

Zes effectieve nachtmerrie scripts

1- Achtervolging

Stop met rennen. Draai je om naar de achtervolger en ga de confrontatie aan. Kwaadschiks of goedschiks. Door dit kan het zomaar zo zijn dat de achtervolger verdwijnt of ongevaarlijk wordt.

2- Aangevallen worden

Geef niet toe aan je neiging om te vluchten of aan te vallen. Laat zien dat je klaar bent om jezelf te verdedigen en de aanvaller te verslaan. Dan probeer je de aanvaller te verleiden tot een oprecht gesprek. Een andere manier is om de acceptatie en liefde in jezelf te vinden en dit over te brengen op de aanvaller. En anders…sla d’r op. Vermorzel je opponent.

3- Vallen

Ontspan en sta jezelf toe om te landen. Het is niet zo dat je te pletter valt. Je kan natuurlijk ook proberen om van je vallen vliegen te maken.

4- Slaapverlamming of vals ontwaken

Wanneer jij vastzit, gevangen of verlamd bent, ontspan dan. Laat de angst je rationele denken niet overwinnen. Zeg tegen jezelf dat je aan het dromen bent en dat de droom snel eindigt. Omarm alle beelden die voorbijkomen of dingen die gebeuren met je lichaam. Niets kan je pijn doen. Adopteer een houding van interesse en nieuwsgierigheid over wat er gebeurt.

5- Niet voorbereid zijn op een examen of een speech

Je hoeft met dit thema niet verder te gaan. Je kan de examenruimte verlaten. Echter, je kan je zelfvertrouwen vergroten in zulke situaties door creatieve antwoorden te bedenken op de examenvragen en spontaan een spreekbeurt te houden over welk onderwerp jij maar wilt. Zorg ervoor dat je er lol in hebt. Nadat je wakker bent geworden, dan moet jij jezelf afvragen of jij je echt moet voorbereiden op zo’n situatie.

6- Naakt in het openbaar

Wie kan dat wat schelen in je droom? Geniet van het idee. Sommige vinden het naakt zijn in een lucide droom erotisch. Als je wilt kan je iedereen in je droom vragen om hun kleren uit te trekken. Onthoudt, bescheidenheid behoort bij de publieke moraal en dromen gaan over wat jij echt belangrijk vindt. Laat je gaan. Wordt een nudist.

5- Tenslotte

Hoe je ook je nachtmerrie of je terugkerende nachtmerries aanpakt, het belangrijkste is jezelf te trainen in de overtuiging dat het uiteindelijk maar een droom is. En natuurlijk dat je kunt lucide dromen…

Een droom waar jij de regie over hebt en bepaalt hoe je er in zit en uit stapt. Met angst. Of met een positieve kijk en het gevoel dat jij het bent die de touwtjes in handen heeft…

PS: Klaar om de eerste of de volgende stap naar lucide, helder dromen te maken en je nachtmerrie te lijf te gaan? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
Reactie plaatsen