Hypnose

Hypnose is een trance waarbij de hypnotiseur de gehypnotiseerde langs zijn of haar kritisch denken leidt en zo de gehypnotiseerde vatbaar maakt voor suggesties.

Het is een opgewekte staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en in staat zich volledig te focussen op één doel.

Het wordt vaak gebruikt als een manier om therapeutische doelen te bereiken. Het wordt toegepast in de hypnotherapie en regressietherapie. Een bekende coachingsmethode als NLP is gebaseerd op hypnotische principes.

1- Hypnose is zelfhypnose

Meting van de hersengolven van iemand onder hypnose laat zien dat de staat van bewustzijn waarin een gehypnotiseerde zich bevindt vergelijkbaar is met de hypnagoge staat. Ook wel de hypnotische fase genoemd.

Iedere vorm van hypnose is in wezen zelfhypnose. Het is namelijk de cliënt zelf die toestaat dat er een trance ontstaat en dat die blijft voortduren. De suggesties van de hypnotiseur kunnen extra trance teweegbrengen.

2- Twee vormen van hypnose

  • Zelfhypnose - Men brengt zichzelf dieper in de hypnotische toestand. Dit noemen we ook wel autosuggestie genoemd.
  • Hypnose - Een hypnotiseur opent de deur naar de juiste ontspanning en brengt deze door middel van hypnotische suggesties tot stand
Er zijn verschillende stadia. Die gaat van een lichte trance ( bijvoorbeeld bij een visualisatie)  tot een sterke hypnotische toestand met een totaal verlies van (zelf)bewustzijn.

Die diepste staat van hypnose zorgt ervoor dat er een volledige shutdown van zintuiglijke en pijnprikkels optreedt. Deze laatste fase wordt ook wel de somnambulistische staat genoemd.

3- Hoe werkt het?

Een lichte hypnotische toestand kan vergeleken worden met een situatie waarin men alles om zich heen even vergeet zoals het diep verzonken zitten in een boek of het kijken naar een spannende film waar men helemaal in opgaat.

Het is eigenlijk zo dat de hypnotiseur ook in een soort hypnose gaat. Een trance waarin zichzelf er van overtuigd is dat hij de de cliënt in zo'n diepe trance gaat brengen.

De gehypnotiseerde moet een deel van zijn zelfcontrole en verantwoordelijkheid overgeven aan de hypnotiseur.

Op die manier ontstaat er bij de gehypnotiseerde een scherpe focus in zijn bewustzijn. Hij maakt als het ware zijn geest los van de dagelijkse beslommeringen en het dominante denken.