Wij gebruiken cookies....

Download De Gratis Lucide Droomgids

in een lucide droom zitten is fascinerend, bijzonder en een mega kans om de volgende stap te zetten in je leven. In deze gids leer je precies dat wat nodig is om deze unieke ervaring niet te hoeven missen...

Page content

article content

Mindfulness: Word je bewust van wie je bent en wat je doet…

Stress is gezond. Tenminste als deze stress de aanjager is van je authentieke doelen en oprechte verlangens. Positieve stress maakt je zelf bewust en vergroot je eigenwaarde. Het geeft je het gevoel 100% uit het leven te halen. Negatieve stress doet precies het tegenovergestelde. Het put je uit, vergroot de kans op burn out en overspannen worden en doet je hevig twijfelen aan het leven dat je leeft. Maar er is een oplossing: mindfulness

Ik zou er geen goed Nederlands woord voor kunnen bedenken. Geestelijke volheid of harmonie. Nou ja, in ieder geval staat het voor het vinden van harmonie. Je lichaam en geest in de juiste balans tussen spanning en ontspanning brengen.

“Ontspanning is wie je bent. Ontspanning wie je denkt dat je moet zijn.” – Tibetaans gezegde

Want dat is wat stress vaak is, de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning. Je zit in een positieve flow. Je denkt dat je alles aan kan en je gunt jezelf steeds minder tijd om jezelf op te laden.

De positieve stress slaat steeds meer om in negatieve stress en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.

1- Ik herstel toch terwijl ik slaap?

Normaal gesproken klopt dat. De slaap en dromen zorgen ervoor dat al je ervaringen verwerkt worden en jij de volgende dag weer fris op pad kan. Maar dit werkt maar tot op bepaalde hoogte.

Wanneer er teveel informatie is om te verwerken, dan kunnen je hersenen het niet meer aan. Niet alles kan verwerkt worden. Er komt geen ordening in de chaos. Je dromen zijn, als je ze al hebt, onrustig en de kans op slaaptekort is aanzienlijk.

Je wordt dan met stress wakker en begint de dag vaak al vermoeid en zonder enige zin. Het wordt tijd dat jij tegen jezelf zegt:

STOP !!!

2- Ok, ik zeg stop maar wat moet ik dan doen?

Het is belangrijk dat jij overdag momenten van rust in bouwt. Momenten waarop jij bewust even uit de stress van je leven stapt. Je moet je lichaam en geest de kans geven om even bij te komen.

In de mindfulness zijn er diverse technieken die makkelijk en op ieder moment toepasbaar zijn:

1- Mediteren

Er zijn vele manieren om te mediteren. Bij meditatie richt jij je aandacht heel bewust en gericht op een activiteit zoals ademen, lopen of eten. Het woord meditatie wordt vaak geassocieerd met kale monniken, afzondering en ascese.

Maar meditatie in mindfulness heeft een praktische insteek. Je kunt het eenvoudig in je dagelijks leven inpassen. Al kan het helemaal geen kwaad om het proces van negatieve stress te doorbreken met een retraite op een hoog gelegen berg of in een klooster.

 

2- Bodyscan

De bodyscan is een in de mindfulness vaak gebruikte techniek. Zoals de naam al gezegd wordt bij deze techniek het lichaam deel voor deel gescand.

Je wordt je op die manier bewust van je lichaam. Door de bodyscan ben je in staat om te voelen waar je lichaam afwijkend aanvoelt. Door vervolgens aan deze plek aandacht te geven, krijg je inzicht in een weerstand of beperking die op dat moment speelt in je leven.

3- Zelfhypnose

Hypnose is een krachtige en effectieve manier om aan problemen en uitdagingen te werken in je leven. Zelfhypnose brengt jou hiervoor in de juiste stemming. Met zelfhypnose ben je in staat om je kritisch denken te omzeilen.

Voorbij aan dit kritisch denken kan jij dan aan de oorzaken van de negatieve stress te werken. Er zijn bijna geen mindfulness trainingen waar er aandacht wordt besteed aan zelfhypnose en dat is een gemiste kans.

3- De link tussen mindfulness en je dromen…

Door overdag met je bewustwording bezig te zijn, breng jij orde en structuur in de chaos waar je lichaam en geest aan ten prooi vallen. Hierdoor is al veel werk gedaan wat je lichaam en geest normaal moeten doen als je slaapt en droomt. Dat maakt  je dromen minder chaotisch en schept meer ruimte om je bewust te worden van je dromen.

Voor lucide dromen geeft dit de volgende voordelen:

  • Je dromen onthouden wordt steeds makkelijker.
  • Hoe meer dromen je onthoudt, hoe duidelijker het patroon in je droom wordt.
  • Je bent hierdoor steeds sneller in staat om antwoord te geven op je vraag: Wat betekent mijn droom?
  • Voor lucide dromen  weten dat je droomt een absolute voorwaarde:

Als jij je overdag bewust bent van je doen en laten, dan zal jij eerder lucide worden. Het trainen van bewust worden en zijn, is de warming up naar lucide dromen. Het kan ook zonder maar de kans op lucide dromen wordt aanzienlijk verkleind zonder dagelijkse bewustwording.

Je bent in staat om langer lucide te dromen aangezien je gewend bent om bewust te zijn.

4- Dus mindfulness stopt nooit?

Precies. Je moet mindfulness uiteindelijk ook niet zien als iets wat je doet maar als een manier van leven. Bewust worden van wat je doet en jezelf aandoet, geeft je leven een geweldige impuls de goede richting in. Naar een leven zoals het bedoeld is, vol van uitdagingen, aangejaagd door de meest duurzame fossiele energiebron die er is: positieve stress.

PS: Wil meer leren over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Like, deel of verzend dit bericht want er is vast wel iemand die je hier mee kan helpen...

Comment Section

0 reacties op “Mindfulness: Word je bewust van wie je bent en wat je doet…

Plaats een reactie


*


Jeroen
Mijn naam is Jeroen Jansen. Lucide dromen heeft mijn leven veranderd. Daarom heb ik deze site gemaakt. Met het gratis E-book De Lucide Droomgids en de gratis training Leren Lucide Dromen zodat jij ook kan ontdekken hoe je met lucide dromen de volgende stap in je leven kan zetten. Heb je een vraag? Stuur mij een mail of een bericht via het contactformulier. Oh ja, ik geef geen workshops of lezingen meer omdat alles wat ik te vertellen heb je kan vinden op deze site. Dus die euro's kan je lekker in je zak houden. Veel plezier met het leren van en het beleven van spannende, verrassende en transformerende avonturen in je lucide dromen....