Pak de controle over je lucide droom met deze te gekke methode...

Een lucide droom is een bijzondere ervaring. En als je meer van mijn blogs hebt gelezen, dan weet je hoe te gek ik het vind. Wie het krijgen van een lucide droom onder de knie heeft, komt in een rijke, vrije en onbegrensde wereld terecht waar alles mogelijk is.

En als je de Cursus Lucide Dromen hebt gevolgd of de Lucide Droomgids hebt gelezen weet je ook hoe je snel en eenvoudig lucide wordt. In dit blog vertel ik je hoe ik het liefst een lucide droom opwek.

Misschien is dit de eerste keer dat je over lucide worden leest, daarom eerst antwoord op de vraag:

1- Wat is een lucide droom?

Een lucide droom krijgen betekent dat jij, terwijl je slaapt en droomt jij je bewust bent dat je droomt.

Een lucide droom start meestal in een normale droom wanneer de dromer zich ineens realiseert dat er iets vreemds aan de hand is. Er ontstaat een vreemd gevoel en er gebeurt vaak iets wat normaal gesproken onmogelijk zou zijn.

De lucide dromer is zich 100% bewust dat het maar een droom is. Dat er niet echt gevaar dreigt, dat hij gewoon in bed ligt en ieder moment wakker kan worden. Als zij dat wil. De dromer heeft met andere woorden de volledige controle.

Kom je uit een lucide droom en wil je vertellen wat je hebt meegemaakt, dan schieten woorden vaak tekort. Het was dan wel een droom maar ook een ongelofelijk realistische ervaring. Fascinerender, schitterender, levensechter dan je dagelijkse realiteit.

Een persoonlijke ontdekkingstocht in je persoonlijk onbewuste

2- Waarom ik graag lucide droom?

 Ten eerste omdat het dus een geweldige ervaring is. Het creëert een gevoel van vrijheid, intens genot en nieuwe energie. Ontwaken uit een lucide droom geeft je volop energie en frisse zin in de dag die komen gaat.

Een normale droom of een nachtmerrie vreet energie. Dat komt omdat je hersenen wat er gebeurt als realiteit zien. En daarom word je uitgeput wakker na een levendige droom.

In een lucide droom heb je de controle en heb je direct invloed op hoe de droom verloopt. In plaats van dat de beelden en gevoelens je overspoelen, ben jij de regisseur in deze droom.

Daardoor word je dus fris en fit wakker. Daarom noem ik lucide dromen ook wel mindfulness als je slaapt.

De tweede reden is dat je in je lucide droom direct toegang hebt tot je persoonlijk onbewuste. In dit onbewuste bevinden zich al jouw ervaringen en herinneringen.

De leuke maar ook de minder aangename. Deze minder aangename worden overdag onderdrukt door jouw wereldmodel..

Dit onderdrukken overdag kost veel energie en dat uit zich in stress, overspannen zijn en uiteindelijk misschien wel in een burn-out waardoor jij niet meer toekomt aan de dingen die je echt zou willen.

Als je droomt, laten deze onderdrukte ervaringen zich zien in allerlei indrukwekkende beelden, gevoelens en scenes.

Door in je lucide droom bewust te worden, heb jij direct toegang tot wat overdag onbewust deze energie vreet. En met dit inzicht kun jij deze beperking gelijk transformeren. Super handig dus dat helder dromen.

De vraag die nu rijst is natuurlijk: hoe kom je in zo’n lucide droom terecht.

3- Hoe ik een lucide droom opwek...

Net als de meeste lucide dromers word ik mij vaak gewoon midden in een droom  bewust dat ik droom maar soms help ik het lot een handje.

Mijn ritueel in een notendop: Tussen wakker zijn en in slaap vallen bestaat er een magisch gebied: de hypnagogische staat. Ik houd dan bewustzijn vast terwijl ik in slaap val.

 De Russische filosoof Oupensky is de grondlegger van deze techniek en ik heb daar mijn persoonlijke twist aan gegeven.

's Avonds bij het in slaap vallen richtte Oupensky zich op de beelden die voorbijkwamen of wanneer hij weer in slaap viel nadat hij 's morgens ontwaakt was uit een droom.

Vanuit je natuurlijke flow zo bewust de droom in....

Oupensky ontdekte dat het veel gemakkelijker was om een lucide droom te krijgen in de morgen nadat je wakker wordt, dan dat je het doet bij het in slaap vallen ’s avonds.

In het stappenplan hieronder passen we de methode toe wanneer je ’s avonds naar bed gaat omdat je hem dan goed kunt trainen. Doe je de methode ’s morgens, dan kun je de ademhalingsoefening en de mini mindfulness overslaan…

Stap 1 – Kleine Dood

 1. Adem 8 seconden in
 2. Adem 8 seconden vasthouden
 3. Adem 8 seconden uit
 4. Adem 8 seconden niet
 5. Herhaal deze stappen minimaal 6 keer
 6. Aan het einde van jouw cyclus: Haal een keer diep adem, hou dit zo lang mogelijk vast, adem uit en ga dan verder met de mini mindfulness oefening

Stap 2 - Mini Mindfulness 

 1. Sluit je ogen
 2. Word je bewust van je lichaam en de ruimte om je heen.
 3. Focus je aandacht op de hypnagoge beelden die geleidelijk opduiken, de vormen, kleuren, beweging, dimensies, de hele zichtbare wereld.
 4. Kijk hoe de beelden komen en gaan. Bekijk de beelden zo specifiek als mogelijk.
 5. Doe geen moeite ze vasthouden, bestudeer ze en laat ze weer verder stromen.
  Neem zoveel mogelijk de rol aan van de loslatende waarnemer. Je zal merken hoe de beelden van grijs, grauw en vaag langzamerhand veranderen in meer kleurrijke, levendige en levensechte scenes.

Sta jezelf toe om als het ware in de droom getrokken te worden. Probeer niet actief lucide te worden maar laat de beelden je opzuigen. Laat je betrokkenheid met wat je ervaart ervoor zorgen dat je in je droom landt.

Maar pas op voor te veel betrokkenheid en te weinig bewust zijn. Vergeet niet dat je aan het dromen bent en dat het draait om bewust blijven

Als het goed gaat, misschien niet gelijk de eerste keer, dan duikt de volgende vraag op. Hier mijn antwoord…

 4- Hoe ik lucide blijf...

Lucide worden is één ding maar de grote uitdaging is, vooral in het begin is om lucide te blijven.

1- Zeg tegen jezelf wanneer je lucide bent: Blijf lucide. Heb je het idee dat je heldere droom vervaagt, spin dan in je droom in de rondte, tegen de klok in en herhaal steeds: Blijf lucide.

2- Wanneer je in een heldere droom zit, zorg dan dat je in beweging blijft. Zoek de grenzen op van je heldere droom. Door te bewegen blijf jij alert en bewust en lucide.

3- Vraag jezelf meerdere keer in je heldere droom af: Droom ik nog? Hiermee vergroot jij je de helderheid.

Wat is lucide dromen?

4- Leer je zelf om je focus te richten op bijzondere, vreemde of bizarre gebeurtenissen in je droom. .

5 - Tenslotte

Links of rechtsom, lucide dromen leren komt in de basis steeds op hetzelfde neer: jezelf klaar maken om bewust te worden en blijven terwijl je droomt.

Deze basis vind je in de cursus lucide dromen maar na die basis is het aan jou om daar je persoonlijke ritueel van te maken. Net zoals ik met de Oupensky methode heb gedaan...

Hoe persoonlijker, hoe groter de kans  dat jij lucide droomt en dichter bij de kans om je leven nog meer terug te krijgen in haar natuurlijke flow....

Over de schrijver
Reactie plaatsen