Aangrenzende mogelijkheid

Stuart Kauffman, een theoretisch bioloog, bestudeert het ontstaan van het leven en hoe het leven zichzelf organiseert. Volgens hem kan een volgende stap in de evolutie alleen genomen worden wanneer er geëxperimenteerd wordt met de aangrenzende mogelijkheid. Stapje voor stapje moet uitgevonden worden welke nieuwe combinatie werkt en welke niet.

Briljante ideeën: hoe kom je erop?

In zijn boek Briljante ideeën: Hoe kom je erop? gebruikt de auteur Steven Johnson de theorie van Kauffman om te beschrijven hoe nieuwe inzichten behaald kunnen worden uit onbekende terreinen. Hij beschrijft ‘de aangrenzende mogelijkheid’ als "een soort van schaduwtoestand die boven de huidige stand van zaken hangt.

Bij mensen bevindt de aangrenzende mogelijkheid zich in ons bewustzijn. Precies op de grens van bewust worden en onbewust blijven. Persoonlijke groei bestaat uit de voortdurende verkenning van de aangrenzende mogelijkheden. Een nieuw idee is het onderkennen van een nieuwe mogelijkheid waar je je tot nu nog niet bewust van bent.

Het kan de sleutel zijn om twee van je unieke talenten te verbinden en zo je leven voorgoed te veranderen. De aangrenzende mogelijkheid is als een kaart met daarop richtingen waarop het heden zichzelf opnieuw uit kan vinden. Altijd remixen en heruitvinden. Het gaat over een soort van ingebouwd optimisme.

De grenzen van de aangrenzende mogelijkheid worden voortdurend verlegd naarmate ze worden verkend; de aangrenzende mogelijkheid is een nog niet aangeboord potentieel van wat zou kunnen zijn. Het zijn al die dingen: ideeën, dromen, inspiratie, woorden, liedjes, moleculen, genen, technologieën en ga zo maar door, die één stap verwijderd zijn van wat er werkelijk mogelijk is.  Elke nieuwe combinatie leidt op zijn beurt weer tot nieuwe combinaties in het aangrenzend mogelijke.

Het is volgens Johnson het beste te vergelijken "met een huis dat zich op een magische manier met elke deur die ervan wordt geopend uitbreidt. Het begin is een kamer met vier deuren die allemaal leiden naar een volgende kamer waar je nog niet eerder was. Die vier kamers zijn het aangrenzend mogelijke, maar zodra je een van deuren opent en de kamer binnenstapt, verschijnen er drie nieuwe deuren die allemaal leiden naar een splinternieuwe kamer die vanaf het oorspronkelijke beginpunt niet konden worden bereikt. Blijf nieuwe deuren openen en uiteindelijk vertoef je in een paleis.".

De aangrenzende mogelijkheid in je brein

Ons brein bestaat uit honderden miljoenen neuronen die volkomen nutteloos zijn als ze zich niet diepgaan met elkaar verbinden en de aangrenzende mogelijkheid gaat over het maken van een nieuwe verbinding tussen 2 groepen van duizenden neuronen. Zo ontstaat inspiratie, nieuwe ideeën, worden dingen helder en ontluikt de verborgen wijsheid in je leven.

“Neurons that wire together, fire together”


Het gaat dus  niet om het aantal neuronen maar de hoeveelheid verbindingen die ertussen tot stand is gebracht. Om samen te vuren moet er aan twee voorwaarden worden voldaan:
  • Het netwerk van neuronen dient dichtbevolkt te zijn want ze zijn nutteloos als ze zich niet verbinden binnen een netwerk.
Een volwassen menselijk brein bevat een triljoen verschillende neurale verbindingen. Het is het meest ingewikkelde netwerk op aarde.
  • Het is ook belangrijk dat het netwerk flexibel is. Het moet splinternieuwe verbindingen van neuronen tot stand brengen die de aangrenzende mogelijkheid, de ingeving, de inspiratie mogelijk maakt…
De Engels uitspraak: “Neurons that wire together, fire together” gaat dus over het realiseren van nieuwe ervaringen. Het elkaar aftasten van de neuronen of neuronennetwerk is de aangrenzende mogelijkheid actief in je brein.

Verrijk je leven en laat je inspireren door de kunst, wetenschap, filosofie, literatuur. Maak nieuwe verbindingen. Start een nieuwe hobby, ga schilderen, schrijven, wandelen, naar de parenclub. Doe dingen die je nog nooit gedaan hebt om nieuwe groepen cellen te formeren en realiseer jouw aangrenzende mogelijkheden en herstel de flow in je leven…

Tips om de aangrenzende mogelijkheid bewust te maken

  • Cultiveer je ingevingen. Geef ze aandacht en liefde…
  • Schrijf alles op…
  • Vertrouw erop dat jij alles in je hebt om uniek en authentiek te zijn…
  • Houd je systemen wanordelijk…
  •  Sluit je dag af met een meditatie of yoga ...
  • Wees dankbaar...
  • Zeg tegen alles: " Ik hou van je".
  • Doe aan mindfulness of zelfhypnose ..
  • Maak lange wandelingen in de natuur...
  • Omarm serendipiteit en synchroniteit…
  • Faal en ontdek, ontdek en faal…
  • Heb veel hobby’s en bezigheden…
  • Bezoek cafés en koffiehuizen…
  • Leef, leef, leef…
  • Begeef je in vruchtbare en stromende omgevingen…
  • Stort je vol overgave op een bepaald onderwerp voor een vastgestelde periode…
  • Laat anderen bouwen op uw ideeën
  • Leen, recycle, leen uit, steel en vind opnieuw uit…
De beroemde filosoof Soren Kierkegaard vond de mogelijkheid, de hoop zelfs dat waar het in je leven omdraait:
 “Als  ik een ding wens, dan zou dat niet om macht en rijkdom gaan, maar voor het gepassioneerde, verliefde gevoel van de mogelijkheid”