Deelpersoonlijkheden

Deelpersoonlijkheden is een methode die er vanuit gaat dat je energiehuishouding is opgebouwd uit, zoals de naam al zegt, uit verschillende delen van je persoonlijkheid.

De methode is vormgegeven door Hall en Sydra stone. Door te werken met hun dromen kwamen zij erachter dat sommige delen van je persoonlijkheid steeds terugkwamen.

Zij noemden dat deelpersoonlijkheden maar je zou het ook droompersoonlijkheden of droomfiguren kunnen noemen.

In stap 9 van de training leren lucide dromen doen we dit ook. Alleen daar heten ze droomvrienden.

Hall en Sydra ontdekten dat ze rechtstreeks met deze delen konden communiceren. De Stone’s deden dit wakker maar met helder, lucide dromen kan dit ook in je droom.

1- Het ego

De hoofdrol in deze methode is vaak weggelegd voor het ego. Dit ego verschijnt in meerdere dominante tot zeer dominante vermommingen in je dromen.

Dit deel wil graag de controle houden en daarmee de vaak kwetsbare, creatieve of de gewelddadige delen ( ook van die onderdrukking kan je veel last van hebben) onderdrukken.

Het ego wil graag de comfortzone waar het in zit behouden en is wars van verandering. Met deze methode leer je om toch verandering te realiseren ondanks de tegenwerking van je ego.

Het is zo dat als je een probleem hebt in je leven het  vaak zo is dat de ene deelpersoonlijkheid de andere onderdrukt. Dit heeft tot gevolg dat je bepaalde dingen in je leven niet doet en andere dingen weer teveel.

Als je daar geen last van hebt is dat prima. Als dat je wel in de weg zit, dan kun je het gesprek aan gaan met je droompersoonlijkheden.

2- De verzameling deelpersoonlijkheden

Uiteindelijk maken alle delen samen wie jij bent. In mijn optiek is de verzameling van deze energie wat je het zelf noemt. Dat wat jij bent als je in harmonie bent.

In harmonie betekent dat je een leuk leven hebt. Niet dat je een leven zonder problemen hebt. Dat is pas echt saai. Problemen heb je nodig om het leven uitdagend te vinden.

Het is echter zo dat als je de scherpe randjes van de dominante deelpersoonlijkheden afhaalt je de problemen in je leven ook minder dominant worden. Door het veranderen en het creëren van harmonie tussen de deelpersoonlijkheden zorg je ervoor dat je op meerdere  manieren naar de uitdagingen in je leven kunt kijken in plaats van alleen de dominante manier.

Zo maak je van ieder probleem een uitdaging, een nieuwe mogelijkheid