Lucide dromen leren : Hoe je kunt lucide dromen in 7 eenvoudige stappen...

Lucide dromen leren : Hoe je kunt lucide dromen in 7 eenvoudige stappen...

Waarom lucide dromen leren? Mensen stoppen veel tijd ,geld in mindfulness en bewustwording. Terwijl er een manier is om hetzelfde te doen terwijl je slaapt. 

Hoe? Met lucide dromen. Begin eens met deze 7 eenvoudige stappen.

Wat heb je te verliezen? Niets zou je misschien denken maar eigenlijk heel veel want met lucide dromen zet je een belangrijke eerste stap naar een gelukkiger, gezonder en vrijer leven.

Mensen hebben vaak beperkende ideeën over de waarde van hun dromen.  Dat is jammer want ze laten mij en jou precies zien wat er mag ,en soms,  moet veranderen in ons leven. 

Ze zijn mijn favoriete persoonlijke groei methode want in je lucide droom ben jij in staat om gelijk actie te ondernemen. Gewoon dat doen waarvan jij zal weet dat het je leven een positieve boost geeft. Weer terug in haar natuurlijke flow.

In je droom? Zeker, Check het hier...

Met de juiste inzet kan iedereen lucide dromen maar dat komt zo.  Laten we beginnen met het beantwoorden van de belangrijke vraag:

1- Wat is een lucide droom?

Een lucide droom betekent dat je, terwijl je slaapt en droomt, jij je bewust bent dat je aan het dromen bent

Een lucide droom start bijna altijd heel plotseling en begint als de dromer zich realiseert dat hij bewust en nog droomt. De dromer beseft ineens dat hij vliegt, herkent een droomsignaal of een opvallend droomsymbool wat vaker voorkomt in zijn of haar (lucide) dromen. 

 Dit is de eerste keren vaak een vreemde gewaarwording en mede de oorzaak zijn dat je ontwaakt. Geeft niet. 

Zie dit als een zaadje wat ontkiemt is wat ervoor zorgt dat je nog nieuwsgieriger bent geworden naar lucide dromen en dat je het kan.

Om langer  lucide te dromen is het van belang dat jij je luciditeit vergroot en technieken gaat leren, die je helpen,  om lucide te blijven. 

Hoe kan ik lucide dromen ?

2- Hoe kan je lucide dromen leren?

Voor iedere dromer kan dat weer anders zijn maar er zijn zeven universele basisstappen naar het leren van lucide dromen. Universeel omdat mensen waar ook ter wereld deze stappen nemen om lucide te worden. 

Ze vormen het wereldwijde fundament van iedere lucide droom methode. Deze zeven stappen zijn:

 1. Motivatie.
 2. Bewustwording.
 3. Volharding.
 4. Intentie.
 5. Dromen onthouden.
 6. Droomdagboek.
 7. Droomthema.

2 – De 3 belangrijke psychologische stappen….

Lucide dromen is een aangeboren vermogen dat iedereen in zich heeft. Je moet het wel weer activeren, zeg maar wakker schudden. 

Wij hebben dit talent gedurende ons leven stelselmatig verdrongen want praten over je dromen en ze serieus nemen, wordt niet echt gestimuleerd en gewaardeerd.

Vaak vertellen onze ouders ons, als we jong en nog onbedorven zijn, dat dromen niet echt zijn. Op die manier worden wij gehypnotiseerd en geprogrammeerd door onze omgeving dat dromen geen betekenis hebben. Zonde.

Om lucide te dromen moeten wij onze dromen dus weer de waarde geven die ze verdienen. Dat begint met deze drie belangrijke eerste mentale en emotionele stappen:

A- Hoe gemotiveerd ben jij?

Motivatie is het belangrijkste ingrediënt om lucide  te worden. Het gaat om de dieper liggende verlangens aan te wakkeren waarom jij wil lucide dromen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wil ik oplossen met lucide dromen?
 • Hoe graag wil ik lucide dromen?
 • Waarom wil ik lucide dromen?
 • Wat is mijn levensmissie en hoe kan het mij daarbij helpen?
 • Hoeveel discipline en doorzettingsvermogen heb ik hiervoor over ?
 • Wat wil ik dat lucide dromen mij oplevert ?
 • Hoe gaat het mij gelukkiger, gezonder, kwetsbaarder en krachtiger maken?

De juiste motivatie vind je door antwoord te geven op een of alle bovenstaande vragen. Onthoud goed: Er is geen goed of fout. Je bent alleen op zoek naar het antwoord dat jouw lucide vuur, enthousiasme ontsteekt.

leren lucide dromen start met beginnen

B- Word je bewust…

De volgende stap bij leren lucide dromen draait om zien wat er werkelijk gebeurt. Dit train je overdag. 

Meerdere keren per dag neem jij de tijd om even volledig bewust te zijn van jezelf en het moment. 

Als je aan meditatie doet of je weet hoe hypnose werkt, dan hoef ik je niet te vertellen hoe je dat doet.

Ben je een beginner, doe dan het volgende: Laat het alarmsignaal van je telefoon minimaal vijf keer per dag afgaan. Zeg STOP. Vervolgens houd je op waar je mee bezig bent ( als dat kan en het veilig is), verbind je met de wereld om je heen en zeg tegen jezelf:

 1. Zie wat ik  nu zie. ( 1 minuut )
 2. Hoor wat ik nu hoor. ( 1 minuut luisteren)
 3. Voel wat ik nu voel. ( 1 minuut voelen)
 4. En dan de belangrijkste vraag: Droom ik of ben ik wakker? Overtuig jezelf er echt van dat je wel of niet aan het dromen bent. Neem het serieus.

Deze oefening helpt je om deze vraag ook te stellen als je slaapt en het idee hebt dat je in een droom zit. Dit versterkt je luciditeit en zorgt ervoor dat je ook lucide blijft.

Misschien gebeurt er in het begin niet zoveel en denk je: waarom doe ik dit? Wees gerust. Dat hebben we allemaal gehad.

Het draait om herhalen, herhalen, herhalen en om zo jouw neuroprogrammering en je kwantumverstrengeling met lucide dromen te bekrachtigen. Dat helpt je om te komen waar je terecht willen komen: in een lucide droom

C- We zullen doorgaan…

Mensen, die succesvol zijn, daar wordt vaak van gezegd dat het in hun DNA zit. Natuurlijk bestaat er zoiets als een aangeboren talent. 

 Er was maar één Johan Cruijff maar wist je dat er toen Cruijff in de pupillen speelde er een jongetje in het elftal speelde waarvan de trainers vonden dat het een nog groter talent was?

Talent is dus niet de enige factor op weg naar succes. Een van die onontbeerlijke succesfactoren is doorzettingsvermogen. Volharden. Ongeacht wie of wat voor obstakels jij op je weg tegenkomt.

Leren lucide dromen gaat dus gepaard met de juiste motivatie, bewustwording en doorzettingsvermogen. Nu wordt het tijd om met die instelling in actie te komen. Laten we beginnen..

3- De vier concrete stappen van lucide dromen opwekken...

Lucide dromen opwekken begint dus met de juiste psychologische instelling maar dat is “helaas” niet genoeg. Je moet jezelf trainen in het leren. Programmeer je hersenen zo dat ze weten dat je dromen en lucide dromen belangrijk vindt. Dat doe je door de volgende vier stappen:

A - Intentie om te dromen

Voor dat jij slapen gaat, spreek jij een intentie uit: Ik wil dromen en ze onthouden. Je spreekt je intentie trouwens niet alleen uit. Je moet hem ook in je hele lichaam voelen.

Koppel je intentie daarom aan iets wat er nu speelt in je leven. Iets wat je heel graag wil realiseren of waar je graag vanaf wil. Hoe sterker de emotionele lading van je doel, hoe krachtiger de intentie. Een voorbeeld :

“Ik wil vannacht dromen omdat ik af wil van mijn innerlijke woede die mijn relaties vergiftigt”.

Dat klinkt misschien heftig maar hoe meer emoties, hoe groter de kans op een droom. Het verlangen om te dromen moet tot in ieder atoom van je lichaam en ziel doordringen.

vertrouw op je verborgen wijsheid, vertrouw op je ziel

B – Dromen onthouden

Door zo’n intentie ga jij meer dromen. Dit vergroot de kans dat jij dromen onthoudt.  Je kan trouwens vrij eenvoudig je slagingspercentage, om je dromen te onthouden, te verhogen.

Aan het einde van elke slaapcyclus ( je hebt er zo’n 5 a 6 per nacht van anderhalf uur) kom jij in remslaap. Na elke remslaap ontwaak jij. Meestal ben jij je daar niet bewust van maar het is wel belangrijk. Want dit is het op een na beste tijdstip dat jij je dromen herinnert.

Het beste moment is midden in de rem slaap want deze periode biedt de levendigste, kleurrijkste en meest gedetailleerde dromen.

Maak gebruik van deze periode Dus als jij om 23.00 uur naar bed gaat, zet jij je wekker midden in zo’n remslaap. Dus om ongeveer 00.45 laat jij je wekker afgaan en vervolgens om 2.45, dan om 4,45 en uiteindelijk 6.45.

Ik kan me voorstellen dat je niet staat te springen om 4 keer per nacht wakker te worden. Kies er dan voor om in de laatste remslaap je wekker af te laten gaan.

Waarom? De remslaap neemt een steeds langer deel van je slaapcyclus in. Van tien minuten remslaap in de eerste cyclus naar meer dan een uur remslaap in de laatste cyclus. Dus de kans is het grootst dat jij net uit een droom komt en je droom onthoudt.

Schrijf je droom gelijk op. Leg hiervoor een blocnote of schrift in de buurt van je bed. Inspreken op je telefoon kan natuurlijk ook.

C – Droomdagboek

Nu heb jij een ruwe versie van je droom of dromen. Deze ga je nu uitwerken in je droomdagboek. Voor je droomdagboek gebruik je een mooi schrift, een mooi gebonden boek of een speciale map in je computer.

Je gebruikt dit schrift alleen voor je dromen. Beschrijf je droom hier tot in het kleinste detail. Alles wat jij je kan herinneren. Ga hiervoor op een rustige plek zitten en zweef in gedachten terug je droom in. Stel jezelf vragen als:

 • Waar ben ik?
 • Wat zie, hoor, voel, ruik of proef ik?
 • Wat gebeurt er?
 • Hoe gedraag ik mij?
 • Waarom gedraag ik mij zo?
 • Wie ben ik eigenlijk in deze droom?

Schrijf alles op. Ook als het nu als onbelangrijk op je over komt. In de context van de droom kan het grote betekenis hebben. Plak en knip er eventueel passende plaatjes, teksten en foto’s bij. Vervolgens voeg je het volgende toe:

 1. De datum van de droom.
 2. Geeft de droom een titel.
 3. Bepaal het droomthema. Doe dit met een zo kort mogelijke omschrijving. Het liefst met een woord zoals: liefde, gezondheid, relaties of geweld.

Hoe word ik lucide?

D – Droomthema

Na een tijdje begint je droomdagboek vol te lopen met dromen, droomtitels en droomthema’s. Lees je droomdagboek regelmatig door maar doe dat minimaal 1 keer in de twee weken.

Voordat je gaat lezen, stel jij jezelf een doel:
“Ik haal uit deze dromen een belangrijk thema wat een dominerende rol heeft in mijn leven. In mijn dromen waren geweld (hooligans), de camping waar ik in mijn jeugd vaak kwam (ondeugend zijn) en passiviteit ( zittend met mijn armen over elkaar) de belangrijkste thema’s…”

In jouw dromen komen ook van dit soort terugkerende thema’s voorbij. Maak een lijst en zet per droom een vinkje. Kies het meest voorkomende of het voor jouw meest opvallende thema en dat koppel jij aan je intentie. Deze intentie moet er voor gaan zorgen dat jij lucide droomt.

“Vannacht als ik droom over de relatie met mijn ouders, word en ben ik mij bewust dat ik droom.”

In slaap vallend blijf jij dan deze intentie herhalen.

Wanneer je nu droomt over je ouders en jullie relatie, dan is de kans groot dat jij ineens denk: hé, ik droom over mijn ouders en dat gebeurt in een opvallende context zodat jij weet dat je niet “echt” je ouders ziet maar in een droom, dan ben je aan het…!!!! : YES…Lucide dromen.

Goed gedaan en volhouden want hoe vaker je lucide wordt, hoe beter jij de situatie in de droom onder controle houdt en kunt sturen om jouw doelen te realiseren. Op welk vlak in je leven die ook mogen liggen. 

En nu je weet hoe je lucide moet worden, dan komt de volgende uitdaging...

5- Hoe blijf ik in mijn lucide droom?

Beginnende lucide dromers worden vaak wakker op het moment dat zij lucide worden. Ze herkennen de bijzondere droomsignalen, doen een realitycheck en beseffen dat ze lucide zijn maar dan schrikken ze hiervan  en vallen gelijk weer in een diepe niet lucide slaap.

Wees niet ongerust als dit je overkomt. Het is maar tijdelijk. Gewoon doorgaan en pas een van de onderstaande technieken toe

A -  Focus op je verschillende manieren van zintuiglijke waarneming...

Ieder mens heeft een favoriete manier om de wereld om zich heen te ervaren. Voor de een is dat zien, voor de ander horen of de ander laat zich leiden door zijn of haar gevoel.

Ruiken en proeven zijn de andere twee manieren maar die komen niet veel voor als favoriet waarnemingssysteem.

Bij deze techniek richt jij je bewust op al manieren van zintuiglijke waarneming. Dat kan door het volgende te doen in je droom:

 • Luister naar stemmen, muziek of je eigen ademen.
 • Begin een gesprek.
 • Wrijf in je ogen.
 • Voel wat er met je gebeurt
 • Kijk naar je droomhanden.
 • Raak je gezicht aan in je droom.
 • Ruik waar je bent. Combineer de omgeving waar je bent met een passende geur of een tegenovergestelde.
 • Stop iets in je mond en proef.

Je zult merken dat wanneer jij een minder gebruikt representatiesysteem test, je hierdoor nog meer luciditeit creëert.

Hoe meer jij actief en betrokken bent in de droomwereld, des te kleiner de kans dat je vroegtijdig ontwaakt.

B - Richt je op je droomlichaam.

Op je droomlichaam focussen is iets wat veel ervaren lucide dromers aanbevelen. 

Dit komt omdat je droomlichaam een van de weinig stabiele factoren is een lucide droom.

C - Naar de grond kijken

Naast je droomlichaam is ook de grond onder je voeten een stabiele factor. Door je daarop te focussen vergroot jij de stabiliteit van de droom. Je kunt ook gaan bewegen. 

De grenzen van deze heldere omgeving op zoeken en zo zorgen dat jij je lucide droom verlengt.

Hoe blijf je lucide ?

D - De Spin-techniek

Een andere techniek, die veel gebruikt wordt, is de spin-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat je door te draaien, bewegen in je lucide dromen, jij  je lucide droom verlengt.

Door snel te bewegen ontstaat er chaos in je hersenen en die denken dan: Hé, dit lijkt verdacht veel op het begin van een droom en daardoor droom je verder.

 1. - Op het moment dat je lucide droom dreigt te eindigen kun je dit zien doordat het droombeeld vervaagt. Het verliest kleur en realisme, alles wordt waziger.
 2. - Op het moment dat je lucide droom begint te vervagen, strek je je armen uit als Jezus aan het kruis en begin rondjes te draaien. Hoe je spint maakt niet uit. Het gaat erom dat je droomlichaam volop in beweging is. Je moet de levendige sensatie van het spinnen door je lichaam voelen stromen. Anders werkt het niet.
 3. Terwijl je spint zeg jij tegen jezelf: Ik wil lucide blijven.
 4. Blijf spinnen totdat jij jezelf in een stabiele omgeving bevindt. Test dan of je nog steeds aan het dromen bent of misschien wakker geworden.

Normaal gesproken kom je door te spinnen in een nieuwe lucide droom terecht. Soms wordt de vervagende droom in al zijn glorie hersteld. 

Doordat spinnen zo’n lijfelijke gebeurtenis is, kan het voorkomen dat je in een vals ontwaken belandt.

Doe daarom een goede realitycheck en nog belangrijker: Ga er altijd vanuit dat je nog aan het dromen bent.

E - Gebruik je innerlijke stem.

Sinds we kunnen praten, gebruiken we taal om ons denken en gedrag te sturen. Onze ouders vertellen ons wat we moeten doen. 

Op het moment dat wij dingen zelf gaan doen, herhalen wij deze ouderlijke woorden hardop om zo het “juiste” gedrag te trainen.

Op het moment dat wij deze ouderlijke instructies ons volledig eigen hebben gemaakt, herhalen wij deze instructies zachtjes in onszelf.

Dit noemen wij vocaliseren. Als we lezen of iets nieuws en ingewikkelds moeten doen, maken we gebruik van dit vocaliseren. We herhalen, zeggen tegen onszelf, wat we moeten doen.

Dit vocaliseren (in en tegen ons zelf praten) om ons handelen bewust te sturen, kunnen we ook gebruiken om ons gedrag in lucide dromen te sturen.

Op het moment dat jij lucide droom vervaagt herhaal jij tegen jezelf: “Blijf lucide. Ik blijf lucide want er ligt nog zoveel moois op mij te wachten.”

6- Wat doe je als je wel voortijdig ontwaakt?

Het beste wat je kan doen als wel ontwaakt uit je droom, is dat je doodstil en muisstil blijft liggen. Waarom? 

Er is een grote kans dat je remslaap uit eigen beweging een herstart maakt zodat jij de kans hebt om bewust je lucide droom in te gaan. Dus:

 1. Blijf stilliggen.
 2. Ontspan en wacht.
 3. De droom keert terug.

7- Tenslotte…

Hoe meer ervaren je wordt in lucide dromen, hoe eenvoudiger jij de situaties gaat herkennen waarin jij je luciditeit dreigt te verliezen.

Het kost je dan steeds minder moeite om lucide te blijven en je lucide dromen te benutten voor buitengewone avonturen, nieuwe heldere inzichten en mentale en fysieke heling…

 Of jij het ook kan? Natuurlijk. Lucide dromen is gewoon een vaardigheid en iedere vaardigheid kun je trainen.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids, en Volg de gratis training

Over de schrijver
Reactie plaatsen