Flow

1- Wat is flow

Flow gaat over een staat van bewustzijn waarin je volledig opgaat in je bezigheden. In goed Nederlands kun je flow omschrijven als de perfecte harmonie. Vaak als je iets in een flow doet, ben je verbaasd wanneer je na een tijdje op je telefoon of horloge kijkt en ontdekt hoeveel tijd er ondertussen verstreken is.

Flow werd een beroemde term in de positieve psychologie, de sport en het bedrijfsleven door het boek Flow van Mihaly Csikszentmihalyi. Flow wordt zo genoemd omdat enkele geïnterviewden in dit boek spraken over een "onbewuste kracht/ stroom die hen meevoerde".

Flow wordt dus gekenmerkt door de volledige aandacht en energie waarmee je een activiteit uitvoert. Er is minder tot geen besef van ruimte en tijd.

2- Flow betekenis

Een staat van 'flow' wordt geassocieerd met het streven om een bepaald doel te bereiken, zoals bij het schrijven van een boek, het beoefen van een sport of het geven van een presentatie. Ook een uitdagende taak op het werk, een nieuw project of een persoonlijke groei training kunnen tot een staat van flow leiden.

Deze toestand wordt gerealiseerd als er sprake is van een optimale balans tussen de moeilijkheid van een taak en je persoonlijke kwaliteiten. Ben je in de staat van flow? Dan stijg je vaak zonder dat je het door hebt boven je eigen kunnen uit. In een flow zitten draagt bij aan verdere groei van je zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfkennis. Dit zijn de momenten dat je sneller gaat leren en tot dieper zelfinzicht komt over wie je bent en wat je potentie is.

3- Kenmerken van Flow

Volgens Mihlay C. kan het gevoel van flow gekenmerkt worden door ten minste een aantal van de volgende acht kenmerken:
  • Je doet iets wat voor jou als natuurlijk en oprecht voelt.
  • Je streeft een duidelijk bepaald doel na.
  • Je voelt dat het stroomt, dat het goed gaat.
  • Je hebt het idee dat alles wat je in je hebt gebruikt.
  • Je gaat out of the box zonder dat je het idee hebt dat je hier bewust iets voor moet doen
  • Je hebt geen besef meer van tijd. Deze vliegt voorbij.
  • Je hebt zonder inspanning volledige controle over de situatie
  • Je voelt je succesvol. Los van het eventuele resultaat of wat anderen daarvan vinden.
 

4- Hoe bereik je flow?

Iedereen kan de staat van flow bereiken. Je hebt er alleen een uitdaging voor nodig en de wil om die uitdaging aan te gaan. Het is belangrijk dat je hierbij niet afgeleid wordt. Dus: mobiele telefoon uit en een ‘niet storen’-briefje op de deur.

En dan aan de slag! Misschien kost het jezelf ook wat moeite om je gedachten niet te laten afdwalen en te blijven focussen, maar doen ( Begin met mindfulness!!!)  baart kunst. Geef jezelf de tijd... en flow wordt bereikt.