Kinderen in nachtmerries: Van een angstige ervaring naar meer zelfvertrouwen...

Kinderen in nachtmerries: Van een angstige ervaring naar meer zelfvertrouwen...

Mama! Papa! Ieder kind komt weleens midden in de nacht zo de ouderlijke slaapkamer binnen rennen. Verward, bang en huilend. Een nachtmerrie. Het grote nadeel van nachtmerries bij kinderen is dat ze deze vaak als 100% realiteit ervaren.

Ook als ze wakker zijn, bang en geschrokken, zitten ze vaak nog volop in het gevoel van de nachtmerrie. Vandaar dat ze de slaapkamer binnen rennen en bescherming zoeken bij hun ouders.

Vaak zeggen ouders dan zoiets in de trant van: “Maak je niet druk. Het is niet echt. Alleen maar een droom.” Wat je dan doet, moet je zien als een ouder die iedere keer een pleister op een wond plakt bij haar kind wanneer het steeds uit het klimrek valt. Het is waarschijnlijk effectiever om hem of haar beter te leren klimmen.

1- Kinderen en nachtmerries oplossen

Zo is het ook met nachtmerries en kinderen. Natuurlijk troost jij je kind en haalt de angel uit de angst door te zeggen dat het maar een droom is. Prima. Maar besef goed dat de nachtmerrie zijn oorsprong heeft in een gebeurtenis, ervaring waarvan het kind niet in staat is om het bewust te verwerken.

Dus door ze gerust te stellen los je de oorzaak van de nachtmerrie niet op.

We hadden het net over het grote nadeel van de input van nachtmerries op kinderen. Gelukkig is dit nadeel, om in de woorden van de grootste filosoof aller te tijden te blijven, ook een voordeel.

Door dat ze het als levensecht ervaren biedt het ook de kans om de nachtmerrie te gebruiken. Niet als slachtoffer maar als de baas. Leer ze dat een droom echt is maar dat zij bepalen wat erin gebeurt.

Zoals wanneer ze een tekening maken ze en zelf de kleuren kunnen uitkiezen. Zo is het ook in een nachtmerrie.

2- Een voorbeeld

Stephen Leberge, de lucide droom expert bij uitstek, sprak een keer met zijn nichtje door de telefoon. Hij vroeg haar naar haar dromen. Ze begon gelijk te vertellen over een vreselijke nachtmerrie. Ze had gedroomd dat ze was gaan zwemmen, zoals ze vaak deed, in het plaatselijke zwembad.

Maar deze keer was het toch anders. Ze werd bedreigd door een haai. Hij ging mee in haar verhaal en voegde daaraan toe: “maar je weet toch dat er geen haaien zijn Colorado.”

“Ja, dat weet ik”, antwoordde ze.

Dus ging Leberge verder: “wel, nu je weet dat er geen echte haaien zijn waar jij zwemt, weet je ook, als je er ooit weer een ziet, dat dit alleen maar kan omdat je droomt. En natuurlijk kan een droomhaai je niet echt kwaad doen. Het is alleen angstig als je niet weet dat het een droom is.

Maar als je weet dat je droomt, kan je doen wat je maar wilt.  Je kan zelfs vrienden worden, als je dat wilt! Waarom probeer je dat niet een keer?”

kinderen nachtmerries

Ze was stil zoals kinderen even stil kunnen zijn wanneer het kwartje valt. Een week later belde ze hem trots op: Weet je wat ik heb gedaan? Ik heb op rug van de haai gezeten en zo in het zwembad gezwommen.

Of je met deze benadering altijd van deze imponerende resultaten behaalt, weten we nog niet maar het is het zeker waard om het een keer te proberen.

3 – Een andere slimme methode….

Wat ook een prima methode is om samen naar een film te gaan kijken waarin een jongen of een meisje de tegenslagen in het verhaal overwint. Zoiets als Sjakie en de Bonenstaak. Wat je doet is tijdens de film zeggen dat een film als een droom is.

Dat haar dromen haar film zijn waar zij bepaalt wat er gebeurt en hoe die verloopt. Natuurlijk wel op een begrijpelijke manier. Afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Het feit dat kinderen hun dromen nog meer als een realiteit ervaren komt voornamelijk omdat ze nog niet zo vol zitten met ervaringen en overtuigingen als ons. Er zijn minder filters die een onderscheid maken tussen realiteit en droom.

Ze zijn als het ware continue een vorm van lucide. Staan veel meer open voor opmerkingen, aanmerkingen, complimentjes en bemoedigende woorden. Los van je nachtmerries is het goed om je bewust te worden van wat en hoe je iets tegen je kinderen zegt. Je wilt tenslotte niet dat ze een nachtmerrie krijgen over hoe jij met ze communiceert of ze corrigeert.

4- Tenslotte

Voor kinderen is de stap naar lucide dromen vaak een kleine. Meestal doen ze het al maar zijn zich hier niet van bewust. Leer ze wat ze zelf kunnen doen aan hun nachtmerries.

Dat levert een belangrijke bonus op.  Het overwinnen van de draak, de man in het zwart, de reuzin of het boosaardige buitenaardse wezen in hun dromen zorgt voor een hogere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen.

Logisch ook want wie zou er niet blaken van het zelfvertrouwen na een glorieuze overwinning op een mega monster. Een overwinning die ook nog eens aanvoelt alsof het echt heeft plaatsgevonden.

PS: Klaar om de eerste of de volgende stap naar lucide, helder dromen te maken? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
Reactie plaatsen