Wil jij lucide leren dromen ?
JA

Page content

article content

Kinderen in nachtmerries: Van een angstige ervaring naar meer zelfvertrouwen...

Mama! Papa! Ieder kind komt wel eens midden in de nacht zo de ouderlijke slaapkamer binnen rennen. Verward, bang en  huilend. Een nachtmerrie. Het grote nadeel van een nachtmerrie bij kinderen is dat ze hem als 100% realiteit ervaren.

Ook als ze wakker zijn, bang en geschrokken, hebben ze vaak het idee nog midden in de nachtmerrie te zitten. Vandaar dat ze de slaapkamer binnen rennen en bescherming zoeken bij hun ouders.

Vaak zeggen ouders dan zoiets in de trant van: "Maak je niet druk. Het is niet echt. Alleen maar een droom." Wat je dan doet, kan je zien als een ouder die iedere keer een pleister op een wond plakt bij zijn kind dat steeds uit het klimrek valt. Het is waarschijnlijk handiger om hem of haar beter te leren klimmen.

1- Kinderen en nachtmerries oplossen

Zo is het ook met nachtmerries en kinderen. Natuurlijk troost jij je kind en haalt de angel uit de angst door te zeggen dat het maar een droom is. Prima. Maar besef goed dat de nachtmerrie zijn oorsprong heeft in een gebeurtenis, ervaring waarvan het kind niet in staat is om het bewust te verwerken.

Dus door ze gerust te stellen los je de oorzaak van de nachtmerrie niet op.

We hadden het  net over het grote nadeel van de input van nachtmerries op kinderen. Gelukkig is dit nadeel, om in de woorden van de grootste filosoof aller te tijden te blijven, ook een voordeel.

Door dat ze het als levensecht ervaren kunnen we ze ook leren om te gaan met de nachtmerrie. Niet als slachtoffer maar als de baas. Leer ze dat een droom echt is maar dat zij bepalen wat er in gebeurt.

Net als wanneer ze een tekening maken ze zelf de kleuren uitkiezen. Zo is het ook in een nachtmerrie.

2- Een voorbeeld

Stephen Leberge, de lucide droom expert bij uitstek, sprak een keer met zijn nichtje door de telefoon. Hij vroeg haar naar haar dromen. Ze begon gelijk te vertellen over een vreselijke nachtmerrie. Ze had gedroomd dat ze was gaan zwemmen, zoals ze vaak deed, in het plaatselijke zwembad.

Maar deze keer was het toch anders. Ze werd bedreigd door een haai. Hij ging mee in haar angst en voegde daar aan toe maar je weet toch dat er geen haaien zijn Colorado.

Ze antwoordde: Natuurlijk niet. Dus ging hij  verder: wel, nu je weet dat er geen echte haaien zijn waar jij zwemt, als je er ooit weer een ziet, dan is dat omdat je droomt. En natuurlijk een droomhaai kan je niet echt kwaad doen. Het is alleen angstaanjagend als je niet weet dat het een droom is.

kinderen nachtmerries

Maar als je weet dat je droomt, kan je doen wat je maar wilt.  Je kan zelfs vrienden worden, als je dat wilt! Waarom probeer je dat niet een keer?

Ze was stil zoals kinderen even stil kunnen zijn wanneer het kwartje valt. Een week later belde ze hem trots op; Weet je wat ik heb gedaan? Ik heb op rug van de haai gereden.

Of je met deze benadering altijd van deze imponerende resultaten behaalt, weten we nog niet maar het is het zeker waard om te proberen.

3 - Een andere slimme methode....

Wat ook een prima methode is om samen naar een film te gaan kijken waarin een jongen of een meisje de regenslagen in het verhaal overwint. Zoiets als Sjakie en de Bonenstaak. Wat je doet is tijdens de film zeggen dat een film net is als een droom.

Dat haar dromen haar film is waar zij bepaalt wat er in gebeurt en hoe die verloopt. Natuurlijk wel op een begrijpelijke manier. Afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Het feit dat kinderen hun dromen nog meer als een realiteit ervaren komt voornamelijk omdat ze nog niet zo vol zitten met ervaringen en overtuigingen als ons. Er zijn minder filters die een onderscheid maken tussen realiteit en droom.

Ze zijn als het ware continue een vorm van lucide. Staan veel meer open voor opmerkingen, aanmerkingen, complimentjes en bemoedigende, positieve woorden. Los van je nachtmerries is het goed om je bewust te worden van wat en hoe je iets tegen je kinderen zegt. Je wilt tenslotte niet dat ze een nachtmerrie krijgen over hoe jij met ze communiceert of corrigeert.

Tenslotte

Voor kinderen is de stap naar lucide dromen vaak een kleine. Meestal doen ze het al maar zijn zich hier niet van bewust. Leer ze wat ze zelf kunnen doen aan hun nachtmerries.

Dat levert een belangrijke bonus op.  Het overwinnen van de draak, de reus of het het buitenaardse wezen in hun dromen zorgt voor een hogere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen.

Logisch ook want wie zou er niet blaken van het zelfvertrouwen na een glorieuze overwinning op de een mega monster. Een overwinning die ook nog eens aanvoelt alsof hij echt heeft plaatsgevonden.

Comment Section

0 reacties op “Kinderen in nachtmerries: Van een angstige ervaring naar meer zelfvertrouwen...

Plaats een reactie


*