Nachtmerries: Wat is een nachtmerrie en hoe kun je ze voorkomen en verhelpen?
Nachtmerries. Rechtop in je bed. Bezweet. Hartkloppingen. Volledig in de war van wat je net ervaren hebt. Je voelt en weet nog precies wat er gebeurde. Je bent zo in de war dat jij je afvraagt: Is dit echt gebeurt? Het was zo levensecht. Zo angstaanjagend. Zo overweldigend.
Je beleeft een nachtmerrie alsof je de gebeurtenis echt ondergaat en voelt hoe dit direct uitwerking heeft op je lichamelijk welzijn. Zweten, gillen, hartkloppingen en altijd met een angstig en benauwd gevoel schrik je wakker uit een nachtmerrie.
Nachtmerries bestaan vaak uit een extreem negatief, levendig verhaal dat gepaard gaat met hevige emoties als angst, boosheid, walging, afgunst of verdriet. Je brein maakt als het ware een mix van herinneringen en onverwerkte emoties en voegt daar vaak een vleugje fantasie aan toe.
1- Wie hebben er allemaal last van deze nare dromen?
Wist je dat meer dan 2 miljoen mensen per jaar last van nachtmerries hebben? En de meeste van die mensen hebben maar één vraag: Hoe kom ik van mijn nachtmerrie af?
Nachtmerries komen dus best vaak voor. Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. Zo’n 10% van Nederlandersheeft meerdere keren per jaar een nachtmerrie en zo’n 3% heeft last van meerdere angstdromen per week. Dat zijn meer dan een half miljoen Nederlanders per week. Een half miljoen dromers die last hebben van chronische nachtmerries !!!
Ze komen vaak voor bij kinderen maar er zijn ook veel volwassenen die last van nachtmerries hebben. Ze lijken vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen. Of dat echt zo is? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat vrouwen eerlijker zijn en er makkelijker over praten. Waarschijnlijk omdat ze weten dat hun nachtmerries betekenis hebben. Dat deze nare dromen iets te vertellen hebben.
2- Waarom raken we zo van streek van deze levensechte nachtmerries?
Waarvan jij denkt wat het ergste, vreselijkste is wat jou kan overkomen, dat komt tevoorschijn in jouw levensechte nachtmerries. Ze zijn een grote bron van stress en de gevolgen variëren van niet meer durven slapen tot gebrek aan focus, prikkelbaar zijn, faalangst en minder zelfvertrouwen tot steeds minder kunnen hebben van je omgeving.
Het grote probleem met een nachtmerrie komt voort uit dat de beelden zo overweldigend zijn dat je moeite hebt om er afstand van te houden. Ze raken je emotioneel en mentaal. Logisch ook want jij bent de schepper en altijd het lijdend voorwerp van deze nachtelijke horrorverhalen
Heb je af en toe een nachtmerrie? Dan is er niets aan de hand. Het is vervelend om af en toe een nachtmerrie te hebben, maar meer ook niet. Heb je regelmatig nachtmerries? Dan kan dit je leven erg beperken en wordt het tijd om ze serieus te nemen.
3- Neem de nachtmerrie serieus....
Veel mensen nemen er genoegen mee om hun nachtmerries af te doen als “slechts een droom”. Levensechte nachtmerries zijn in hun ogen een soort verzinsels en hallucinaties met geen enkele betekenis.
Dus wanneer hun hart te keer gaat omdat ze worden achtervolgd door een man met een enorm mes, stellen zij zich nadat ze wakker is geworden gerust met het zinnetje: “Godzijdank, het was maar een droom.” Ze draaien zich om en hopen weer in slaap te vallen.
Echter, toen ze een paar minuten daarvoor achternagezeten werden en vreesden voor hun leven, hadden ze geen enkele twijfel over dat wat er gebeurde echt was. De man met dat vlijmscherpe mes was misschien maar een product van hun verbeeldingskracht maar de angst was levensecht.
Het gevolg van je nachtmerries zien, als niet meer dan een droombeeld zonder enige waarde, is dat zij je blijven achtervolgen. Vaak in steeds extremere uitingen. Net zolang tot ze de aandacht en behandeling krijgen die ze nodig hebben maar daarover later meer.
4- Hoe herken je een nachtmerie?
Nachtmerries komen in vele uitvoeringen. Volledig gepersonaliseerd naar jouw eerdere ervaringen, angsten en andere onverwerkte emoties. Toch zijn er een paar veel voorkomende universele kenmerken:
- Je levensechte nachtmerries worden steeds angstaanjagender naarmate ze voortduren.
- Je gevoel van veiligheid wordt continue op de proef gesteld.
- Je hebt het idee volledig de controle kwijt te zijn.
- Het ontbreekt je aan elke vorm van zelfvertrouwen in zo’n droom.
- Je bent altijd een slachtoffer van een nachtmerrie. Zelfs als je er een gruwelijk wrede dader in speelt
- Angst is niet de heersende emotie na een nachtmerrie. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen met meestal verwarring, schuld of afschuw voelen.
- Je ontwaakt vaak midden in een van je levendige nachtmerries. Dat is de oorzaak dat deze nare droom je zo goed bij blijft
- Je ben na je ontwaken volledig van slag en moet bewust even terugkomen in werkelijkheid.
- Je voelt angstgevoelens en een diepe afkeer van wat je net gedroomd hebt.
- Je kussen en je nachtkleding voelen nat en bezweet aan.
- Je weet nog precies wat je gedroomd hebt.
- Soms ben je bang om weer in slaap te vallen omdat je het idee hebt dat de nachtmerrie verder zou kunnen gaat.
Twee zaken die je in je achterhoofd moet houden
Twee dingen moet je onthouden als je last van nachtmerries hebt. Ten eerste dat ze altijd over jou gaan. Over jouw angsten, gevoelens, trauma’s, geschiedenis, verwachtingen en ervaringen. Over alles wat je hebt meegemaakt. Zelfs wanneer jij helemaal niet voorkomt in de droom.
Dat is ook de reden dat, wanneer jij je nachtmerrie aan een ander vertelt, zij zich zomaar af kan vragen waar jij je zo druk om maakt. Omdat hij of zij vaak de emoties en ervaringen niet herkent en voelt die hieraan gekoppeld zijn
En ten tweede, dat jij met alles wat jij herkent maar ook niet herkent in je nachtmerrie, overdag toch op de een of andere manier door geprikkeld bent. In 99% van de gevallen vaak volledig onbewust. Gewoon terwijl je op de fiets zat, op de bushalte stond, in de supermarkt liep of een onopvallend detail in een film of op tv.
Ze duiken dan op in droom omdat er onbewust iets in je geprikkeld is. Vaak een paar negatieve weggestopte emoties.
Je hersenen zijn er zo op ingericht om hier overdag niet te veel aandacht aan te besteden. Het wereldmodel, wat jouw brein heeft geconstrueerd, is namelijk alleen maar bezig om jou zo prettig mogelijk de dag door te loodsen.
Maar het moet toch verwerkt worden en in je slaap krijgen deze onderdrukte prikkels en angsten alle ruimte, omdat de frontaalkwab dat deel van de hersenen waar jouw wereldmodel zetelt, dan op non-actief staat. En zo ontstaat er een droom / nachtmerrie.
Neurologisch in het kort
Even in het kort: elke keer dat je een gedachte hebt, leidt dat tot een gevoel. En dat gevoel leidt dan normaal gesproken weer tot een gedachte dat lijkt op dat 1e gevoel. Zo werkt onze neuroprogrammering normaal.
Maar een gevoel, waar je wereldmodel niet op zit te wachten, wordt niet toegelaten in je brein. Het blijft in je lichaam en wordt niet bevestigd door een gedachte. ‘s Nachts echter wanneer de frontaalkwab uit staat dan krijgen al deze gevoelens ruim baan en kunnen volop verbindingen aangaan in je brein. En deze verbindingen maken ze voornamelijk tijdens de Rem slaap.
5- Nachtmerries houden van remslaap
Nachtmerries vinden voornamelijk plaats tijdens de REM slaap. Tijdens de slaap zijn er 5 slaapfases die we iedere nacht een aantal keren afleggen. Normaal gesproken legt de mens deze slaapcyclus zo’n vier tot zes keer per nacht af. De laatste fase in zo’n cyclus is de REM slaap, genoemd naar het verschijnsel Rapid Eye Movement.
De hersenen zijn dan drukker dan overdag en de ogen gaan snel heen en weer. Toch zijn we compleet onbewust en zijn de spieren uitgeschakeld, zodat we niet gaan doen wat we dromen. Dit noemen we slaapverlamming.
De REM-fase wordt iedere cyclus iets langer. Aan het eind van de nacht kan de REM-slaap wel een uur duren. Dat is de reden dat de meeste nachtmerries in het laatste deel van de nacht plaatsvinden.
Nachtmerries kunnen ook in eerdere slaapfases voorkomen. Dat komt meestal door een chronisch tekort aan slaap. De hersenen krijgen niet de kans om de informatie te verwerken aan het eind van de nacht, doordat ze moe zijn. Daardoor beginnen de hersenen gelijk met de informatieverwerking zodra iemand in slaap valt.
6- Wat geeft je nachtmerries hun angstaanjagende effect?
In dromen is alles mogelijk. Deze onbegrensde wereld kan fantastisch zijn omdat we zo de pracht, levendigheid, intensiteit en het plezier kunnen ervaren wat in ons dagelijks leven niet bereikbaar is.
De keerzijde van deze medaille is dat alles wat je vreest kan gebeuren in je droom. Dus ook wat je diep in je persoonlijk onbewuste hebt weggestopt.
Alles wat jij denkt of voelt geeft vorm en inhoud aan deze enge droom. We dromen dat we op stap zijn met onze vriendinnen, maar als we aan ze gaan twijfelen of ons irriteren, dan kunnen deze vriendinnen zomaar ineens heel boosaardig worden.
En als we op de vlucht slaan voor een man met een mes, dan vindt hij ons toch. Waar we ons ook verstoppen. Apart toch, het lijkt wel of we willen dat hij ons vindt.
Als we denken, “ik hoop maar niet dat hij ook nog een pistool heeft”, dan heeft hij ineens een geweer. Het is geen wonder dat we dankbaar zijn wanneer we na een nachtmerrie terugkeren naar de relatieve rust en vrede van de wakkere wereld. En niets liever willen dan het vergeten.
7- Het verwachtingseffect
We scheppen onze eigen nachtmerries dus uit het ruwe materiaal van onze angsten. Angsten zijn verwachtingen – waarom zouden we ergens bang voor zijn dat toch nooit gebeurt? Verwachtingen beïnvloeden ons dagelijks leven maar nog sterker: Ze vormen onze droomwereld. Dit noemen we het verwachtingseffect.
Een nachtmerrie duikt dan op omdat de dromer vervelende dingen verwacht. Hoe meer negatieve verwachtingen iemand bijvoorbeeld bij een beeld als een slagersmes heeft, hoe groter de kans dat hij een angstdroom ontwikkelt.
En hoe meer nachtmerries, hoe sterker het verwachtingseffect. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je kunt een nachtmerrie vergelijken met een horrorfilm die in je hersenen wordt afgespeeld. Hoe vaker de film wordt herhaald, hoe scherper de beelden in je geheugen worden gebrand.
Als je in je dagelijks leven op een door godverlaten plek loopt, dan kan je bang zijn maar dat er iets gebeurd is dan toch echt afhankelijk van de ene of andere mafketel die zich achter een boom verschuilt.
In je droom is je angstig voelen en een aanval vrezen de opmaak voor een zekere aanval. Waarom? Omdat jij de hufter, die op je loert, hebt bedacht, verbeeld en in actie hebt gezet. Denk je in een droom echter dat er niets aan de had was, dan gebeurt er ook niets.
Bang zijn in een droom, hoewel begrijpelijk, is onnodig. Zelfs wanneer angst nutteloos is, dan blijft het onplezierig. Een logische manier om onze levens te verbeteren, is ons te bevrijden van deze onnodige angst.
Het is voor niemand met een angst genoeg om intellectueel te weten dat onderwerp van hun angst of fobie ongevaarlijk is. De meeste mensen, die bang zijn voor spinnen, weten heel goed dat spinnen ongevaarlijk zijn maar springen nog steeds boven op een stoel of raken volledig in paniek op het moment dat ze een spin zien.
De enige manier om zo’n angst te overwinnen is om er de confrontatie mee aan te gaan en er verbinding mee te maken. Iedere keer dat jij de angst tegemoet treedt, dan leer jij door ervaring dat er geen gevaar schuilt in dit onschuldige spinnetje.
En dit gaat op voor de meeste angsten. Dit is de benadering die we kiezen voor het overwinnen van onze nachtmerries.
8- De oorzaken van je nachtmerries
Er zijn veel oorzaken die kunnen bijdragen aan het hebben van angstgevoelens en het krijgen van nachtmerries. Zoals:
- Bij eenzaamheid
- Bij borderline
- Bij een angststoornis
- Bij verlatingsangst
- Bij PTSS
- Bij liefdesverdriet
- Bij depressiviteit
- Bij rouw
- Bij griep
- Bij burn-out
- Bij koorts
- Bij beperkende overtuigingen
- Bij overspannen zijn
- Bij pesten
- Bij moeilijke tijden op je werk of op school
- Bij relatieproblemen
- Bij faalangst
- Bij een trauma of traumatische gebeurtenis
- Bij een fobie
- Bij een diepe angst
- Bij een laag zelfbeeld
- Bij medicijnen zoals antidepressiva
- Bij drug/alcohol gebruik
- Als je ziek bent
- In de overgang
- Bij zwangerschap
Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat zwangere vrouwen vaker nachtmerries hebben dan niet-zwangere vrouwen. Word jij binnenkort mama? Maak je dan zeker geen zorgen als je een pijnlijke droom hebt over je rol als moeder of de geboorte van je kind. Het heeft meestal te maken met de veranderende hormoonbalans en de angst dat het kindje iets mankeert.
Beschouw het als normaal en vrees niet dat de nachtmerries uitkomen. Ook na de bevalling kan het gebeuren dat je nog enge dromen hebt.
Naast bovenstaande oorzaken is er nog een belangrijke factor bij het krijgen van angstdromen.
Als je het goed bekijkt hebben de meeste oorzaken van nachtmerries terugbrengen een gevolg: Negatieve stress
9- Stress & nachtmerries – Een dodelijke combinatie
Ze vormen als het ware een vicieuze cirkel. Hoe meer nachtmerries je hebt, hoe intenser ze zijn; hoe slechter je slaapt, hoe beroerder je je voelt en hoe minder goed je stress kunt hanteren. Dat zorgt weer voor een toename van – en veel nachtmerries achter elkaar
Er bestaan verschillende manieren om stress te verwerken zoals meditatie, mindfulness, helder denken. Het brein van sommige mensen is hier ontzettend goed in, door aanleg en mogelijk ook door opvoeding en invloed van de omgeving. Anderen hebben dat nooit goed geleerd en hebben hier nu nog wat meer moeite mee
Zo weten we dat stress in de kindertijd de ontwikkeling van het brein beïnvloedt. Een van de gevolgen is dat je hersenen daardoor minder met tegenslag om kunnen gaan. En mensen die slechter met zulke stress kunnen omgaan, kunnen gemakkelijker een nachtmerrie krijgen.”
Tegelijkertijd werkt het dus ook andersom: nachtmerries vergroten de kans op stress en spanning. Ze veroorzaken slapeloosheid waardoor je overdag minder uitgerust bent.
Ieder vorm van slaapstoornis levert stress op. Slaap is namelijk belangrijk voor onze fysieke, emotionele, spirituele maar vooral mentale gezondheid. Tijdens je slaap reguleer je emoties en verwerk je emotionele gebeurtenissen. Wordt dit verstoord door een nachtmerrie, dan krijgt je brein niet de kans om andere momenten van de dag te verwerken.”
Die angstige beelden tijdens je slaap kunnen dan ook uitputtend zijn. Je wordt door iets geplaagd waar je geen controle over hebt. Mensen worden vaak bang om te gaan slapen en stellen dat uit. Dit kan zorgen voor een voortdurend hoog stressniveau.
Wanneer je last hebt van nachtmerries is het belangrijk dat je er wat aan doet. En daar komen we zo op terug. Nu gaan we eerst dieper in op de veel voorkomende nachtmerries en de gevolgen van je nachtmerries,
10 – Soorten nachtmerries
Er zijn vele soorten nachtmerries maar er zijn een paar thema’s die heel vaak voorkomen. De rode draad in deze thema’s is dat je als dromer geen invloed op het verloop hebt zoals:
- Iemand dierbaar of jezelf dood zien gaan.
- Over je ex.
- In een eindeloze achtervolging en niet kunnen ontsnappen.
- Slachtoffer zijn van geweld.
- Ziek zijn.
- Je eigen dood.
- Je wordt achtervolgd en bedreigd.
- Je komt in een onstuitbare vrije val terecht.
- Je bent volledig gedesoriënteerd en alleen.
11- Wat kunnen de gevolgen zijn van elke nacht nachtmerries?
Het belangrijkste gevolg van veel of elke nacht nachtmerries is slapeloosheid. Kan je je voorstellen wat zo'n chronisch slaaptekort met je leven doet? Andere ingrijpende gevolgen van elke nacht nachtmerries zijn:
- Je hoofd niet leeg krijgen.
- Prikkelbaar zijn.
- Overspannen zijn.
- Serieuze gezondheidsproblemen.
- Te weinig slaap om te herstellen.
- Burn out.
- Depressie, neerslachtige gevoelens.
- Vermoeid aan de dag beginnen.
- Slaapangst
Allemaal nare effecten van je angstdromen. En zo’n effect zorgt er weer voor dat jij steeds meer uit je flow raakt en je mentale weerstand steeds minder wordt. Een laag zelfbeeld, steeds minder zelfacceptatie, afnemend zelfvertrouwen en een kwetsbare eigenwaarde kunnen hier dan weer het gevolg zijn en zo de vicieuze cirkel versterkend.
Ik snap dat je graag wilt weten wat je zelf aan je nachtmerries kunt doen maar laten we voordat we helemaal in mineur eindigen eerst nog even dit bespreken:
12- De voordelen van nachtmerries
Nachtmerries krijgen heeft ook een positieve kant: het wijst je erop dat er iets in je leven is wat nog niet op orde is. Een issue waar jij je blijkbaar niet bewust van bent of te weinig aandacht aan schenkt. Ze zijn de ultieme maar ook kwetsbaarste vorm van zelfreflectie.
Een nachtmerrie kun je dus beschouwen als mentale check. Vaak genoeg is er niets aan de hand, maar het kan een stresssignaal zijn. Dan is het wel goed om iets aan dit stressniveau te doen. Dat verkleint ook de kans op chronische stress én terugkerende nachtmerries.
Nachtmerries zijn een rijke bron voor persoonlijke groei en geven ons een inzicht wat er mag helen en wat onze aangrenzende mogelijkheden zijn.
Beschouw je nachtmerries dus niet alleen maar als onheil. Nachtmerries zijn meestal voorbijgaande verschijnselen, die een functie vervullen bij het verwerken van emoties die verbonden zijn met pijnlijke levenservaringen. En er zijn mensen die dol zijn op hun nachtmerries.
Want nachtmerries en dromen zijn voor velekunstenaars en wetenschappers een belangrijke bron van inspiratie en creativiteit geweest. Zo laat de griezelschrijver Stephen King zich sterk inspireren door zijn eigen enge dromen en hetzelfde gold voor de kunstwerken van Salvador Dalí.
Het is dan ook niet verrassend dat slaaponderzoekers ontdekten dat er mensen zijn die het betreuren als ze midden in hun nachtmerrie wakker werden. Zij genoten van de droom. Alsof ze de hoofdrol speelde in hun eigen horrorfilm. Maar als je wel last hebt van je nachtmerries, dan wordt het tijd om in actie te komen.
13- Wat kun je doen om veel nachtmerries voorkomen?
Voor we hier mee verder gaan, is het goed om te beseffen dat wanneer jij echt geterroriseerd wordt door je nachtmerries maanden of misschien wel jarenlang het verstandiger is om professionele hulp te zoeken. Ga naar je huisdokter en vraag of hij of zij je door kan verwijzen naar een expert. Waarschijnlijk ligt er dieper trauma aan veel nachtmerries ten grondslag en is het verstandiger om samen met iemand, die voldoende kennis bezit, aan de lag te gaan
Ok dat gezegd hebben. Eerst wat tips die je helpen bij het voorkomen van nachtmerries.
Nachtmerries voorkomen – 8 tips
- Achterhaal de oorzaak
Zoals je op hier kunt lezen, zijn er diverse mogelijke oorzaken van nachtmerries. Het is lastig om te bepalen waarom jij precies last hebt van nachtmerries, maar toch kan het goed zijn om hier eens goed over na te denken. Achterhaal je de oorzaak van jouw nare dromen, dan kun je deze oorzaak namelijk wegnemen.
- Mediteer en ontspan
Doe voor het slapen gaan een meditatie of mindfulness oefening waarbij jij met gesloten ogen al opkomende gedachten even aandacht schenkt en dan bewust weer loslaat. Zo train jij je brein dat jij de regie in handen hebt. Dit helpt je om tijdens een nachtmerrie ook bewust te worden dat het maar een droom is. En dat jij in controle bent. Houd je van een avontuur en wil je de regie over je eigen dromen? Verdiep je dan eens in lucide dromen en het leren lucide dromen.
- Slaap in een koele, donkere en rustige slaapkamer
Je slaapt beter in een koele, donkere en rustige slaapkamer. Zet de verwarming uit voor je gaat slapen, laat eventueel wat frisse lucht binnen in de slaapkamer en sluit de gordijnen als je naar bed gaat.
- Leg je telefoon op tijd weg
Het felle licht dat van het scherm van je telefoon komt, houdt de hersenen actief. Hierdoor kom je moeilijker in slaap als je eenmaal in bed ligt en kun je bovendien meer last krijgen van nachtmerries. Leg je je telefoon op tijd weg, dan kom je sneller in slaap. Bovendien slaap je een stuk rustiger.
Ook goed om te weten: de schermen van de televisie, de laptop, de computer en de tablet hebben hetzelfde effect op je hersenen. Deze apparaten kun je dan ook beter vroeg uitschakelen, ongeveer een uur voor je gaat slapen.
- Schrijf je nachtmerrie op
Veel psychologen geloven dat het opschrijven van een nachtmerrie helpt om deze nare droom te laten verdwijnen. Wij raden je aan om een angstdroom direct na het ontwaken op te schrijven, als je je nachtmerrie nog goed kunt herinneren.
En heb je het idee dat het opschrijven van je nachtmerrie niet helpt? Dan kun je het verhaal veranderen. Geef je nachtmerrie geen negatief einde, maar bedenk een leuk einde en schrijf je nieuwe droom op. Als je vaak aan je nieuwe, positieve droom denkt, wordt je nachtmerrie meer naar de achtergrond geduwd. De kans is groot dat je de nachtmerrie nu minder vaak of zelfs helemaal niet meer hebt.
- Praat over je nachtmerrie
Geen zin om je nachtmerrie op te schrijven? Dan kun je ook over je nare droom praten. Met een therapeut, maar ook gewoon met een vriendin, partner of huisarts. Praat regelmatig over je nachtmerrie, want een nachtmerrie haalt een groot deel van zijn kracht aan de geheimhoudingsplicht die er lijkt te bestaan tussen de dromer en de nare droom. Zoals we in Ho’oponopono zeggen:
“Laat dat wat verborgen is, zichtbaar worden…”
- Zorg voor een vast ritme
Je hebt minder last van nachtmerries als je slaapritme goed en stabiel is. Ga daarom iedere avond rond dezelfde tijd naar bed. Natuurlijk kun je een keertje later naar bed gaan als je een feestje hebt, maar doordeweeks is een goed slaapritme wel een must. Overigens niet alleen om nachtmerries te voorkomen, maar ook om voldoende nachtrust te krijgen.
- Vermijd alcohol voor het slapengaan
Alcohol maakt je ’s nachts onrustiger. Dit vergroot de kans op nachtmerries. Je kunt je slaapmutsje dan ook beter links laten liggen als je van jouw nachtmerries af wil komen.
Hetzelfde geldt voor zware voeding en koffie. Eet je zware voeding, dan is je lichaam nog lang bezig om deze voeding te verteren. Hierdoor slaap je onrustiger. Het effect van koffie kent iedereen. Drink je een kop koffie voor je gaat slapen, dan kom je moeilijker in slaap en slaap je veel onrustiger. Dit vergroot de kans op nachtmerries.
- Neem melatonine
Tot slot kun je ook melatonine innemen om jouw nachtmerries en andere slaapproblemen te verminderen. Melatonine is een hormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt als je lichaam aanvoelt dat het tijd is om naar bed te gaan.
Neem je het supplement melatonine in, dan wordt dit gevoel versterkt. Je voelt je niet alleen meer ontspannen, maar je komt bovendien sneller in slaap. Bovendien ben je rustiger in je slaap en dit verkleint de kans op vervelende nachtmerries
14- Nachtmerries verhelpen
Nogmaals gezegd heb je echt heel veel last van je nachtmerries, misschien in combinatie met andere psychische klachten, praat er dan over met je huisdokter of therapeut. Is dat niet geval, geef je dan eens over aan de onderstaande techniek waarmee jij de angel uit je nachtmerries kunt halen.
De Droom Je Vrij Nachtmerrie Methode
1- Onthoud en leg je nachtmerries vast.
Als je een nachtmerrie hebt gehad, haal hem dan zo gedetailleerd als mogelijk omhoog en schrijf hem op. Focus je op momenten waar je het verloop van de gebeurtenissen kan veranderen door iets anders te doen.
2- Kies een moment om de droom weer te betreden en bedenk een nieuwe handeling.
Kies een speciaal deel van de droom om te veranderen en bepaal wat je wilt doen op dat moment om het verloop van de nachtmerrie te veranderen. Wanneer het een lange droom is, dan kies er dan voor om in te stappen vlak voor de meest onplezierige gebeurtenis.
3- Ontspan volledig
Zoek een plek waar jij alleen kan zijn en niet gestoord wordt voor zo’n dertig minuten. Ga in een comfortabele positie liggen, sluit je ogen en ontspan je lichaam. Adem 7 tellen in, houd je adem 7 tellen vast, adem 7 tellen uit en adem dan 7 tellen niet. Herhaal deze cyclus 10 keer.
4- Gebruik je droomkracht
Stel je met behulp van je droomkracht voor dat je terug bent in de nachtmerrie. Visualiseer totdat je bij het punt bent waar je voor hebt gekozen bij punt 2. Transformeer de nachtmerrie totdat deze zo verloopt als jij wilt. Laat de beste versie van jezelf opduiken in deze voormalige nare droom.
5- Evalueer je gedroomde oplossing
Wanneer de verbeeldde nachtmerrie is geëindigd, open jij je ogen. Schrijf op wat er gebeurd is alsof het een normaal droomverslag zou zijn. Schrijf op hoe jij je voelt over de nieuwe uitkomst. Ben je niet tevreden, en nog steeds niet op je gemak over de droom, doe de oefening dan nog een keer met een andere handeling als oplossing. Een prettige oplossing bereiken met de wakkere oefening kan genoeg zijn om de terugkeer van de nachtmerrie te stoppen.
6- Een extra stap
Wanneer je ’s nachts of ’s morgens vroeger wakker wordt, dan je op wil staan, houd dan je ogen gesloten en haal de nieuwe versie naar boven en speel de nieuwe versie zo vaak als je wil af. Herhaal de nieuwe uitkomst zo vaak als nodig. Totdat het goed voelt en val dan weer in slaap.
Het grote voordeel van deze laatste stap is dat, wanneer je net wakker bent, je nog in de hypnagoge staat zit. Veranderingen worden zo gelijk bewust als onbewust gemaakt doordat je weer in slaap valt.
Doordat je in slaap valt zorg je ervoor dat de veranderingen niet meer te niet gedaan kunnen worden door je rationele denken of nieuwe input vanuit je omgeving.
Zes effectieve nachtmerrie scripts.
Heb jij niet zoveel tijd om dit uitgebreidere stappenplan uit te voeren, hier een paar scripts hoe jij de invloed van veel voorkomende nachtmerrie scenes direct kunt omdraaien. Dit doe je nadat je net wakker bent geworden uit een angstdroom.
1- Bij een achtervolging
Stop met rennen. Draai je om naar de achtervolger en ga de confrontatie aan. Kwaadschiks of goedschiks. Door dit kan het zomaar zo zijn dat de achtervolger verdwijnt of ongevaarlijk wordt.
2- Aangevallen worden
Geef niet toe aan je neiging om te vluchten of aan te vallen. Laat zien dat je klaar bent om jezelf te verdedigen en de aanvaller te verslaan. Dan probeer je de aanvaller te verleiden tot een oprecht gesprek. Een andere manier is om de acceptatie en liefde in jezelf te vinden en dit over te brengen op de aanvaller. En anders…sla d’r op. Vermorzel je opponent.
3- Bij vallen
Ontspan en sta jezelf toe om te landen. Het is niet zo dat je te pletter valt. Je kan natuurlijk ook proberen om van je vallen vliegen te maken.
4- Bij slaapverlamming of vals ontwaken
Wanneer jij vastzit, gevangen of verlamd bent, ontspan dan. Laat de angst je rationele denken niet overwinnen. Zeg tegen jezelf dat je aan het dromen bent en dat de droom snel eindigt. Omarm alle beelden die voorbijkomen of dingen die gebeuren met je lichaam. Niets kan je pijn doen. Adopteer een houding van interesse en nieuwsgierigheid over wat er gebeurt.
5- Niet voorbereid zijn op een examen of een speech
Je hoeft met dit thema niet verder te gaan. Je kan de examenruimte verlaten. Echter, je kan je zelfvertrouwen vergroten in zulke situaties door creatieve antwoorden te bedenken op de examenvragen en spontaan een spreekbeurt te houden over welk onderwerp jij maar wilt. Zorg ervoor dat je er lol in hebt.
6- Naakt in het openbaar
Wie kan dat wat schelen in je droom? Geniet van het idee. Sommige vinden het naakt zijn in een lucide droom erotisch. Als je wilt kan je iedereen in je droom vragen om hun kleren uit te trekken. Onthoudt, bescheidenheid behoort bij de publieke moraal en dromen gaan over wat jij echt belangrijk vindt. Laat je gaan. Wordt een nudist.
Heb je bovenstaande tips allemaal geprobeerd en heb je nog voortdurend last van nachtmerries? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken om jouw nare dromen te bestrijden.
Zeker als je overdag vaak moe bent, je niet goed kunt concentreren, snel geïrriteerd bent en zelfs angstig bent om te gaan slapen, is professionele hulp bij nachtmerries geen overbodige luxe.
15- De nachtmerriestoornis
Je hebt misschien een nachtmerriestoornis. Dit vergroot de kans dat je te maken krijgt met bovengenoemde klachten van deze chronische nachtmerries, zoals slaapproblemen en psychische klachten.
We spreken over een nachtmerriestoornis wanneer je een of meerdere van de volgende symptomen hebt:
- Je hebt minimaal eens per week last van nachtmerries. Bij een ergere nachtmerriestoornis heb je elke nacht nachtmerries.
- Je nachtmerries gaan over enge gebeurtenissen en/of bedreigende situaties.
- Je nachtmerries wekken negatieve emoties op. Denk hierbij aan angst, verdriet, woede, stress, rusteloosheid en paniek.
- Je nachtmerries maken je wakker. Als je eenmaal wakker bent, kom je niet zomaar weer in slaap. Vaak lig je even te woelen in bed.
- Je kunt je nachtmerries niet helemaal herinneren, maar er komen wel enkele vage beelden in je op als je aan je nare dromen denkt.
- Je hebt een verhoogde hartslag en een snellere ademhaling als je wakker wordt uit je nachtmerrie. Ook kun je flink zweten.
- Je slaapt onrustig. Je beweegt veel, je praat en/of kreunt in je slaap en je kunt zelfs schreeuwen in je slaap.
Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen? Ga naar je huisarts, leg je klachten uit en bekijk met de huisarts wat er moet gebeuren om jouw klachten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.
Als de huisarts vindt dat jij inderdaad professionele hulp nodig hebt, kan hij of zij je naar de juiste specialist doorverwijzen. De therapeut/droomcoach probeert de onderliggende oorzaken van nachtmerries te vinden. Dat kan met methodes als imaginatie, hypnose, EMDR, Gestalt therapie, systemisch werk of deelpersoonlijkheden. Er wordt maar zelden medicatie voorgeschreven voor dit probleem.
16- Tenslotte
Nachtmerries kunnen problematisch zijn maar je kunt ze beter beschouwen als kansen. Kansen op te groeien als mens. Om je leven weer terug te krijgen in je natuurlijke flow en zo de beste versie van jezelf te worden.
Wist je dat je op deze site ookgratis trainingen kunt volgen en gratis boekjes kunt downloaden? Doe dat en ontdek hoe jij de volgende stap kunt zetten in je leven…