Lucide dromers: Welke kansen pakken zij in hun lucide dromen ?

Lucide dromers: Welke kansen pakken zij in hun lucide dromen ?

Lucide dromers zien de wereld door een andere bril. Een bril met helder en verrijkend zicht. Wie lucide dromen onder de knie heeft, komt in een rijke, vrije en onbegrensde wereld terecht. Niets is daar onmogelijk. Vliegen door het universum, spectaculaire nieuwe dingen ondernemen, de strijd aan gaan met wat je belemmert, alles kan in jouw lucide droom

Het gaat er bij lucide dromen om dat jij weet dat je droomt terwijl je slaapt. Sommige mensen overkomt dat gewoon, anderen moeten daar wat meer moeite voor doen. Maar geen paniek, lucide dromen is te trainen….

1- Van wakker naar slaap…

Het proces van wakker naar slapen kent drie fases:

  1. Wakker
  2. De synagoge staat.
  3. Slaap

1- Wakker.

Deze eerste fase lijkt me logisch maar de 2e fase is belangrijk wanneer je helder wilt dromen.

2- De hypnagoge staat.

In deze fase verdwijnt je kritisch denken langzaam naar de achtergrond. Je kunt nu een doel (in dit geval dus lucide dromen) in je onbewuste programmeren. Dat doe je door een bepaalde intentie (bijvoorbeeld: “ik wil lucide dromen”) te blijven herhalen terwijl je langzaam in slaap valt.

Er is hier geen stemmetje dat zegt: dat kan je niet, dat lukt niet. Het is een krachtige vorm van zelfhypnose. Alleen dan een duurzame trance die jij iedere avond op natuurlijke wijze doorloopt En vervolgens val je in slaap…

3- Slapen

Je gaat de eerste slaapcyclus van ongeveer anderhalf uur in. Een dergelijke slaapcyclus is opgebouwd uit twee periodes:

Remslaap is de periode waarin wij de meeste dromen hebben. Dromers die in deze periode wakker worden, kunnen zich hun droom vaak tot in detail herinneren. De hoeveelheid remslaap neemt toe bij elke slaapcyclus. Je doorloopt bij een slaap van acht uur ongeveer 5 a 6 cyclussen. De laatste cyclus bestaat bijna helemaal uit remslaap.

Dus hoe langer je slaapt, hoe meer jij droomt en hoe groter de kans dat jij je droom kan herinneren.

Bij wetenschappelijk onderzoek naar lucide dromen ontdekte men dat lucide dromers door middel van oogbewegingen in staat waren aan te geven dat ze lucide aan het dromen waren. De onderzoekers ontdekten daarbij dat lucide dromers in bijna 100% van de gevallen zich in de remslaap bevonden. Dat maakt je remslaap een belangrijk hulpmiddel om te lucide dromen.

2- Wat gebeurt er als je helder droomt?

Nu gaan we ervan uit dat jij lucide kunt dromen. Is dat niet zo? Leer dan hoe jij lucide kan dromen. Ok, jij ligt in bed en je bevindt je in een lucide droom. Terwijl je volledig bewust bent van wat er gebeurt in je en om je heen is er nog een belangrijk punt: Je bent volledig verlamd.

Je kunt alles waarnemen maar je lichaam is onderhevig aan een slaapverlamming. En gelukkig maar want je doet dingen in je lucide droom waarvan je niet graag wilt dat je ze werkelijk doet terwijl je slaapt.

3- En wat doen lucide dromers in hun droom?

Alles. Je bent bewust in je droom en merkt dat je alles intens en tot in detail waarneemt. Dan heb je twee opties:

  1. Je laat je leiden door de droom en ervaart wat de droom je te vertellen heeft en laat zien.
  2. Je hebt een vraag en daar wil je antwoord op.

De tweede optie kan je het best gebruiken als je een probleem of uitdaging hebt. Bijvoorbeeld in het geval van een gebrek aan zelfvertrouwen, waar je lage zelf beeld vandaan komt, waarom je zo worstelt met je zelfacceptatie of hoe jij je eigenwaarde kunt vergroten.

Je wilt graag een helder antwoord. Vaak verschijnt er een droomfiguur of een van je droomvrienden die je helpt met deze vraag.

Onthoud daarbij goed dat deze figuur een deel van jou symboliseert waar een angst, faalangst of hoge mate van stress mee verbonden is.

Dus wees een beetje lief voor haar of hem. Je zult verbaasd staan wie er in jouw droom symbool staan voor sommige onbeantwoorde levensvragen en wat ze je te vertellen hebben. Sta open en laat je verrassen…

Op deze manier met je lucide droom werken, geeft vaak nieuwe inspiratie, bijzondere inzichten en levert vruchtbare, nieuwe ideeën op. Je kunt hier echter ook geconfronteerd worden met minder plezierige droombeelden. Daarmee komt dan ook gelijk de belangrijkste uitdaging aan het licht voor lucide dromers.

4- De belangrijkste uitdaging voor lucide dromers….

De grootste uitdaging waar lucide dromers vooral in het begin mee te maken krijgen, is om lucide te blijven. Wanneer je net begint, kan je worden overrompeld door de intense beleving van de droom. Het is daarom goed om jezelf in te prenten dat het slechts droombeelden zijn.

Levensecht weliswaar voor jou en je hersenen maar toch slechts een illusie. Jij vormt hen en niet andersom. Zeg op dat moment: “Het is maar een droom en ik ben de baas.” Vanaf dan ben jij in staat om de strijd met elke uitdaging, weerstand en angst in je droom aan te gaan.

5- Tenslotte

Lucide dromers weten hoe de vaardigheid van lucide zijn je kan ondersteunen in het overwinnen van de beperkingen en weerstanden, hoe je nieuwe oplossingen vindt voor creatieve blokkades en hoe fantastisch en fascinerend het is om volledig de regie te hebben.

Het is namelijk bewezen dat je brein wat je in je droom doet als 101% realiteit beschouwt. Alsof je gewoon wakker bent.

Helemaal zelfstandig, zonder dat je de deur uit hoeft voor dure consulten bij een therapeut of coach, ben jij in staat om je leven vorm te geven. In ruil voor de juiste motivatie, verwachtingen en emoties gaat er een vernieuwde en rijkere wereld voor je open

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...