arrow_drop_up arrow_drop_down
22 februari 2017 

Hoe je met lucide dromen nachtmerries kan oplossen en voorkomen.....

Na de vorige twee blogs over wat nachtmerries precies zijn en hoe angst ontstaat in je droom, gaan we nu leren hoe je met lucide dromen nachtmerries kunt oplossen, voorkomen en gebruiken voor persoonlijke groei.

Iedereen die weleens last heeft gehad van nachtmerries kan met behulp van lucide dromen nachtmerries overwinnen en zo je angstdromen beëindigen.

1- Hoe pak je met lucide dromen je nachtmerries aan?

Een van de meest toegepaste methodes stamt af van een Maleisische stam de Senoi genaamd. Het basisprincipe van het Senoi systeem is dat je in lucide dromen een nachtmerrie overwint door de confrontatie aan te gaan met je droombeelden.

Dit betekent dat wanneer jij een aanvaller of een niet meewerkend droomfiguur tegenkomt in een droom je hem, haar of het moet aanvallen en verslaan.

Nadat jij hem of haar een pak slaag hebt gegeven moet je de verslagene dwingen jou een waardevol cadeau te geven. Een cadeau waar je wat aan hebt in je dagelijks leven.

Je kunt bij deze strijd de hulp inroepen van vriendelijke en jouw goedgezinde droomfiguren. Er zijn lucide dromers die met deze methode van aanvallen en overwinnen positieve en versterkende resultaten hebben geboekt.

2- Toch is er een liefdevollere manier…

Toch zijn er ook lucide dromers die in hun lucide dromen nachtmerries liever niet op deze manier te lijf gaan. Ik ben er daar een van. Waarom?

Ook deze vijandige droomfiguren vertegenwoordigen een deel van jezelf. Het zou zo kunnen zijn dat we met bovenstaande werkwijze deze delen symbolische verwerpen en zo bepaalde delen van onszelf vernietigen en nog meer onderdrukken.

Een betere methode is dat jij het gesprek aan gaat met je ieder droomsymbool wat op je pad komt zoals je misschien al gelezen hebt in stap 9 droomvrienden van de training leren lucide dromen.

Door het gesprek aan te gaan veranderen je droomfiguren vaak van boosaardige, kwade en stugge belagers in vriendelijke, bereidwillige en open helpers. Net zoals in het “echte” leven.

Vaak gaat deze transformatie gepaard met een diep inzicht in de betekenis van de droom. Het is een soort transformatie die je vaak in sprookjes en mythes ziet waarin het beest of de reus verandert in een prins of een wezen met een goddelijke gave.

Vaak na een kus of een barmhartige daad van de heldin (of held) in het verhaal.

nachtmerries lucide dromen

3- Stel de juiste vraag…

Om een goede droomdialoog op te zetten moet je het droomfiguur tegemoet treden alsof het een echt mens of levend wezen is. Niet meer en niet minder. De volgende open vragen openen de deur naar een vruchtbaar gesprek tussen jou en het droomfiguur:

 1. “Wie ben jij?”
 2. “Waar sta jij voor?” “Wat vertegenwoordig je?”
 3. “Wie ben ik?”
 4. “Waarom ben jij hier?”
 5. “Waarom gedraag jij je op deze manier?”
 6. “Wat heb jij mij te vertellen?”
 7. “Welke verborgen wijsheid draag jij in je?”
 8. “Waarom gebeurt er dit en dat in de droom?”
 9. “Wat vind jij of voel je over……?”
 10. “Welke vragen wil je mij stellen?”
 11. “Wat moet ik echt ervaren?”
 12. “Kan jij mij helpen?”
 13. “Kan ik jou helpen?”

4- Een goed gesprek met je nachtmerries…

Deel 1 – Overdag

 • Oefen overdag denkbeeldige gesprekken. Kies een recente droom waarin jij een onplezierige ervaring had met een droomfiguur. Visualiseer hem of haar en stel je voor hoe je met hem of haar in gesprek bent.

Begin een dialoog door een van de bovenstaande vragen te stellen of een vraag die voor jou persoonlijk relevant is. Schrijf de vragen, die je stelt, en de antwoorden, die je krijgt van dit droomfiguur, op.

 • Beëindig het gesprek als het haar kracht verliest of als je een bruikbare oplossing aangereikt hebt gekregen. Dan bekijk jij de conversatie en beoordeeld wat je goed gedaan hebt en wat je fout gedaan hebt.

Heb je dit steeds meer in de vingers? Oefen op andere en soortgelijke dromen.

 • Schrijf je gesprek op

Deel 2   Voor het slapen en in je dromen…

 • Zet je intentie en stel jezelf als doel dat je de volgende keer dat je onheus bejegend wordt in je droom jij weer lucide wordt en met het boze droomfiguur in gesprek gaat.
 • Word lucide.
 • Het gesprek met het droomfiguur. Iedere keer dat jij iemand ontmoet waar jij een conflict meer ervaart, vraag jezelf dan af of je droomt of niet.

Als je weet dat je droomt, doe dan het volgende: Blijf en kijk het droomfiguur aan en begin een gesprek met een van de bovenstaande vragen of je eigen vraag. Luister naar het antwoord en maak haar of zijn probleem en dat van jezelf bespreekbaar.

Kijk of je het eens kunt worden en vrienden worden. Ga door met het gesprek tot je een acceptabele en goede oplossing hebt. Zorg er dan voor dat je wakker wordt en dat je het droomgesprek opschrijft.

 • Evalueer je dialoog. Vraag jezelf af of je het best mogelijke resultaat bereikt hebt. Als je denkt van niet, vraag je dan af hoe je de volgende keer een beter resultaat kunt bereiken.

Je kunt net zoals in stap 1 ook dit gesprek opnieuw voeren en zo voor de gewenste uitkomst gaan.

lucide dromen nachtmerries

Soms moet jij je kracht laten zien…

5- Behandel in lucide dromen nachtmerries soms wel op de Senoi manier….

In tegenstelling tot het begrijpende gesprek, is het soms zo dat aangevallen droomfiguren, zowel verbaal als fysiek, vaak van vorm veranderen. Van een moeder naar een heks naar een beest. Hieruit kan je afleiden dat de friendly aanpak niet altijd de beste is.

Soms is het dan nodig om je te beschermen tegen een kwaadwillende droomfiguur. Dit is vooral het geval in dromen die traumatische levensechte situaties. In dit soort gevallen kan je beter kiezen voor de Senoi aanpak. Je tegenstander overwinnen, vernietigen en transformeren. En natuurlijk het cadeau opeisen.

6- Tenslotte

Hoewel ik niet zo’n fan zijn van het vernietigen van je droomfiguur  ben, past het wel in onze strategie van alles doen wat je overdag niet durft om in de droom tot een oplossing te komen

Varieer met beide methodes en ontdek in welke situaties de zachte goed werkt en in welke de harde hand.

PS: Klaar om de eerste of de volgende stap naar lucide, helder dromen te maken? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik De Lucide Droomgids. Een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je gewone dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...
Wij gebruiken cookies....