REM slaap

16 december 2020

1- Wat is remslaap?

In remslaap kom je aan het einden van je slaapcyclus. Die gaat van de hynagoge staat naar de lichte droomloze slaap, dan naar de diepe droomloze slaap weer terug via de lichte droomloze slaap in de remslaap. Dit is de fase waarin je het levendigst droomt.

Je kan dromen in alle slaapfases maar in de remslaap droom je het actiefst en meest realistisch. Je lichaam is verlamd om te voorkomen, dat je gaat uitvoeren wat je droomt. Je hersenen zijn net zo actief als wanneer je wakker bent.

Sommige delen wel te verstaan. De delen die overdag zorgen dat alles gaat zoals je gewend bent, zijn inactief.

De meeste mensen hebben vijf of zes slaapperiodes per nacht van zo'n negentig minuten. Rem slaap is daarvan een vast onderdeel.

2- Wat gebeurt er in remslaap?

Je ogen gaan snel bewegen, je lichaam is verlamd en er komt een stortvloed van beelden, chaos, emoties en verhalen op je af. Dat noemen we dromen. Dromen is een actieve slaapfase. In tegenstelling tot non remslaap rust je niet uit.

Hoe langer je slaapt, hoe langer je remslaap. Van 10 minuten in de eerste slaapcyclus naar wel 90 minuten( een volledige slaapcyclus) in de laatste. De laatste 2 uur van je nachtelijke slaap bestaan bijna volledig uit remslaap.

Wanneer je wakker wordt in deze laatste remslaap, dan is het meestal weer heel makkelijk om je droom te onthouden en herkennen. Het is de ultieme kans op lucide dromen.

Je hebt op dit moment al een paar slaapcycli achter de rug, dus je geest en lichaam zijn opgeruimd en fris. Je bent klaar om deze remslaap optimaal te benutten om even lekker lucide te dromen.

3- Wat is remslaap nog meer?

Remslaap is dus de ultieme kans op nieuwe avonturen, heling, inzicht in wie en wat je bent maar vooral de kans om op het diepst mogelijke niveau te werken aan je bewustzijn en persoonlijke groei.

Wil jij een uitgebreid artikel lezen over REMslaap? Lees dan meer over REM slaap in dit artikel.
arrow_drop_up arrow_drop_down