arrow_drop_up arrow_drop_down

Lucide dromen gevaarlijk : Waar of niet waar ?

Zijn lucide dromen gevaarlijk? Dat is een vraag die mensen soms stellen Het antwoord is nee. Dromen en lucide dromen zijn net zo natuurlijk als ademhalen en het stromen van je bloed.

Dromen zijn een biologische noodzaak. Mensen, die niet dromen, zullen uiteindelijk doodgaan omdat het lichaam de hoeveelheid onverwerkte informatie niet meer aankan.

Dat is namelijk een van de functies van dromen: om de boel te verwerken en archiveren. Wanneer je niet droomt, loopt je lichamelijke én psychologische systeem vast.

Schrik je hiervan omdat je denkt dat je niet droomt? Niets aan de hand. Het enige wat jij nog niet doet is je dromen herinneren. Waarschijnlijk doe jij dat niet omdat jou van jongs af aan is verteld dat dromen niet belangrijk zijn.

1- Hoe ontstond het idee dat lucide dromen gevaarlijk zijn?

In de grote opmars van ons denken zijn wij onze intuïtieve en verbeeldende kwaliteiten gaan onderdrukken. Eerst was het de kerk die haar volgelingen vertelde dat dromen en, vooral lucide dromen, gevaarlijk zijn. Afkomstig van niemand minder dan de duivel.

Na de teloorgang en het verminderen van de kerkelijke invloed waren het de rationele denkers die de kracht van je dromen als apekool bestempelde. Het gezegde “het is maar een droom” is hier natuurlijk het ultieme voorbeeld van.

Door deze desinformatie zijn mensen hun dromen gaan negeren en de invloed ervan op hun dagelijks leven gaan ontkennen. Dromen en nachtmerries werden als vervelend en overbodig ervaren.

Dat komt doordat deze onwetenden het idee hebben dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op hun dromen. Waar ze in het normale leven denken alles onder controle te kunnen houden, zijn ze in hun dromen overgeleverd aan de chaos van de droom.

Hun wereldmodel moet niets hebben van dromen. Dromen worden, vaak onbewust, als een bedreiging gezien voor de huidige manier van leven en daarom afgedaan als irreëel en onzin bestempeld.

Dat is jammer want dromen hebben vaak een belangrijke boodschap en wanneer je leert lucide dromen neem jij de controle en de regie over je dromen weer over.

En zo ontdek je dat er meer is dan je huidige wereldmodel. Dat je meer in je mars hebt en voor je in het verschiet ligt dan je u realiseert.

2- Dus iedereen kan gewoon lucide dromen?

Ja. Het is gewoon een vorm van mindfulness als je slaapt. Zolang jij je traint in het krijgen van een lucide droom en in staat bent om te beseffen dat je een nieuwe realiteit betreedt maar blijft herhalen het een droom is, dan is er geen enkel probleem.

Je moet ervoor zorgen dat je niet de droom als je realiteit gaat zien maar als een virtuele update van jouw leven. Toch is er een bepaalde groep voor wie lucide dromen een risico kan zijn.

Iedereen leeft in zijn eigen wereld

Ieder mens leeft zijn leven aan de hand van zijn eerdere ervaringen, verwachtingen, motivatie en DNA. Van deze informatie maken je hersenen een model van de wereld, waarmee jij, volgens je hersenen het beste kan overleven en leven.

Dit model is dus niet wat jij in totaliteit bent. En ook niet wat de wereld in zijn geheel is. Het is een persoonlijke kaart hoe jij de wereld ervaart, een wereldmodel.

Ieder mens maakt zo’n model. Het lijkt misschien gek maar iemand die wij als mentaal ongezond bestempelen leeft ook volgens een wereldmodel. Zijn of haar hersenen zeggen dat dit de beste manier is om te leven of, in hun geval, vaak te overleven.

Met behulp van een psychiater, therapeut of medicijnen wordt er dan langzaam en voorzichtig aan een model gewerkt waarmee zo’n cliënt “normaler” kan functioneren in de maatschappij. Zo’n model kan in je lucide droom, door bepaalde acties, gevoelens of denken, ontregeld worden.

Een cliënt kan dan wakker worden na een lucide droom en in de war raken. En niet meer goed kunnen functioneren. Twijfel jij of lucide dromen een gevaar vormen voor je mentale gezondheid? Vraag het dan aan je therapeut.

3- Is het wel gezond om lucide te dromen?

Dus jij wilt lucide dromen, weet dat het niet gevaarlijk is maar leest ergens dat het niet goed is om het doen. Omdat het de boodschap van je droom kan verstoren. Of dat het ongezonder is dan gewoon dromen. Allemaal nonsens.

Ook in lucide dromen vindt de REMslaap gewoon plaats. Dus alle informatie, die komt, wordt netjes gearchiveerd en verwerkt. Het enige verschil is dat je lucide bent en alles bewust kunt volgen. En afhankelijk van de mate van luciditeit, kunt controleren en bijsturen.

En lucide dromen komen alleen voor tijdens je REM slaap terwijl de rest van je slaapcyclus gewoon haar helende functies vervuld. Dus op de belangrijke non-remslaap heeft helder dromen geen enkel effect. Je lichaam herstelt, rust uit en komt net zo tot rust als in een niet-lucide REMslaap.

Dan bestaat er de misvatting dat lucide dromen de zuivere boodschap van ons persoonlijk onbewuste en collectief onbewuste verpest. Dat is nonsens want die boodschap wordt ook in je gewone dromen direct beïnvloed door je gedachten en gevoelens.

Het enige verschil is dat jij je in je lucide dromen daar bewust van bent en jezelf de vraag kunt stellen: Wil ik dit wel denken of voelen? Is er geen betere optie?

In je lucide, helder droom onderneem je gelijk actie. Precies dat dat doen wat traditionele droomwerkers pas kunnen doen als ze wakker worden.

Daarbij kun je je helemaal afvragen hoe zuiver hun droomervaring is want hun ego pakt gelijk de teugels weer in handen op het moment dat ze wakker worden. En filtert precies wat zij zich mogen herinneren…

4- Tenslotte

Voor de meeste mensen schept lucide, helder dromen de mogelijkheid om van een probleem af te komen of een verlangen te vervullen.

Toch is het goed als je eraan begint om je te verdiepen in lucide dromen zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Je springt tenslotte ook niet in een zwembad als je niet kan zwemmen. Misschien gaat die vergelijking niet helemaal op maar je begrijpt wat ik bedoel….

PS: Wil je gelijk in het diepe springen met hoe leer ik lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training ,

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Magie Van Moderne Ho'oponopono

Met moderne Ho'oponopono realiseer jij op een eenvoudige maar super effectieve manier de beste versie van jezelf..

De Lucide Droomgids

In De Lucide Droomgids leer jij wat lucide dromen is en  hoe je het kunt leren. Met als bonus hoe jij je gewone dromen betekenis kunt geven...

Wij gebruiken cookies....