Droomsymbolen en hoe ze de betekenis van je dromen bepalen...

Droomsymbolen en hoe ze de betekenis van je dromen bepalen...

Ieder nacht maak jij een reis. Een fascinerende en bijzondere trip door je innerlijke wereld. Alles wat jij ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt en ervaart in je droom heeft betekenis. De naam van deze betekenisvolle beelden: droomsymbolen.

1-Wat betekenen droomsymbolen?

Ze staan symbool voor iets. Het feit dat jouw droom zich afspeelt in een rood/bruine omgeving zegt iets. Welke ervaringen heb jij gehad in een dergelijke omgeving? Moet je binnenkort naar een plaats die er zo uit ziet? En wat voor gevoel geeft dat je? Maakt dat je bang, blij, boos of bedroefd? Of bevries je ervan?

Er bestaan droomwoordenboeken. Vaak hele dikke boeken. Dat moet ook wel want elk droomsymbool heeft in een dergelijk boek een universele vaste betekenis. Je snapt dat hier iets wringt. Waarom? Jouw oma is mijn oma niet, de brug waar jij overheen liep naar school is een andere brug als waar ik vanaf dook.

Deze universele betekenissen in die droomwoordenboeken gaan voorbij aan de belevenissen van jou als individu en dat maakt ze beperkt. Zijn ze dan helemaal zinloos? Nee, ze kunnen je soms een eerste zetje in de goede richting geven in je zoektocht naar het antwoord op de vraag: Wat betekent mijn droom?

2- Maar hebben dromen wel betekenis?

Er zijn ook mensen die denken dat dromen niet meer zijn dan een afvalputje zijn, een verwerking van je dagelijkse ervaringen. Dat er geen diepere betekenis achter een droom en haar droomsymbolen zit. Dat mag je denken en zelfs als dat zo zou zijn, dan is het toch interessant om jezelf af te vragen waarom je over die juf van de kleuterschool droomde terwijl je al 25 jaar niet meer aan haar gedacht of haar kortgeleden nog gezien hebt. Waarom droom jij over juffrouw van Vuuren?

Ik denk dat het op deze manier werkt: Waarschijnlijk is er overdag iets gebeurd wat jou onbewust aan je kleuterjuf deed denken. Iemand zei bijvoorbeeld iets tegen je. En nu droom je en maakt de droom die associatie naar juffrouw van Vuuren omdat waarschijnlijk toen je bij haar in de klas zat iets vergelijkbaars tegen jou gezegd heeft en daarmee hetzelfde gevoel heeft opgewekt.

Je huidige wereldmodel vond dat, of het nu een positieve opmerking was of een milde terechtwijzing, niet passen in je dagelijks leven en drukt het weg je persoonlijk onbewuste in.

Maar ’s nachts is dit wereldmodel inactief en hebben alle ervaringen in jouw persoonlijk onbewuste vrij spel en laten ze jou zien hoe jij dit beperkte wereldmodel en daarmee je leven kunt verrijken. Door aandacht te schenken aan deze ervaring en helder te krijgen wat de onbewuste gevoelens en gebeurtenissen erachter zijn.

Maar als je dit niet gelooft, vraag je dan eens af waarom je wel droomt over juffrouw van Vuuren, en je dat bewust herinnert, en niet over meester Achterberg?

Afijn, terug naar de droomsymbolen. Je droom is dus een grote verzameling droomsymbolen. Om het overzichtelijk te houden, is het eenvoudig om ze onder te verdelen in een paar groepen:

3- Welke groepen droomsymbolen gebruiken wij?

Dat zijn de volgende:

Plaats – Waar ben je in de droom en hoe ziet het eruit? Wat hoor, voel, ruik, ervaar en proef je hier?

Personen – Welke mensen komen ervoor in je droom? En wat voor gevoel geven ze je?

Dieren – We filteren de dieren van de andere objecten omdat ze vaak een diepere, emotionele betekenis hebben voor jou als dromer. En ook hier is de vraag: Wat voor gevoel wekken ze op?

Voorwerpen/objecten – Wat zie je allemaal in de droom? Dit gaat over alles wat je ervaart wat je bij plaats personen, dieren en plaats niet hebt benoemd.

Beweging – Wat gebeurt er in de droom? En wat doe jij of wat doe je niet in je droom?

 

4- Wat kunnen we met deze droomsymbolen?

Heb jij een indeling gemaakt van je droomsymbolen op basis van deze groep? Dan heb je de eerste stap gezet in het betekenis geven van je droom. Heb je echt alle details van de droom benoemd? Ja? Dan pak je de drie droomsymbolen die je het meest raken. Dat kan een positief maar ook een negatief gevoel zijn

Is er een droomsymbool wat je liever negeert? Of een paar droomsymbolen waar je bang van wordt? Of is er misschien een detail in je droom waar je aandacht de hele tijd naar toe getrokken wordt? En waar jij bewust steeds van zegt: Dat kan toch niet belangrijk zijn?

De grondlegger van het moderne droomwerk, Sigmund Freud, richtte zijn aandacht altijd op een dergelijk detail. En dat raad ik je aan om ook te doen want de kans is groot dat hier een weerstand of een beperkte overtuiging achter zit

Maak een top vijf van droomsymbolen die de meeste gevoelens, gedachtes en emoties bij je opwekken. Hoe meer emotie of weerstand bij een droomsymbool, hoe groter de betekenis van dit symbool in je persoonlijk onbewuste.

Met jouw top vijf ben jij klaar om je droom te duiden met een van mijn methodes en antwoord te krijgen op je vraag: Wat betekent mijn droom? Dat kan met een korte of met een uitgebreide methode. De kortere methode kost je ongeveer 15 minuten en de langere, daar moet je echt even voor gaan zitten, bijvoorbeeld in het geval van nachtmerries….

5- Oh jee, een nachtmerrie…

Heb jij een hele heftige droom gehad, een nachtmerrie dan is het verstandig om mijn boekje Stoppen met Nachtmerries te lezen en de technieken die daarin staan toe te passen.

Dat haalt de ergste emoties uit de nachtmerries en biedt jou de kans om de stappen uit de cursus DroomDNA, zonder angst en stress, toe te passen en zo kun jij je nachtmerries verhelpen en oplossen.

6 – Tenslotte

Dromen zijn een krachtige methode voor persoonlijke groei. Op welke manier je ze ook gebruikt. Zelfs als jij niet meer doet dan jezelf de vraag te stellen na een droom waar deze voor zou kunnen staan. Vervolgens ga je gewoon verder gaat met je dagelijkse bezigheden en vertrouwt erop dat er op een gegeven moment vanuit je inspiratie en verborgen wijsheid een antwoord komt.

Zo werk jij stap voor stap aan de beste versie van jezelf en komt jouw leven steeds meer terug in haar natuurlijke en duurzame flow

PS: Je kunt natuurlijk ook direct met je dromen aan de slag terwijl je slaapt door te leren lucide dromen. Dat kan met het volgen van de gratis cursus lucide dromen, het lezen van de Lucide Droom Gids of je komt gezellig naar de workshop Lucide Dromen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen