Hoe droomsymbolen de uitleg en betekenis van je dromen bepalen...

Hoe droomsymbolen de uitleg en betekenis van je dromen bepalen...

Ieder nacht maak jij een reis. Een fascinerende en bijzondere trip door je innerlijke wereld vol met nieuwe en oude beelden. Alles wat jij ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt en ervaart in je droom heeft betekenis.

De naam van deze betekenisvolle beelden: droomsymbolen. Wat we met deze droomsymbolen kunnen komt later maar laten we eerst bepalen wat dromen precies zijn…

1- Wat zijn dromen?

Een droom is een projectie van je huidige wereldmodel. Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan overdag.

Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie op vanuit de buitenwereld maar gebruiken alleen de informatie die zich al in ons brein bevindt.

Een droom is dus geen verzameling van willekeurige beelden en kan het best vergeleken worden met het afspelen van een film.

Een film met haar eigen logica want in iedere droom zit rode draad. Met je dromen uitleggen maak je deze draad helder.

Het verloop van deze film voldoet zelden aan de wetten van onze dagelijkse logica. Het ene moment praat je met je moeder en ineens is ze veranderd in je dominante collega.

Dan komt de vraag op wat dat inhoudt. Daar gaan we zo mee verder maar eerst gaan we een andere prangende vraag beantwoorden.

De uitleg van je droomsymbolen

2- Hebben dromen betekenis?

Er zijn mensen die denken dat dromen niet meer zijn dan een afvalputje zijn, een verwerking van je dagelijkse ervaringen. Dat er verder geen diepere betekenis achter zit.

Dat mag je denken maar zelfs als dat waar zou zijn, dan is het toch interessant om jezelf af te vragen waarom je over die juf van de kleuterschool droomde terwijl je al 25 jaar niet meer aan haar gedacht of haar kortgeleden nog gezien hebt.  Dus waarom droom jij dan nu over juffrouw van Vuuren?

Ik denk dat het op deze manier werkt: Waarschijnlijk is er overdag iets gebeurd wat jou onbewust aan je kleuterjuf deed denken. Misschien zei Iemand iets tegen je.

En nu droom je en maakt de droom die associatie naar juffrouw van Vuuren omdat waarschijnlijk toen je bij haar in de klas zat iets vergelijkbaars tegen jou gezegd heeft en daarmee hetzelfde gevoel heeft opgewekt.

Je huidige wereldmodel vond toen dat gebeurde, of het nu een positieve opmerking was of een milde terechtwijzing, niet passen in je dagelijks leven en drukt het weg je persoonlijk onbewuste in.

Maar ’s nachts is dit wereldmodel inactief en hebben alle ervaringen in jouw persoonlijk onbewuste vrij spel en laten ze jou zien hoe jij dit beperkte wereldmodel en daarmee je leven kunt verrijken.

Door aandacht te schenken aan deze ervaring en helder te krijgen wat de onbewuste gevoelens en gebeurtenissen erachter zijn.

Geloof je dit niet?  Vraag je dan eens af waarom je wel droomt over juffrouw van Vuuren, en je dat bewust herinnert, en niet over meester Achterberg?

Afijn, terug naar de droomsymbolen. Je droom is dus een grote verzameling droomsymbolen en het is leuk om die betekenis te geven.

Geef betekenis aan je droomsymbool...

3- De betekenis van je droomsymbolen

ik weet, je kunt ook in een droomwoordenboek op zoeken wat een droomsymbool betekent. Dat kan een handig startpunt zijn in het uitleggen van dromen want elk droomsymbool heeft in zo’n dromen encyclopedie een vaste universele betekenis.

Deze universele betekenissen in die droomwoordenboeken gaan voorbij aan de belevenissen van jou als individu.

Maar dat is ook gelijk de beperking. Waarom? Jouw oma is mijn oma niet, de brug waar jij overheen liep naar school is een andere brug als waar ik vanaf dook. Zijn ze dan helemaal zinloos?

Nee, ze kunnen je soms een eerste zetje in de goede richting geven in je zoektocht naar het antwoord op de vraag: Wat betekent mijn droom?

Je droombeelden staan symbool voor jou. Het feit dat jouw droom zich afspeelt in je favoriete café met die barkeeper van wie je nu eigenlijk niet echt weet wat je van hem moet denken, dat zegt iets.

 4- Hoe geef je precies uitleg aan je droomsymbolen?

Belangrijk is dat jij dan weet hoe jij je dromen onthouden en je dromen herinneren kunt. Lukt dat? Dan heb je de eerste stap gezet in het betekenis geven van je dromen. Pak dan nu de droom die je het meeste bezighoudt.

Heb je alle details van de droom benoemd? Ja? Dan pak je de drie droomsymbolen die je het meest raken.

Is er een droomsymbool wat je liever negeert? Of een droomsymbool waar je bang van wordt? Of is er misschien een detail in je droom waar je aandacht de hele tijd naar toe getrokken wordt? En waar jij bewust steeds van zegt: Dat kan toch niet belangrijk zijn...

De droomwerkpionier, Sigmund Freud, richtte zijn aandacht altijd op zo'n detail. En ik raad je aan om ook te doen want de kans is groot dat zich hier een weerstand, beperkte overtuiging of aangrenzende mogelijkheid achter bevindt...

Geef uitleg aan de droomsymbool...

Maak dus een top drie van droomsymbolen die de meeste gevoelens, gedachtes en emoties bij je opwekken. Hoe meer emotie of weerstand bij een droomsymbool, hoe groter de betekenis van dit symbool in je persoonlijk onbewuste.

Met jouw top drie kun jij je dromen duiden in dromen verklaren of met de uitgebreidere methode in dit blog

5- Oh jee, een nachtmerrie?

Heb jij een hele heftige droom gehad, een nachtmerrie, dan is het verstandig om mijn boekje Stoppen met Nachtmerries te lezen en de technieken die daarin staan toe te passen.

 Dat haalt de ergste emoties uit de nachtmerries en daarna kun jij, zonder angst en stress, de bovengenoemde technieken toe passen

 6- Tenslotte

Dromen zijn een krachtige methode voor persoonlijke groei. Op welke manier je ze ook gebruikt. Zelfs als jij niet meer doet dan jezelf de vraag te stellen na een droom waar deze voor zou kunnen staan.

Vervolgens ga je gewoon verder gaat met je dagelijkse bezigheden en vertrouwt erop dat er op een gegeven moment vanuit je inspiratie en verborgen wijsheid een antwoord komt.

Zo werk jij stap voor stap aan de beste versie van jezelf en komt jouw leven steeds meer terug in haar natuurlijke en duurzame flow

PS: Meer lezen over dromen betekenis geven? Lees dan mijn boekje DroomDNA over betekenis geven over hoe jij je dromen betekenis geeft…

Over de schrijver
Reactie plaatsen