arrow_drop_up arrow_drop_down

Droomsymbolen: Wat betekent mijn droom ?

Ieder nacht maak jij een reis. Een fascinerende en bijzondere trip door je innerlijke wereld. Alles wat jij ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt en ervaart in je droom heeft betekenis. De naam van deze betekenisvolle beelden: droomsymbolen.

1-Wat betekenen droomsymbolen?

Ze staan symbool voor iets. Het feit dat jouw droom zich afspeelt in een rood/bruine omgeving zegt iets. Welke ervaringen heb jij gehad in een dergelijke omgeving? Moet je binnenkort naar een plaats die er zo uit ziet? En wat voor gevoel geeft dat je? Maakt dat je bang, blij, boos of bedroefd? Of bevries je er van?

Er bestaan droomwoordenboeken. Vaak hele dikke boeken. Dat moet ook wel want elk droomsymbool heeft in een dergelijk boek een universele vaste betekenis. Je snapt dat hier iets wringt. Waarom? Jouw oma is mijn oma niet, de brug waar jij over heen liep naar school is een andere brug als waar ik vanaf sprong om te gaan zwemmen en ga zo maar door.

Deze universele betekenissen gaan voorbij aan jou als individu en dat maakt ze beperkt. Zijn ze dan helemaal zinloos? Nee, ze kunnen je soms een zetje in de goede richting geven in je zoektocht naar het antwoord op je vraag: Wat betekent mijn droom?

Afijn, je droom is dus een grote verzameling droomsymbolen. Om het overzichtelijk te houden, is het eenvoudig om ze onder te verdelen in  groepen

2- Welke groepen droomsymbolen gebruiken wij?

Dat zijn de volgende:

Plaats – Waar ben je in de droom en hoe ziet het eruit? Wat hoor, voel, ruik, ervaar en proef je?

Personen – Welke mensen komen er voor in je droom?

Dieren – We filteren de dieren van de andere objecten omdat ze vaak een diepere, emotionele betekenis hebben voor jou als dromer.

Voorwerpen/objecten – Wat zie je allemaal in de droom? Dit gaat over alles wat je ervaart wat je bij plaats personen, dieren en plaats niet hebt benoemd.

Beweging – Wat gebeurt er in de droom? En wat doe jij of wat doe je niet in je droom

Verloop– Hoe ontwikkelt de droom zich? Gaat hij van een negatief begin naar een positief einde? Of net andersom?

3- Wat kunnen we met deze droomsymbolen?

Heb jij een rangschikking gemaakt van je droomsymbolen? Dan heb je de eerste stap gezet. Heb je echt alle details van de droom benoemd? Ja? Dan pak je de drie droomsymbolen die je het meest raken.

Is er een droomsymbool wat je liever negeert? Of een paar droomsymbolen waar je bang van wordt? Of is er misschien een detail in je droom waar je aandacht de hele tijd naar toe getrokken wordt? En waar jij bewust steeds van zegt: Dat kan toch niet belangrijk zijn?

De grondlegger van het moderne droomwerk, Sigmund Freud, richtte zijn aandacht altijd op een dergelijk detail. En dat raad ik je aan om ook te doen.

4- Tenslotte

Maak je top drie van droomsymbolen die deze meeste gevoelens, gedachtes en emoties bij je opwekken. Hoe meer emotie of weerstand bij een droomsymbool, hoe groter de betekenis van dit symbool in je onbewuste.

Met jouw top vijf ben jij klaar om je droom te duiden met een van mijn methodes en antwoord te krijgen op je vraag: Wat betekent mijn droom? 

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Magie Van Moderne Ho'oponopono

Met moderne Ho'oponopono realiseer jij op een eenvoudige maar super effectieve manier de beste versie van jezelf..

De Lucide Droomgids

In De Lucide Droomgids leer jij wat lucide dromen is en  hoe je het kunt leren. Met als bonus hoe jij je gewone dromen betekenis kunt geven...

Wij gebruiken cookies....