Dromen betekenis : In 5 stappen je dromen uitleggen...

Heb jij wel eens het idee dat er iets mist in je leven? Je volop mogelijkheden ziet maar het er toch niet uit komt? Ik denk dat we dit allemaal weleens hebben. Dat er een kloof bestaat tussen wat je tegen jezelf zegt en wat je doet.

Deze kloof stap voor stap dichten kan effectief met behulp van je dromen want iedereen droomt. Eigenlijk zou je je na elke droom moeten afvragen:

“Wat speelt er nu in mijn leven dat ik deze droom heb gekregen?”

Dromen liegen namelijk nooit. Ze zijn als je beste en eerlijkste vrienden. En je hoeft alleen maar de taal te leren die ze spreken om te begrijpen wat ze laten zien. Het mooie is dat ook jij deze symbolische en persoonlijke taal kan leren en zo je dromen betekenis geven.

1- Waarom je dromen duiden?

In een droom zie je veelvuldig mensen en plaatsen die je kent maar net zo vaak voorwerpen en gebeurtenissen waar je geen directe link naar kunt leggen. Of een bijzondere combinatie van deze twee.

Dit komt omdat je droom is opgebouwd uit twee delen:

 1. Wat er nu gebeurt in je leven en beperkt.
 2. De ervaringen, herinneringen, problemen en pijnlijke gebeurtenissen uit je verleden die daar mee verbonden zijn en die zich op een diepere laag in je bewustzijn bevinden. En waar je vaak het bestaan niet meer bewust van bent.

Iedere nacht krijg jij uit deze twee bronnen een persoonlijk verhaal voorgeschoteld. Vol met nachtelijke feedback over wat jij kan doen om je leven te verrijken want een droom laat niet alleen het probleem zien maar in haar betekenis schuilt ook de oplossing.

Dromen kunnen je o.a. helpen om:

Genoeg te winnen dus. En dat brengt ons vanzelf bij de volgende vraag:

2- Wat betekenen mijn dromen ?

Die zit in de gekozen combinatie van mensen, dieren, voorwerpen, plaatsen en gebeurtenissen uit verleden en heden. Door deze te leren begrijpen, krijg jij direct inzicht in wat jij nu kan doen op het gebied van je fysieke gezondheid, relaties, carrière en geld, stress, onbewuste verlangens en je toekomstverwachtingen.

Of met andere woorden: het realiseren van het leven wat je verlangt, echt wilt . Dat biedt jou de kans je droom te vertalen naar concrete acties in je dagelijks leven.

Misschien heb jij weleens een poging gewaagd om je dromen te verklaren met een droomwoordenboek. Best leuk maar droomwoordboeken kunnen je niet vertellen wat de droom specifiek voor jou betekent.

Ze kunnen je wel op weg helpen omdat  in zo’n woordenboek de universele betekenis van een droomsymbool wordt verklaard. Deze universele betekenis is ontstaan vanuit o.a. mythe verklaring, droomwerk, analytische psychologie, psychoanalyse en vele andere manieren om dromen te verklaren.

Een droom, waarin je bijvoorbeeld een brug oversteekt, zal in een droomwoordenboek erop duiden dat er een belangrijk besluit of een gedenkwaardig moment in je leven gaat plaatsvinden maar persoonlijke droomsymbolen zoals welke brug en waar en hoe je die brug oversteekt zijn, in mijn ogen, vele belangrijkere droomsymbolen.

Weet je wat ook heel belangrijk is als je met je dromen betekenis geven begint? Dat je beseft dat alles wat er in je droom gebeurt over jou gaat. Niet over je buurman, je lerares van 33 jaar geleden, je ouderlijk huis, je eerste huisdier of die vreselijke collega bij je vorige baan.  Nee, alleen over jou en je relatie tot alles wat er in je droom voorkomt.

Jouw dromen gaan over jouw verhaal, jouw angsten, jouw verlangens, jouw ervaringen.

Dus even samengevat:

 • Iedereen droomt.
 • Je dromen gaan alleen over jou.
 • Dromen willen je iets belangrijks vertellen.
 • Ook jij kunt de taal van je dromen leren.

Zin om de taal van je dromen te leren? Mooi. Dan gaan we nu beginnen:

leren lucide dromen quote

3- Hoe kan ik mijn dromen uitleggen ?

Dromen reflecteren dus wat er nu speelt in je leven. Zodat je er gelijk wat aan hebt en mee kunt. Jij en je persoonlijke levensverhaal, dat is waar DroomDNA zich op richt.

Je dromen, en de verborgen wijsheid die ze bezitten, gaan namelijk alleen over jou en je relatie tot en met de wereld om je heen.

Werken met deze methode geeft je inzicht in de uitdagingen en problemen in je leven en wat je eraan kunt doen. Als je hier consistent mee werkt en jij je meer bewust wordt van je dromen, hun boodschappen serieus neemt, meer aandacht schenkt aan je verborgen verleden – aan je onbewuste persoonlijke geschiedenis – kun je verbeteringen maken die vandaag echt relevant voor je zijn.

Vanaf dan kun je proactief zijn in plaats van reactief. Handelen in plaats van te haperen.

Als jij je dromen negeert, dan gebeurt precies het tegenovergestelde van bovenstaande. Ze zullen steeds intenser worden en kunnen zomaar omslaan in een nachtmerrie. En dat wil je echt niet.

Daarom gaan we nu aan de slag met:

4- De vijf stappen van deze droomuitleg

 • Dromen onthouden
 • Droomdagboek
 • Titel & Motto
 • Dromen vertalen
 • Transformatie

Ok. Laten we nu beginnen met je droomkracht verder te ontwikkelen en gebruiken.

Stap 1: Dromen onthouden

Voor je met je dromen aan de slag kunt, moet je ze natuurlijk eerst leren herinneren en onthouden. Daarover gaat deze eerste stap. Sommige dromers hebben geen enkele moeite om zich hun droom te herinneren maar voor anderen vraagt dit wat meer inzet.

Het is niet zo dat jij je dromen niet herinnert omdat je niet droomt want iedereen droomt. Denken dat je niet droomt, komt alleen omdat jij je droom niet hebt onthouden.

Maar dat leren is een ABCD-tje. Je droom herinneren is namelijk een vaardigheid en geen gave, dus iedereen kan het.

A – De voorbereiding

Kies iets uit je leven wat je graag zou willen veranderen en verbeteren. Hoe meer zo’n doel je emotioneel bezighoudt, hoe groter de kans dat je erover droomt.

Herhaal dit droomdoel gedurende de dag: “Ik wil mijn dromen onthouden door te dromen over…”

Zet ook je wekker zo’n 7,5 uur nadat je gaat slapen. Als je dan namelijk wakker wordt, kom je net uit een slaapcyclus waarin je minimaal drie kwartier hebt gedroomd. Grote kans dat jij je dan een droom of zelfs een paar dromen hebt onthouden.

B –  In bed

Op het moment dat je gaat slapen en je ogen sluit, kom je in een fase terecht die ze de hypnagoge staat noemen. Dit is een soort van hypnotische fase tussen wakker en slapen waarin jij effectief kan programmeren dat jij je dromen wilt herinneren. Herhaal bij het in slaap vallen je intentie van hierboven: Ik wil mijn dromen onthouden door te dromen over… (je droomdoel).”

Je kunt er nog aan toevoegen dat je ze direct vastlegt wanneer je wakker wordt. Leg daarom je mobiel (om je droom in te spreken) of een notitieblokje met pen naast je bed om de droom gelijk op te schrijven.

C – Wakker na je droom

Stap C pas je toe nadat je wakker bent geworden. Of dit nu midden in de nacht is of ’s morgens vroeg.

Wanneer je wakker bent geworden, blijf je stilliggen, houd je ogen dicht en ga je met je aandacht terug naar je droom. Zo ben je in staat om zoveel mogelijk details van de droom terug te halen.

Schrijf dan alles op wat je van de droom kan herinneren op het blocnote naast je bed. Of spreek de details in op je mobiel. Zelf als je maar een klein detail herinnert, schrijf het op. Het kan de opening zijn naar een grote verandering.

Wees letterlijk. Schrijf alleen op wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Zonder te oordelen of te interpreteren. Voeg hier dan pas  je 1e gedachte & 1e gevoel over je droom aan toe

Lees nadat je ’s morgens wakker wordt je aantekeningen nog een keer aandachtig door. Schrijf daarna de hele droom op in een speciaal dromendagboek. Neem daarvoor de tijd maar doe dit wel nog dezelfde dag. Hoe je dat doet, leer je in de volgende stap.

Stap 2: Droomdagboek

Je droom heb je nu in een kladvorm opgeschreven of ingesproken. Nu ga je deze vastleggen in je droomdagboek. Zelf gebruik ik hiervoor een a4 formaat notitieboek van de Hema. Voor iedere droom reserveer ik drie lege pagina’s. Voor het vastleggen én het betekenis geven.

Vaak raak ik namelijk bij het betekenis geven zo geïnspireerd dat ik een schets, gedicht of andere creatieve uiting wil maken. Dan heb je de ruimte om je creativiteit ruim baan te geven.

Je kunt leren om je dromen bijna tot in de details te herinneren en te registreren. Doe daarvoor het volgende:

 1. Lees wat je ’s nachts opgeschreven hebt langzaam voor. Herhaal dat 4 keer. Ongeveer zo’n 50% langzamer dan dat je normaal spreekt. Heb je de droom ingesproken op je telefoon? Schrijf je aantekeningen dan eerst uit.
 2. Sluit nu je ogen en haal de droom naar boven. De volgende vragen kun je, als je wat meer getraind bent in de methode, met je ogen dicht stellen. In het begin is het beter om het met je ogen open te doen:
 • Wat zie ik?
 • Wat hoor ik?
 • Wat proef ik?
 • Waar ben ik?
 • Wie zijn de andere mensen in mijn droom?
 • Welke voorwerpen komen erin voor?
 • Wat is de belangrijkste emotie? Voel ik mij bang boos, bedroefd, blij of beperkt?
 • Wat denk ik nu?
 • Ruik ik iets? (Direct verbonden met je emotionele brein)
 • Wat voelde ik toen je wakker werd?
 1. Schrijf nu je droom op in je droomdagboek.
 2. Geef je droom een datum zodat jij deze kunt koppelen aan de dag of dagen voor je droom. Is het een feestdag of een belangrijke dag in uit je persoonlijke geschiedenis? Misschien wel iets waar jij je niet meer bewust van bent?

Nu gaan we verder met je droom een titel en een motto geven. Oh ja. Dit is natuurlijk de theorie. Daarom heb ik na stap 5 een praktijkvoorbeeld van een droom vertalen toegevoegd. Eentje uit mijn persoonlijke archief.

dromen betekenis geven quote uit de talmud

Stap 3: Titel en Motto

Nu gaan we onze droom een titel en motto geven. Begin met je droom nog een keer langzaam voor te lezen. Word je bewust van je droom. Sluit je ogen en voel alsof je weer in de droom zit. Let op wat je aandacht trekt. Wat zo opvallend is dat het eruit springt.

Open je ogen en geef je droom een titel. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Maak van het eerste woord dat in je opkomt de titel.
 • Kies wat het meest opvalt in de droom en maak daar een titel van.
 • Maak van het gevoel dat de droom je geeft een passende titel.
 • Komt er bij deze droom een bepaalde gedachte op? Ideaal om die in je titel te verwerken.

Heb jij een passende titel gevonden? Geef je droom dan ook een ondertitel of een motto. Baseer dit motto op de actie in de droom of het ontbreken daarvan. Doe dat in de gebiedende wijs. Zoiets als:

 • Wees een keer moedig
 • Grijp je achtervolger
 • Laat me niet alleen
 • Ren voor je leven

Je kunt ook eerst een motto bedenken en dan pas een titel creëren. Het motto maakt het vinden van een titel dan eenvoudiger.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je tijdens het verdere betekenis geven ineens het idee krijgt dat je gekozen titel en/of motto niet meer zo geschikt is. Volg dit voortschrijdende inzicht en maak ze passend.

Nu heb je je droom opgeschreven, een titel en motto gegeven. Het wordt tijd om dieper in de betekenis van de droom te duiken. En dat doen we in de volgende stap:

Stap 4: Je droom verklaren

In stap 4 gaan wij de droomsymbolen (wat je ziet, hoort, voelt, ruikt, proeft of actie in de droom) betekenis geven. Door deze symbolen te vertalen naar het “normale” leven, krijg je inzicht in dat wat de droom je vertellen heeft.

Hoe vaker jij dit doet, hoe beter jij je eigen droomsymbolen vocabulaire leert kennen en begrijpen. Ze koppelen naar wat er nu speelt in je leven, wordt zo een eitje.

 • Begin ermee om je droom inclusief titel en motto, 1e gedachte en 1e gevoel langzaam en zachtjes aan jezelf voor te lezen. Houd in gedachten dat droom over jezelf gaat.
 • Kijk naar je droom en maak een lijst van de meest opvallende droomsymbolen.
 • Maak een top 5 en beschrijf deze droomsymbolen alsof je tegen iemand, die uit een parallel universum komt, praat. Iemand die er helemaal niets van ,en over, weet. Benadruk het overduidelijke en omschrijf dat in jouw woorden. Met de associaties die jij erbij maakt. Alles is goed. Bijvoorbeeld een hamer:

“Een hamer is een gereedschap waarmee je spijkers in iets slaat. Spijkers zijn dingen waar je iets aan op kunt hangen of dingen mee aan elkaar bevestigt.”

Let op! Dit is mijn omschrijving. Uit jou komt misschien iets heel anders.  Misschien is jouw eerste associatie wel dat een hamer een voorwerp is waarmee je iemand op zijn kop kan slaan.

 • Nu plaats jij deze omschrijving in de droom. Dat doe je door de droom langzaam (50%) voor te lezen aan jezelf en op het moment dat je bij het droomsymbool bent, voeg jij de omschrijving toe en gaat verder met de droom voorlezen. (Zie voorbeeld droom na stap 5).
 • Nu laat je dit even op je inwerken. Misschien brengt dit al een nieuw inzicht bij je teweeg. Is dat zo? Ga dan niet verder met de rest en ga naar stap 5 met dit inzicht. Anders ga je verder met het 2e droomsymbool en doe je hetzelfde. Je blijft ook de omschrijving van het 1e droomsymbool herhalen. Doe dit met alle 5 de droomsymbolen.

Let op: soms zit je zo vast in je denken dat je nog niet helemaal helder krijgt wat de droom te zeggen heeft. Ga het niet overdenken maar laat het even rusten.

Hoe vaak het mij niet is gebeurd dat ik het inzicht kreeg,wat de droom mij wilde vertellen, terwijl ik met andere dingen bezig was. Stop met afdwingen en laat de droomverklaring haar natuurlijke weg vinden.

Zelf laat ik de droom altijd een dag rijpen in mijn binnenste voor ik aan stap 5 begin. Waarom? Omdat belangrijke zaken nu eenmaal vaak wat meer tijd nodig hebben om te integreren.

Uiteindelijk komt er een nieuw inzicht. In de volgende stap gaan we kijken hoe je dit nieuwe inzicht koppelt aan en gebruikt voor wat er nu speelt in je leven. Nieuwsgierig hoe t/m stap 4 eruitziet met een “echte droom”? Lees dan mijn droomverslag van de Groene Dijk. Dat vind je na de volgende stap.

Droomologie dromen betekenis geven

Stap 5: Transformatie

Nu gaan we met het inzicht dat je hebt gekregen in stap 4 terug naar de oorspronkelijke droom. We gaan de droom herbeleven met deze nieuwe kennis.

A- Een nieuwe droom

Lees de droom weer langzaam en zachtjes voor. Dan sluit je je ogen en stel je voor dat je in de droom stapt:

 1. Kom jij al in de droom voor? Dan stap je in jezelf…
 2. Kom je nog niet in de originele droom voor?  Dan stel je voor dat je de droom in komt lopen, zweven, hinkelen…

Je weet nu wat er speelt en handelt naar het inzicht. Doe wat je moet doen zodat de droom loopt zoals jij zou willen dat het gaat. Hoe dat verloopt hangt natuurlijk 100% af van jou en je droom.

Daar is geen pasklaar antwoord voor. Toch kan het zo zijn dat er personen of voorwerpen niet mee willen werken aan wat jij van plan bent.

Vraag ze dan waarom. Misschien zetten ze je wel op een nog beter spoor. In je droom stappend ben jij de baas maar dat betekent niet dat je je star en rigide moet opstellen. Wees flexibel maar laat de onwelwillende droomsymbolen het niet over nemen.

Blijven ze weigeren en bevalt dat je niet? Ga dan het gevecht met ze aan. Lees hoe je dit kunt doen in déze stap van de training lucide dromen

Blijf net zolang aan je droom sleutelen, en deze aanpassen, tot deze je een krachtig, goed gevoel geeft. Blijf een paar minuten in dit gevoel en ervaar dan hoe je hele lichaam en denken wordt overgenomen door dit nieuwe krachtige gevoel:

 • Geef deze nieuwe energie een kleur.
 • Geef het de kleur die bij dit gevoel past en ervaar hoe iedere cel, vezel, atoom in je lichaam en geest wordt overspoeld en geheeld door deze kleur.
 • Maak het groter en groter totdat je voelt alsof je een soort van herboren bent.

Ik snap dat dit nieuw voor je kan zijn. Ook hiervoor geldt: neem de tijd en experimenteer. Toen je leerde zwemmen, sprong je ook niet gelijk van de hoge duikplank in het diepe. Alles heeft haar tijd nodig. Just enjoy en geef je er gewoon aan over. Nu gaan we kijken hoe we dit gevoel kunnen koppelen naar je dagelijks leven.

B – Een nieuwe realiteit

Vraag jezelf af waar je in je leven de grootste behoefte hebt aan deze nieuwe droomenergie. Vaak komt er intuïtief een oude gebeurtenis naar boven. Gebeurt dat niet, dan kun je je afvragen:

 • Is er gisteren, kortgeleden iets gebeurt wat aan deze energie gekoppeld kan worden?
 • Wat mag er geheeld worden in mijn leven?
 • Hoe loopt het op mijn werk?
 • Hoe gaat het met mijn relaties (familie, vrienden, partner)?
 • Hoe sta ik er financieel voor?
 • Hoe is het met mijn fysieke gezondheid en mijn emotionele gezondheid?
 • Speelt er iets bijzonders in mijn sociale leven?
 • Hoe is het met de liefde en de seks?
 • Hebben er enkele grote, ongewilde veranderingen in mijn leven plaatsgevonden?
 • Verwacht ik deze veranderingen in de toekomst?

Nu doe je hetzelfde als boven met het inzicht en de droom. Je sluit je ogen en stapt met deze nieuwe krachtige energie in een situatie. Deze nieuwe energie geeft je volop zelfvertrouwen om te handelen zoals je wilt.

Blijf net zolang in de situatie totdat deze situatie precies zo gaat als jij wilt. Herhaal deze nieuwe en positieve afloop zo vaak als mogelijk achter je gesloten ogen.  Misschien heb jij de smaak te pakken en ben je nieuwsgierig of er nog andere situaties zijn die je met deze power kunt veranderen. Verander maximaal nog 2 andere situaties. En dan het mantra…

C – Het mantra

We gaan deze sessie afsluiten met een mantra. Hiermee tonen we dankbaarheid voor de nieuwe kracht. Dankbaarheid is de meest bevestigende en krachtige emotie die er is.

Door in een staat van dankbaarheid te stappen, maak je de transformatie nog krachtiger en definitiever. Spreek weer 50% langzamer dan je gewend bent en herhaal dit mantra vier keer:

De komende tijd, uren, dagen, weken zal de betekenis, de boodschap en het inzicht van deze droom steeds meer deel uit gaan maken van mijn denken, voelen en handelen. Ik ben dankbaar voor wat er ontstaan is en weet dat dit een belangrijke stap is in mijn leven en beloof hem ten goede te gebruiken voor mezelf, anderen en de nieuwe uitdagingen die op mijn weg komen.”

D – Het echte leven

Nu komt het moment dat jij overdag bewust een soortgelijke situatie op gaat zoeken als die je getransformeerd hebt. Doe dat rustig en ervaar wat er gebeurt. Misschien is het de 1e keer niet eens zo’n gek idee om alleen in jezelf  te ervaren wat er gebeurt nu je met je nieuwe inzicht en kracht in deze situatie zit. Gewoon ervaren hoe anders jij nu naar de dingen kijkt, zou kunnen reageren op en daar gewoon van te genieten.

De volgende keer voer je het dan ook uit. Je weet nu hoe je ook kunt handelen. Dat doe je de volgende keer dan ook maar alleen wanneer jij eraan toe bent. In de echte wereld is er wel een groot verschil. Je weet niet hoe die ander gaat reageren. Vaak precies zoals je je het had voorgesteld maar soms ook niet. Wat er ook gebeurt: zie het als feedback en gebruik het om je strategie aan te passen zodat je steeds dichter bij je doel komt.

En dan nu een voorbeeld:

Stap 6: Een Voorbeeld Droom

A- De Groene Dijk

“Ik loop op een soort van dijk die heel groen is, met volop gras. De dijk ligt in een baai zoals je die ziet in warme landen rond de Middellandse Zee. De baai wordt gevormd door 2 rotsgebergten. Een links, een rechts. De zon schijnt. De zee ligt voor een rij caravans en de dijk loopt hieraf zoals bij het IJsselmeer

Het is midden van de dag. Geen wolkje aan de lucht. Achter de caravans ligt een hoge groene duin. Het is een rij caravans op de Burghorn. De caravan van Verdriet staat er. Mary zit in de tuin. Ik kijk weg zodat ze mij niet herkent. Er is voor de rest niemand in de droom.

Titel: De groene dijk.

Motto: Kijk mij in de ogen…

1e gevoel: fijn, rust.

1e gedachteer is niemand.

5 belangrijkste droomsymbolen:

 • “Mary” is een vrouw die ik fysiek onaantrekkelijk vind en een bepaalde weerzin oproept maar wel een succesvolle onderneemster is.
 • “Ik kijk weg” is de ontmoeting met iemand niet aan durven gaan omdat ik bang bent dat ze iets van mij wil, mij iets gaat verwijten 
 • “De groene dijk” is een natuurlijke barrière die het land beschermt tegen het water. Water is ongrijpbaar en vloeibaar. Groen betekent dat de dijk vruchtbaar is en er dingen op groeien.
 • “De baai” is een plek waar het water ingesloten is door land aan een kant en je vaak kunt liggen in het zand en zwemmen in het water. Ook komt er in mij op het woord haaibaai. Dat is een type vrouw die mij schrik aanjaagt.
 • Burghorn is een camping waarop ik mijn jeugd veel heb doorgebracht. Een camping is een verzameling caravans waar gewone mensen uit de stad in de zomer naar toe trekken om te vertoeven.

B- Het invoegen van droomsymbool 1 en 2

“Ik loop op een soort van dijk die heel groen is met volop gras. De dijk ligt in een baai zoals je die ziet in warme landen rond de Middellandse Zee. De baai wordt gevormd door 2 rotsgebergten. Een links, een rechts. De zon schijnt. De zee ligt voor de caravans en de dijk loopt hieraf zoals bij het IJsselmeer.

Het is midden van de dag. Geen wolkje aan de lucht. Rechts staan allemaal caravans. Achter de caravans ligt een hoge groene duin. Het is een rij caravans op de Burghorn. De caravan van Mary Verdriet staat er. Mary (een vrouw die ik fysiek onaantrekkelijk vind, een bepaalde weerzin oproept maar wel een succesvolle onderneemster is) zit in de tuin. Ik kijk weg zodat ze mij niet herkent (Ik kijk weg is de ontmoeting met iemand niet aan durven gaan omdat ik bang bent dat ze iets van mij wil, mij iets gaat verwijten). Er is voor de rest niemand in de droom.”

Vervolgens ben ik door gaan associëren op de ingevoegde droomsymbolen. Dit houdt in dat je niet stopt bij de omschrijving die je boven hebt gegeven maar verder gaat in het verbinden van het droomsymbool met opkomende gedachten en gevoelens.

Ik geef hier een voorbeeld van bij het volgende droomsymbool

“Een vrouw die ik fysiek onaantrekkelijk vind, een bepaalde weerzin oproept maar wel een succesvolle onderneemster is.”

Je kunt dan door associëren door jezelf de volgende vragen te stellen

 • Wat is een vrouw? Kan je kind dragen.
 • Wat betekent fysiek? Is maar 1 deel van het geheel.
 • Wat is onaantrekkelijk? Is subjectief.
 • Wat is succesvol? Doen wat je leuk vindt. 
 • Wat is een onderneemster? Iemand die niet stil zit.

Ga gewoon vrij associëren door zonder nadenken te benoemen wat er in je opkomt bij de verschillende onderdelen van het droomsymbool. Onthoud: de droom en het droomsymbool gaan over jou dus er komt een moment dat een bepaald idee steeds meer vorm krijgt en jij weet: hier draait het om, dit is mijn inzicht.

C- Het inzicht

Ik herkende in deze droom dat ik vaak mijn hoofd weg draai bij vrouwen waar ik weerstand bij voel. Alleen maar omdat ik bang ben dat ik niet aan hun verwachtingen kan voldoen maar ook omdat ze niet aan mijn verwachtingen voldoen. De eerste groep omdat ze succesvoller zijn dan mij en de andere omdat ik ze niet aantrekkelijk genoeg vind.

D- Nieuwe droom

Ik stap met dit inzicht in de droom. Ik kijk naar Mary en vraag hoe het gaat. Ze lacht en loopt naar het hek van de tuin. We praten wat over werken en ondernemen. Ze zegt dat ze me altijd een beetje vreemd vond en ook leuk. Gaan we een keer koffiedrinken? vraagt ze. Ik zeg ja. Ook in de andere caravans gebeurt nu van alles. De hele strip komt tot leven. De mensen zijn nog niet heel duidelijk maar ik voel dat dit gaat komen.

E- Nieuwe realiteit

Ik herinner mij als eerste dat ik gisteren mijn gezicht weg draaide toen een niet zo’n knappe blonde vrouw mij zat aan te kijken. Ik sluit mijn ogen en stel me voor dat ik nieuwsgierig naar haar ben, het leuk is om haar te ontmoeten, iets van haar te leren en plezier te maken.

Het is vreemd maar nu doet zij wat ik eerst deed, ze draait haar blik weg. Toch voelt het goed. Uiteindelijk is open staan en jezelf zijn de beste filter die er is. In mijn gedachten komt de quote: “It is nice to be important, but it is more important to be nice.

Dan komt een gebeurtenis op de Elandgracht naar boven. Ik loop langs een vrouw, die ik ken, maar ik blijf recht vooruitkijken. Jammer want zij heeft een goed hart. Nu stel ik mij voor dat ik daar loop met deze energie en het inzicht van de droom.

Ik zeg “hé” en zij zegt “hé”. Meer niet maar het geeft wel een bevrijdend gevoel. Geen gedachten en zelfverwijt meer over het negeren in de oorspronkelijke situatie.

Nu lees ik het mantra langzaamaan mezelf voor om deze sessie af te sluiten.

De komende tijd, uren, dagen, weken zal de betekenis, de boodschap en het inzicht van deze droom steeds meer deel uit gaan maken van mijn denken, voelen en handelen.

Ik ben dankbaar voor wat er ontstaan is en weet dat dit een belangrijke stap is in mijn leven en beloof hem ten goede te gebruiken voor mezelf, anderen en de nieuwe uitdagingen die op mijn weg komen.”

F – Nieuwe leven

Voor mij was dit een hele vruchtbare sessie. Het gaf mij een inzicht waar ik mij nog nooit echt bewust van was geweest maar toen het kwam, was het zo logisch als wat. Ik herkende het meteen.

Ik ben erop gaan letten en heb bewust mijn gedrag veranderd. En zo heb ik veel leuke en nieuwe mensen ontmoet en mijn eigenwaarde heeft daarmee een boost gekregen.

Omdat het natuurlijk zo is dat het afwijzen van een ander in wezen niets meer is dan het afwijzen van jezelf.

dromen betekenis geven

5- Tenslotte over je dromen betekenis geven...

Wanneer je de boodschappen uit je dromen, lucide dromen of met deze methode, toepast in je dagelijks leven, ga je gegarandeerd nieuwe stappen maken. Je komt tot inzichten in je gedrag, gedachten en gevoel waar jij je nu nog niet bewust van bent.

Zelf als je in het begin maar een paar minuten per dag aan je dromen besteed, zet je de deur open voor verdere groei.

Aandacht geven aan je dromen heeft een culminerend effect. Je gaat hierdoor steeds makkelijker je dromen vertalen naar wat er nu speelt in je leven.

Zo neem jij steeds meer de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt in je leven. Je lost op en verandert. Gewoon omdat jij diep van binnen het beste weet wat je kunt verbeteren in je leven.  Daar kan geen life-coach, goeroe of therapeut tegen op.

Wees lief en ondersteunend naar jezelf toe. Volhouden – elke dag de juiste aandacht aan je dromen – is het enige wat nodig is om de volgende stap te maken. En vergeet ook het allerbelangrijkste niet: zorg dat je er vooral veel plezier in hebt….

PS: Meer lezen over dromen betekenis geven? Lees dan mijn boekje DroomDNA, over hoe jij je dromen betekenis geeft…

Over de schrijver
Reactie plaatsen