Lucide dromen tips en technieken : 69 x beter lucide dromen !!!

Lucide dromen tips. Je hebt namelijk niet altijd zin om een heel artikel opnieuw te lezen. Daarom hebben we de belangrijkste tips, technieken en ervaringen verzameld. Wie weet zit er ook voor jou de gouden tip tussen….

1- De 69 Lucide Dromen Tips

1- Als je een droom herinnert terwijl je wakker wordt, blijf dan stilliggen. Het bewegen van je spieren en zo het activeren van je spierzenuwen kan de toegang naar het deel van je hersenen, dat in staat is om de herinnering aan de droom op te halen, verstoren

2– Als je probeert om nachtmerries te voorkomen, kijk of lees dan niets engs voordat je gaat slapen. Als je dit wel doet, zorg dan dat je daarna iets vrolijks of om te lachen leest of kijkt omdat je hersenen het laatste wat je hebt gezien of gelezen het beste onthouden.

3– Gebruik geen wekkerradio. Als je gepraat of muziek hoort, kan dit je afleiden en de droom uit je bewustzijn verdrijven. Als je geen keus hebt, denk dan niet aan wat je hoort op de radio en zet hem snel uit. Je kan de radio ook op ruis afstellen (tussen de zenders in).

4– Voordat je gaat slapen kun je een beetje nadenken over je dromen en jezelf vragen stellen als: -“Waar zal mijn lucide droom uit voort komen of wat is de inspiratie die ervoor zorgt dat ik lucide droom?”, “Wie ben ik of wat zal ik bereiken of leren in deze lucide droom?” (Positieve of leuke dingen worden vaak goed onthouden). Het stellen van dit soort vragen helpt je om te bepalen waarover je droomt.

5– Schrijf je dromen op het moment dat je wakker wordt. Als je opschrijft wat je je herinnert, raken je hersenen eraan gewend om je dromen te onthouden. Doe dat eerst op een eenvoudig notitieblokje of je mobiel en later in je droomdagboek.

lucide dromen tips : tip 6

6– Geef je dromen de aandacht die ze verdienen. Schrijf ze op en geef ze een titel. Geef je dromen betekenis.

7– Maak een speciaal boek, een droomdagboek, waarin je alleen je dromen schrijft.

8– Geef je droom een droomthema. Zoals school, je ouders, agressie, seks, enzovoort, enzovoort.

9– Benoem de belangrijkste drie droomsymbolen. Welke personen, voorwerpen, dieren of iets anders in de droom gaat je aandacht naar toe? Van welke word je blij, bang, bedroefd of boos?

10– Voor je gaat slapen, neem een probleem, een verlangen en een creatie in je gedachten waar je graag over wilt dromen. Een bepaald thema, iets waar je hulp, begeleiding of inspiratie over nodig hebt. Ga op zoek naar thema’s in je (lucide) dromen. Ze zitten er boordevol mee….

11– Een van de belangrijkste lucide dromen tips: Praat met anderen over je dromen. Zo bevestig jij nogmaals voor je hersenen dat dromen belangrijk zijn.

12– Doe overdag net alsof je droomt. Stel jezelf de vraag: Droom ik of ben ik wakker? Twijfel minimaal een minuut aan het feit of je droomt of dat je wakker bent. Dat vergroot de kans dat jij deze vraag ook aan jezelf stelt wanneer je ’s nachts bewust wordt dat je droomt. Dit is een van de effectiefste lucide dromen tips.

13– Terwijl je in bed ligt en denkt waar aan je wil dromen, begin je terug te tellen van 100 naar 0. Bij elke tel zeg je erbij: Ik droom, dus honderd- ik droom, negenennegentig – ik droom en zo door tot je in slaap bent gevallen of bij 0 bent.

14– Ben je bang in je lucide droom? Zeg dan: IK ben de baas en IK bepaal.

2- Algemene lucide dromen tips

15– Als mensen het hebben over helder dromen, dan bedoelen ze gewoon lucide dromen. Lucide betekent helder in het Engels.

16– Maak je geen zorgen te maken over wat gebeurt in een droom. Herhaal tegen jezelf dat “het maar een droom is”. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over mensen die jou in je dromen aanvallen, dan heb je grote kans dat ze dat ook werkelijk doen. Blijf positief denken hoe angstig het ook is.

17– Als je bang bent voor iets, voor bijvoorbeeld slangen, kun je die angst overwinnen in je lucide dromen. Stel jezelf gewoon voor dat het iets leuks is. Als je dit vaak genoeg oefent, ga je je angst overwinnen.

lucide dromen tips - tip 16

18– Als je aan droomfiguren in je droom vraagt: “Droom ik?”, zullen ze vaak ontkennend antwoorden.

19Creativiteit en verbeeldingskracht zijn essentieel voor het hebben van meer lucide dromen en voor dromen over dingen waar je werkelijk over wilt lucide dromen. Tv -programma’s, films, boeken en toneelstukken bepalen vaak waar je over droomt. Als je wilt dromen over een avontuur, kijk dan naar een spannend programma op tv of lees een avontuurlijk boek.

20– Gebruik je fantasie om de heldin in het verhaal te vervangen door jezelf en daarover te dagdromen.

21- Als je een lucide droom wilt hebben, helpt het om na te denken over de zaken die in de wakkere wereld niet mogelijk zijn maar wel in je lucide dromen zoals: door deuren heen lopen, vliegen, door plafonds en daken heen vallen, een hardloopwedstrijd winnen van een jachtluipaard, het winnende doelpunt scoren voor je favoriete club of geen zwaartekracht voelen.

22– Creëer je eigen reality check en gebruik deze een paar keer per dag. Bijvoorbeeld een munt die je op een tafel laat draaien. Als de munt stopt met draaien weet je dat alles om je heen realiteit is. Als je dit tot een onderdeel van je dagelijkse routine maakt, zal je dit in je lucide dromen waarschijnlijk ook gaan doen. Je merkt dan alleen dat de munt niet stopt en dat je controle kan uitoefenen omdat je immers weet dat je droomt.

23– Als je een herhalende droom of dromen hebt, kun je een stuk van zo’n droom gebruiken als reality check. Merk je iets op dat steeds gebeurt in zo’n herhalende droom, denk dan bij jezelf: “Dit gebeurt alleen in mijn droom, ik ben aan het dromen.”

24– Wat je doet in je lucide dromen hangt af van je ervaringen en de geleerde vaardigheden. Hoewel een lucide dromer het verloop en de gebeurtenissen kan beïnvloeden, is dat geen garantie dat de droom zo gaat als de lucide dromer wil. Ervaren lucide dromers, die vaker lucide dan niet lucide dromen hebben, blijven psychologische uitdagingen in hun dromen tegenkomen. Prettige en stressvolle, makkelijke en moeilijke, mooie en enge ervaringen worden in de lucide dromen ongeveer in dezelfde mate als in niet-lucide dromen ervaren door deze mensen.

25– Lucide dromen kan mensen die vaak last van nachtmerries hebben helpen omdat ze in hun lucide dromen controle leren uitoefenen over hun dromen en zo het verloop van de nachtmerrie kunnen veranderen.

26– Het doen van een reality check terwijl je wakker bent, kan je helpen om vals ontwaken op te merken.

27- Als je uit jezelf wakker wordt, dus niet door een wekker, richt je blik dan op het eerste object dat je ziet. Dit object kan een ijkpunt in je geheugen worden zodat je je de dromen beter kan herinneren. Een deurklink, een lamp, sleutelbos of een spijker in de muur bijvoorbeeld kunnen de behoefte om je dag te beginnen verminderen en helpen om in de herinnering van je droom te blijven.

lucide dromen tips - tip 26

28– Onthoud dat je ook in je lucide dromen sommige kansen maar een keer voorbijkomen. Dus ook al weet je dat het maar een droom is, als je een overleden dierbare tegenkomt, een verloren liefde ontmoet of iemand waarbij je het moeilijk vindt om te zeggen wat je echt voelt, vertel hen dan wat je denkt en voelt omdat je die kans misschien niet nog een keer krijgt.

29– Wees voorzichtig met het kijken in spiegels in je lucide dromen. Hoewel het je kan helpen om je te realiseren dat je droomt, moet je voorbereid zijn om het beeld dat je van jezelf hebt te zien in de spiegel. Het kan namelijk nogal intimiderend overkomen als je maar de helft van je hoofd ziet of dat je ineens onder de bulten zit.

30– Als je je bewust bent van het feit dat je droomt, weet dan dat er geen gevolgen zijn van je daden. Als je dit onthoudt, kan je met alles experimenteren in je lucide droom.

31– Stel voordat je lucide wilt gaan dromen vast waarover je wilt gaan dromen. Als je dan lucide wordt in een droom, weet je waarschijnlijk al wat je wilt gaan doen in je droom.

32– Een goede check is dat je iets in je hand houdt. Als je dan droomt en je hebt niets in je hand, dan weet je dat je dat je droomt.

33– Als je de droom niet kan herinneren, richt je dan op de gevoelens die je had in je droom. Als je te hard probeert om je droom te herinneren, lukt het vaak niet.

34- Als er iets in je droom gebeurt dat in het wakkere leven niet mogelijk is, zoals onder water ademen, dient dit als droomsignaal om je te attenderen op het feit dat je droomt.

35– Als je bang bent in je lucide droom, kun je dit het beste in je droom kenbaar maken en om hulp vragen van iemand die je kan beschermen en ondersteunen.

36– Om controle over bepaalde zaken te leren uitoefenen in je droom, kun je hier het beste in je wakkere leven mee beginnen. Om bijvoorbeeld te leren om een lucide dromer te worden, kun je oefenen om een lichtknop langzaam aan en uit te doen in je wakkere leven. Vervolgens probeer je dit te doen in je droom om te controleren of je droomt.

37– Er zijn bepaalde droomsignalen die duiden op een lucide droom, zoals het veranderen van kleuren of muren die bewegen. Let daarop en je zal je realiseren dat je je in een lucide droom bevindt.

lucide dromen tips tip 36

38– Als je over een specifiek onderwerp of persoon lucide wilt dromen, denk dan aan dat onderwerp of die persoon terwijl je in slaap valt. Denk eraan hoe diegene voelt, ruikt, eruit ziet enzovoorts. De kans is groot dat de aandacht in je droom zal uitgaan naar dat onderwerp of die persoon.

39– Het is aan te raden om bewust wakker te worden nadat je een lucide droom hebt gehad waarin je bereikt hebt wat je wilt. Want dan kan je je droom nog goed voor de geest halen terwijl de lucide droom anders misschien grotendeels verloren gaat.

40– Als je iets wil doen aan  vals ontwaken (wat trouwens een belangrijke functie heeft), beweeg dan een teen of probeer te slikken. Wanneer je hierin zit, zenden je hersenen een signaal naar je spieren om je niet te bewegen omdat je slaapt. De grotere spieren zijn moeilijker te bewegen dan de kleinere. Daarom kan het bewegen van je tenen ervoor zorgen dat je uit het vals ontwaken komt.

41– Het idee dat lucide dromen niet zo makkelijk te leren is, kunnen we met recht een broodje aap verhaal noemen. Het is namelijk precies het tegenovergestelde. Lucide worden in je droom is geen gave of slim trucje. Nee, het is een aangeboren vaardigheid. Het is een zaak van opnieuw ontdekken.

42– Soms is gewoon zeggen dat je lucide wilt dromen genoeg maar meestal moet je wat meer moeite doen om er weer van te kunnen genieten. Wist je dat er een gratis training lucide dromen leren  is?

Actie in je lucide droom – Lucide Dromen Tips

43– Verbeeld je in je lucide dromen dat je iets in je hand houdt of in je zak hebt om je te beschermen. Probeer het gewicht, de vorm en andere eigenschappen te voelen. Als je dit oefent, kan dat in het geval van een nachtmerrie of nare droom een manier worden om jezelf te verdedigen tegen gevaren in je dromen. Hoewel je natuurlijk niet echt gewond raakt in je nare droom, is het gewoon te gek om iets wat je bedreigt op een spectaculaire manier te overwinnen…

44– Het is leuk om te vliegen in je lucide dromen. Om te gaan vliegen, probeer je om bij elke stap hoger en hoger te komen. Sommige mensen merken dat ze het vliegen moeten trainen, terwijl anderen alleen maar hoeven te denken dat ze vliegen en op dat moment al van de grond loskomen en rondvliegen. Hier speelt het verwachtingseffect een bepalende rol.


lucide dromen tips - tip 42

45– Loop tegen muren op of ga erdoorheen wanneer je vliegen beangstigend vindt. Veel mensen vinden vliegen echter natuurlijk en fijn. Het geeft ze het gevoel echt vrij te zijn

46– Begin met levensvragen oplossen, uitvindingen doen en vaardigheden trainen in lucide dromen. Wie wil niet ontdekken welke oplossingen er mogelijk zijn?

47– Als je droomt en alles wordt zwart, doe je ogen dan dicht en denk dat het weer licht wordt. Op deze manier loopt je droom nog niet af.

48– Een van de leukste lucide dromen tips: Probeer om van vorm te veranderen. Je kan ook een transformatiemachine of tovenaarsleerling in je dromen gebruiken die jou de opdracht geeft om in een dier te veranderen.

49– Schrijf in je droom “je droomt” of “je slaapt “op je hand. Blijf kijken en lees het nog een keer. Vervaagt of verandert het wat je geschreven hebt, dan droom je lucide.

50– Het is ook gaaf om te Tita tovenaren. Doe je ogen dicht, laat je droomlichaam tollen, stel je een ander landschap voor en open je ogen.

51– Benader iedereen open en vriendelijk Ook als ze niet gewillig en boos zijn maar…

52– Ga de strijd aan met alles en iedereen die je aanvalt in je droom en versla ze.

53– Streef naar genot in je lucide droom.

54– Geef je lucide dromen een positief einde

55– Vraag een cadeau aan de droomfiguren die je tegenkomt in je droom. Verzoek het, vraag het, eis het.

56– Bewaar al je nuttige en mooie cadeaus. Geef ze vorm in een voor jou passende artistieke vorm.

57– Wat heb ik gedroomd vannacht? Neem elke morgen je dromen van de vorige nacht onder de loep. Wat had je anders kunnen doen? Welke “fouten’ heb je gemaakt en welke successen behaald?


lucide dromen tips tip 56

58– Maak een droomplan. Wat wil jij in je volgende lucide dromen beleven?

59– Gaat het niet zoals je wilt? Gewoon doorzetten. Falen is het voorspel van succes. De feedback naar een rijk en gevarieerd droomleven.

Lucide dromen tips over voeding en voedingssupplementen

60– Zorg ervoor dat je een uur voordat je gaat slapen niets meer drinkt. Het laatste wat je wilt is wakker worden in een droom, waarin het je lukt om lucide te zijn, alleen maar omdat je naar de wc moet.

61– Neem een kop zwarte thee voordat je gaat slapen. Het beetje cafeïne zorgt ervoor dat je bewust blijft terwijl je slaapt. Zorg ervoor dat je niet te veel  cafeïne tot je neemt, anders kom je misschien niet in slaap. Dus geen zwarte koffie…

62– Vitamine B6 kan je dromen extra levendig maken. Eet daarom veel vis en bananen.

63– Een aminozurenmengsel gemaakt van 2000 mg L – asparaginezuur, 4000 mg L -glutamine en 300 mg L-theanine vergroot de kans op een lucide droom.

64– Galantamine samengevoegd met cholinebitartraat of alpha-GPC kan de kans op lucide dromen enorm verhogen.

65– 5-HTP is de voorganger van serotonine en vergroot de mogelijkheid tot lucide dromen.

66– Visolie helpt je om je je dromen beter te herinneren.

67– Ginkgo biloba heeft een soortgelijk effect op je als vitamine B6.

68– Het drinken van bijvoet thee kan het onthouden en het verlevendigen van je dromen enorm vergemakkelijken. Drink kort voordat je gaat slapen een kopje. Doe dit een paar nachten achter elkaar en je zal het verschil gaan opmerken.

69– Melatonine zorgt ervoor dat je dromen heel levendig worden en over slechts een onderwerp tegelijk gaat.

Op het moment dat ik weer tegen een geweldige tip aan loop, geef ik dit document over lucide dromen tips direct een update. Misschien heb jij wel een paar lucide dromen tips. Geef jouw lucide dromen tips dan door via het onderstaande reactieformulier of stuur ze op dromenhelder@gmail.com

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of kom gezellig naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen