Droomthema

Een droomthema is de rode draad die door een droom heenloopt. Het bevat de meest abstracte betekenis van de droom. Het bevindt zich op het niveau van de universele, archetypische waarde van de droom. Het bepaalt de identiteit van de droom.

Een droom is opgebouwd uit droomsymbolen. Een droomsymbool is een persoon, een voorwerp of een kenmerk van de droom. Alles wat je in een droom kan benoemen is een droomsymbool. Een droomteken is een droomsymbool wat zich vaak herhaalt in jouw dromen.

1- Hoe herken je een droomthema?

Je droomt bijvoorbeeld veel over je partner. Je geboorteplaats of je werk. Dat is een droomteken. Daarnaast heb je ook nog een droomsignaal. Een droomsignaal is een deel van de droom wat erg opvalt en afwijkt van de dagelijkse realiteit bijvoorbeeld je overleden oma is ineens je collega op je huidige werk of je beste vriendin lijkt ineens sprekend op prinses Beatrix. Een combinatie van droomsymbolen die in het normale leven onmogelijk zouden zijn.


Een droomthema daarentegen bevindt zich meestal op de achtergrond en bepaalt hoe de droom zich ontwikkelt. Het is bijvoorbeeld iets als zelfvertrouwen, seks of agressie. In een lucide droom heeft de dromer de kans om te vragen wat het thema van de droom is en wat zij hier komt leren. In een gewone droom kun je het droomthema ontdekken nadat je de je dromen betekenis hebt gegeven.

Hoe meer jij je bewust bent van je eigen emoties, gedrag, reacties en denken hoe eenvoudiger het wordt om te bepalen wat het droomthema is.

2- Wat is het nut van een droomthema?

Net als een droomsignaal, droomteken of een droomsymbool kan een droomthema een poort zijn naar lucide dromen. Stel dat een veel voorkomend droomthema een angst voor de dood is. Dan kan je dit gebruiken om lucide te dromen.  Je kunt dan bij het in slaap vallen dit droomthema verwerken in je intentie. Zodat je weet dat je intentie geladen wordt met een thema die actueel is in je leven.

3- Tenslotte

Sommige dromers worden makkelijk lucide maar de meeste dromers hebben daar wat extra hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: