Enthousiasme

Enthousiasme. Behoeft geen uitleg. We weten precies wanneer wij zelf enthousiast zijn over iets of wanneer iemand anders vol overgave vertelt over een project waar zij mee bezig is of een boek wat zij net gelezen heeft. Toch bestaat er een groot misverstand over enthousiasme. Dat bespreken we zo en dan geven we ook nog een paar tips hoe jij enthousiaster over kunt komen. Maar eerst…

1 - Wat betekent enthousiasme?

Het woord komt oorspronkelijk van de term enthousiast, de omschrijving voor een persoon die is bezeten door een God. In de Griekse mythologie werd hiermee vooral geduid op een bezetenheid door Apollo (zoals in het geval van Pythia) of Dionysos (zoals in het geval van Maenaden).

Het woord zelf is afkomstig van het Griekse entheos, wat zoveel betekent als van God vervuld. Ook werd de term enthousiast in figuurlijke zin gebruikt.

Volgens het woordenboek is enthousiasme het gevoel dat je ergens helemaal vol van bent en er veel zin in hebt. Andere woorden voor enthousiasme zijn bevlogenheid, bezieling, gedrevenheid en uitbundigheid.

2 - Het misverstand over enthousiasme

Vaak hebben we bij enthousiaste mensen het beeld van iemand die luidsprekend, druk bewegend of met veel overgave spreekt over wat hij doet of zij gaat doen. Alsof hij niet alleen jou maar ook zichzelf nog moeten overtuigen. Denk aan Emiel Ratelband met zijn Tsjakka.

Als jij een rustige persoonlijkheid hebt en je niet snel druk maakt, kun je toch nog enthousiast overkomen. Enthousiasme heeft niets te maken met druk doen.

Onthoud: Oprecht enthousiasme komt van binnenuit.

Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf te blijft. Je hoeft je niet enthousiaster voor te doen dan je bent. Anders krijgt je enthousiasme iets gemaakts. Dat zie je vaak in de televisiereclames: iemand probeert heel enthousiast te doen over een wasverzachter of een verzekering. Maar wanneer is de laatste keer dat jij daar enthousiast over werd?

Bovendien schiet je er zelf weinig mee op door je anders voor te doen. Als iets je totaal niet interesseert, waarom zou je dan enthousiast willen overkomen? Laat los dat ego. Laat los met voldoen aan wat je omgeving van je verwacht. Wat schiet je daar zelf mee op? Zeg eerlijk, als je solliciteert naar een baan die je niet raakt, inspireert, waarom zou je er dan aangenomen willen worden?

3 - Waarom is enthousiasme belangrijk?

Enthousiasme gaat over energie. Enthousiasme zorgt ervoor dat je in de flow van je leven blijft of komt. Wanneer je enthousiast bent wordt alles vloeibaar en vallen dingen sneller op hun plek.

Enthousiasme zorgt ervoor dat je makkelijk contact maakt en een goede indruk achterlaat. Dat kan nodig zijn tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook in je dagelijkse contacten. Met enthousiasme word je vaak aardiger gevonden, overtuig je anderen sneller van jouw ideeën en creëer je een goede sfeer.

4 - Tien tips om enthousiaster over te komen:

  1. Geef wat je doet al je aandacht en energie
  2. Zeg vaker nee. Dan heb je meer energie om te doen wat je echt wilt
  3. Wees positief. Zie de mogelijkheden en in je fouten de verbeterpunten
  4. Toon interesse in andere hun enthousiaste verhaal zodat er een kruisbestuiving optreedt.
  5. Zie de lol in van wat er gebeurt.
  6. Vertel waarom je enthousiast bent, dat geeft nog meer verbinding. Wees open. Vertel niet alleen over de kansen waar je enthousiast over bent maar ook over de mogelijke struikelpunten.
  7. Leg plezier in wat je nu doet en doe alles wat je doet met hart en ziel.
  8. Hou van alles wat op je wegkomt. Ook de shit.
  9. Stel een doel en wijd je daar voor de volledige 100% op. Stel je voor voel hoe het is om dat gerealiseerd te hebben
  10. Tel je zegeningen en wees dankbaar voor wat er wel is
Reactie plaatsen