Stabilisatietechnieken

Op het moment dat je lucide bent geworden, moet je iets belangrijks doen: Je lucide droom verankeren en stabiliseren. Zo zorg jij ervoor dat je lucide, helder blijft.

1- Wanneer moet je stabiliseren en verankeren?

1- Op het moment dat je lucide wordt. Het begin van een lucide droom is erg belangrijk. Dus pas de stabilisatietechnieken toe op het moment dat je lucide bent geworden

2- Je lucide droom verdwijnt. Op het moment dat je ziet of het gevoel hebt dat je luciditeit begint af te nemen. Meestal gebeurt dat door dat de beelden vaag worden.

3- Om je luciditeit te vergroten. Door onderstaande stabilisatietechnieken toe te passen, nadat je voldoende lucide bent geworden, kun je ze gaan gebruiken om meer lucide te worden. Het verhogen van je luciditeit zorgt ervoor dat je lucide droom nog stabieler wordt en dat je steeds helderder gaat waarnemen en ervaren.

2- De stabilisatietechnieken

  • Een van de belangrijkste stabilisatietechnieken is kalm blijven en doorgaan. Na de eerste opwinding over het lucide worden, kom jij tot rust. Je neemt bewust, kalm en doelgericht de controle over de droom over.
  • Kom in beweging. Zoek de grenzen van je droom op. Kom in contact met de wereld om je heen. Focus je aandacht op een speciaal iets in je droom, het liefst een droomsignaal, of spreek een krachtige intentie uit.
  • Ben je verankerd en wil je je luciditeit vergroten? Begin dan rond te je as te spinnen. (In je droom wel te verstaan dan). Door dit ronddraaien vergroot jij de activiteit in dat deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je dromen tijdens je slaap, de remslaap.
  • Houd gepaste afstand tot de droom terwijl je wel volop actief bent. Verdrink niet in de emoties van je droom. Blijf deelnemer en waarnemer zodat jij altijd de regie over de droom houdt.
  • Voel aan iets. Pak iets op. Begin te vrijen. Loop tegen een muur aan. Luister naar de geluiden, hoor je favoriete muziek. Tover je favoriete gerecht tevoorschijn en geniet. Hoe meer zintuiglijke prikkels jij ervaart, hoe stabieler en dieper je lucide droom wordt.
  • Begin in je lucide dromen te mediteren. Door in je lucide droom bewust te worden dat je lucide bent, ga jij steeds dieper je bewustzijn. De waarnemer neemt de het droomlichaam waar wat weer waarneemt dat het in een lucide droom aan het mediteren is. Doe een bodyscan. Word je bewust van je droomlichaam en zo van je slapende lichaam.

3- Oh ja niet vergeten !

Sommige mensen worden vanzelf lucide maar de meeste dromers hebben daar wat extra hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: