Fysiek

Fysiek gaat over datgene wat te maken heeft met de staat van ons lichaam. Als we het hebben over fysieke gezondheid, dan hebben we het over het in een goed conditie zijn van ons lichaam. Een goed uithoudingsvermogen en optimale lichamelijke capaciteit. Het ontbreken van handicaps, ziekte en andere lichamelijke ongemakken.

Onze fysieke gesteldheid is geen losstaand gegeven. Steeds meer komt de wetenschap er achter dat een gezonde geest en gezond lichaam voor een optimaal en gelukkig leven zorgen. Als we teveel aan het één en te weinig aan het ander werken, dan raken we uit balans en ontstaan er problemen.

1- Gezondheid in vier groepen

Om onze totale gezondheid te bepalen, delen we in de psychologie het leven vaak in vier groepen:
  • Fysiek - Hoe lichamelijk gezond ben jij?
  • Mentaal - Wat denk jij ?
  • Emotioneel - Hoe ga jij om met de pijn in je leven?
  • Spiritueel - In welke mate ben jij in staat nieuwe dingen toe te staan in je leven? Verder te kijken dan je eigen leven lang is.
Deze 4 gebieden beïnvloeden elkaar continue. Een verbetering op een groep heeft vaak een direct en meetbaar gevolg op de andere groepen. Van deze 4 groepen is fysiek de groep die je direct kunt beïnvloeden door concreet dingen anders te gaan doen.

2- Fysiek verbeteren

  • Voeding - Het aanpassen van je voedingspatroon zorgt, vaak meteen, voor een aanzienlijke verbetering van je fysiek. Minder suiker et vet maar meer groente, fruit, volkoren en vezelrijk voedsel zorgt voor een betere en gezondere lichamelijke gezondheid
  • Beweging - Zitten is het nieuwe roken. Door meer te bewegen verbrandt jij meer calorieën en blijft je lichaam soepeler en krachtiger. Dat betekent niet gelijk dat je naar de sportschool hoeft. Wandelen, yoga, fietsen zijn prima manieren om te starten met meer te bewegen.
  • Verslaving - Alles in je leven waar je te veel voor kan zetten, kan je beschouwen als een verslaving. Sommige verslavingen zijn bedreigender dan anderen. Roken, drugs, alcohol en obesitas zijn verslavingen die direct een vernietigende invloed hebben op onze gezondheid. We moeten deze patronen doorbreken om te komen tot een betere en acceptabele lichamelijke gezondheid.