Droomsignaal

Nadat je een tijdje een droomdagboek hebt bijgehouden, ga je ontdekken dat sommige mensen, dieren, plekken steeds terugkeren in je droom. Dit noemen wij droomtekens. Naast deze herkenbare droomfiguren en droomsymbolen duiken er in je droom of lucide droom ook vaak dingen op die heel bijzonder zijn. Die zo afwijken dat ze je wel op moeten vallen. Dit noemen we een droomsignaal.

1- Wat onderscheidt een droomteken van een droomsignaal?

Je kunt veel dromen over je moeder of meester Balder van de lagere school. Misschien over de kroeg waar je vroeger veel kwam of je huidige yogaclubje. Wanneer deze onderwerpen vaak voorkomen in je dromen, dan noemen we dit een droomteken.

Je kunt een droomteken gebruiken om een lucide droom op te wekken door hem te verwerken in je intentie. Zoiets als:  "wanneer ik vannacht over meester Balder van de 5e klas lagere school  droom, weet ik dat ik droom."

Een droomsignaal zou zijn dat je in je yogaclubje les krijgt van meester Balder en iedereen ineens naakt is. Kijk het zou natuurlijk kunnen maar de kans is niet zo groot. Wat je ziet en ervaart is zo afwijkend dat er wel een belletje moet gaan rinkelen.

Toch is het niet gezegd dat je bij het zien van een droomsignaal gelijk bewust bent dat je aan het dromen bent. Je weet dat terwijl je aan het dromen bent je kritisch denken op non actief is gesteld. Daarom moet je jezelf trainen in het herkennen van een droomsignaal. Dat doe je door de reality check.

2- Wat is een reality check?

Met een reality check train jij overdag je vermogen en bewustzijn om je bewust te worden van bijzondere dingen. Het gaat er dan om dat je iedere keer, dat je iets ziet wat je afwijkt en bijzonder is, jij je afvraagt of je aan het dromen bent.

Je hoeft dit niet alleen bij afwijkende zaken te doen. Je kunt ook een lijstje maken met gebeurtenissen waarvan je zeker weet dat je ze die dag gaat meemaken of tegenkomen en je dan afvragen of je droomt.

Het gaat om het trainen van het stellen van de vraag zodat jij dit 's nachts ook doet als je droomt. Dat er iets bekends opduikt in je droom en jij je de magische vraag stelt: "Droom ik of ben ik wakker?"