Droomlichaam

Je droomt en je ziet jezelf. Maar wat heb je een groot hoofd en waarom zijn je benen zo kort? Je lijkt wel dwerg. Kijk je naar jezelf in je droom, dan zie je het beeld wat je hersenen aan de hand van de bewuste en onbewuste input over je lichaam hebben gevormd. Dit beeld heet: je droomlichaam.

1- Hoe ontstaat en werkt een droomlichaam?

Je hersenen maken je droomlichaam aan de hand van de input dat je lichaam geeft over haar huidige status, stemming en conditie. Alles wat jij overdag ervaren hebt, lichamelijk en geestelijk, wordt in deze update verwerkt. Overdag merk jij niet wat je allemaal ook nog onbewust opslaat.

Jouw wereldmodel zorgt er dan voor dat alleen dat wat je nu nodig hebt, en belangrijk is, toegelaten wordt aan je bewustzijn.

Dat je hersenen overdag geen tijd hebben om alle input te verwerken, lijkt allemaal vrij logisch. Ze hebben het al druk genoeg met bewegen, praten, drinken, eten, ademen en jouw veilig door de dag loodsen.

Maar het is ook niet de bedoeling dat er een verouderd model werkzaam blijft dat niet meer aansluit op de realiteit. Daar zorgt je droom voor.

’s Nachts als je slaapt komt je onbewuste input ook tot leven. Het mengt zich met je bewuste ervaringen. Je ziet het beeld wie je werkelijk bent met alles wat je overdag onderdrukt en wegstopt.

Dat laat je dromen, en je droomlichaam, vaak afwijken van je dagelijks leven en daardoor zijn ze zo bizar, opvallend, aangrijpend en uniek zijn. Eigenlijk zie je door je dromen en je droomlichaam wie er speelt in je leven.

In deze afwijking ligt vaak ook de betekenis verscholen die jou vertelt  waar jouw wereldmodel te kort schiet. En door deze betekenis te geven met een droomwerk methode verruim jij je wereldmodel met een “nieuw”, voorheen, onbewust weten.

2- Het droomlichaam in lucide dromen

Op het moment dat jij weet hoe je lucide moet worden, staat het je vrij om te doen en laten wat jij verlangt. Je droomlichaam is, logischerwijze, niet verbonden aan de restricties die je fysieke lichaam wel beperken.

En wanneer jij lucide bent, dan bepaal jij waar, wat, waarom en hoe het gebeurt in je droom. Wil jij door het universum crossen, de confrontatie aangaan met je diepste angst of lekker chillen met je favoriete BN-er? Het kan allemaal in je lucide droom.

Zo reist je droomlichaam door de droomwereld in de zalige onwetendheid dat, als je brein in zintuiglijk contact zou staan met het fysieke lichaam, het uit met de pret zou zijn.

3- Zonder droomlichaam

Eigenlijk is het vreemd dat we in een wereld waar geen fysieke en mentale beperkingen bestaan, er nog steeds zoiets nodig is als het begrensde gegeven van een lichaam.

Waarom moet het, als het losgekoppeld is van je fysieke lichaam, nog de vorm van dit lichaam houden? Niet dus. Laten we daarom eens gaan ervaren hoe het is om zonder lichaam je droomuniversum te doorkruisen.

De droomlichaam techniek

  1. Nadat je wakker bent geworden in een remslaap, bewust of niet, ga jij op je rug liggen of op je rechterzijde met je ogen lichtjes gesloten. Span aan en ontspan je gezicht en hoofdspieren, je nekspieren, rugspieren, armen en benen. Waarschijnlijk gaat dat vrij simpel.
  2. Laat al je mentale en spierspanning los. Adem rustig, diep en kalm. Geniet van het gevoel van ontspanning en bevestig je intentie om bewust je droomwereld te betreden. Laat al je gedachten, zorgen en problemen varen. Denk aan wat voor te gekke dingen je zo meteen gaat doen in je droom.
  3. Wanneer je net wakker bent geworden, ben je waarschijnlijk perfect ontspannen. Doe anders de kleine dood methode. 8tellen inademen, dan zelfde tijd je adem vasthouden, dan acht tellen uitademen en dan acht tellen niet inademen. Dan begin je weer van vooraf aan. Net zo lang totdat je volledig ontspant. Maak alles windstil, langzamer en langzamer, meer en meer ontspannen, net zolang totdat je geest zo rustig is de kalmste zee.
  4. Besluit dat jij je lichaam niet langer wilt voelen. Hef de grenzen op.
    Terwijl je in slaap valt, richt jij je op de gedachte dat wanneer jij slaapt je lichaam dat jij je lichaam niet meer ervaart. Stel jij je voor dat jij een lichtpunt van bewustzijn bent die waarneemt, voelt, denkt en handelt in droomwereld. Voel je de eeuwige verbinding met het goddelijke universum, met je eigen innerlijke en verborgen wijsheid. En weet dat deze kennis en waarheid ook voor altijd deel uitmaakt van de goddelijke creatie.

4- Tenslotte

Veranderingen die je ervaart in en met je droomlichaam, verrijken je wereldmodel. Je hebt tenslotte meegemaakt hoe het is om bijvoorbeeld niet meer bang te zijn voor spinnen. Je ratio zegt misschien dat dit niet echt is maar je hersenen zien dat verschil niet zo helder.

Zij zien het alleen als een nieuwe manier van handelen die een positief, gelukkig gevoel veroorzaakt. En daar zijn ze dol op. Soms ben je na een keer volledig genezen van je angst maar je kan net zolang aan je angst oplossen sleutelen als nodig is. Tenslotte heb je er ook al die jaren mee rondgelopen, dus kan  ook geduld in deze een schone zaak zijn.

Reactie plaatsen