arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom je lucide dromen controleren een grote stap vooruit is....

Waarom je lucide dromen controleren een grote stap vooruit is....

Lucide dromen controleren biedt een geweldige kans. Nee, niet met een lijstje in de hand kijken of het wel gaat zoals het moet gaan. Het gaat over de controle krijgen over je eigen gedrag en gevoelens in je dromen.

1- Wat is lucide dromen?

Lucide dromen betekent dat je droomt en weet dat je aan het dromen bent. Sommige mensen hebben dit nog nooit ervaren maar anderen zijn bekend met het fenomeen en dromen regelmatig lucide. En het leuke is: iedereen kan het leren.

Lucide, helder dromen onderscheidt zich van “normale” dromen door een aantal opvallende kenmerken:

De lucide dromen kenmerken:

– Ze zijn minder irrationeel, hebben een meer logische lijn; er zijn geen gebroken verhaallijnen
– De waarneming van de dromer is helder.
– De dromer kan de droom beter en gedetailleerd onthouden.
– De dromer heeft toegang tot herinneringen en gedachten van de waaktoestand en zijn of haar verborgen wijsheid.
– Het gevoel van helder zijn bezorgt de heldere dromer een gevoel van opwinding en persoonlijke groei.
– De ervaren heldere dromer heeft de regie over zijn droom en is grotendeels in staat te bepalen waar hij of zij heen gaat.

Volledige controle over de situatie en je droom

In het begin duren deze heldere momenten vaak maar kort, want op het moment dat je je bewust raakt van de droom schrik je meestal wakker. Het blijft een kwestie van doen en met nieuwe technieken experimenteren zodat jij gaat bepalen hoe lang je lucide blijft.

2- Maar waarom moet je dat eigenlijk willen, lucide dromen controleren?

Wat is er zo leuk aan? Wat heb je er eigenlijk aan als je het kan? In lucide dromen kom je bewust je eigen schaduwkanten en bewuste angsten onder ogen.

Je besluit nu niet langer deze monsters, deze hallucinaties te ontvluchten maar er gewoon de confrontatie mee aan te gaan. Omdat lucide dromen je herinnert aan het feit dat:

“Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest “- Goethe

Deze nep demonen, zoals de Tibetaanse monniken je angsten vaak noemen, ontstaan door kleine of grote negatieve gedachtes en ervaringen die je in de loop van je leven groter hebt laten worden dan ze zijn.

Ze blokkeerden je levensstroom en door hun ware aard bloot te leggen in een lucide droom kan jij de levensenergie weer eenvoudig laten stromen. Gewoon door ze los te laten en te vervangen voor een geloof, gedachte of overtuiging die wel voor je werkt.

3- De Tibetaanse Kleine Dood

In het Tibetaanse boeddhisme wordt lucide dromen controleren al eeuwenlang getraind en beoefend. De Tibetaans boeddhisten noemen de slaap ‘de kleine dood' en gaan ervan uit dat in slaap vallen overeenkomsten heeft met doodgaan.

Als wij onze geest tijdens de slaap kunnen beheersen en helder (lucide) houden, zo stellen zij, moet het mogelijk zijn om helder en heel bewust ons stervensproces doorlopen. Door bewust te blijven tijdens ons overlijden en het overgaan in een andere werkelijkheidssfeer ontsnappen wij op dat moment aan het rad van wedergeboorte, het rad van Samsara.

Blijven wij niet helder? Dan bevinden wij ons in een onwetende mist die ons in een nieuw aards leven trekt. We vallen opnieuw ten prooi aan reïncarnatie, de eeuwige wederkeer.

4- De kracht van de gedachte

Training van de geest is voor de Tibetaanse boeddhisten daarom een belangrijk spiritueel onderdeel van hun beoefening. Ze noemen het ook wel ‘de yoga van de slaap', droomyoga.

Wanneer jij je je geest traint tijdens je slaap, stijg je uit boven het aardse perspectief. Het wordt mogelijk de droom te beïnvloeden want jouw gedachten creëren de droom. Door lucide te dromen ervaar je letterlijk wat gedachtekracht is en hoe jij je eigen werkelijkheid schept.

Je speelt de hoofdrol in je eigen film en bepaalt zelf welke avonturen je beleeft.

Je kunt bijvoorbeeld vliegen en grote afstanden overbruggen in een seconde. Als je met een probleem zit, is het niet ondenkbaar dat je het antwoord in je droom vindt. Wel even focussen op waar je antwoord op wilt, verpak dat in een krachtige intentie voordat je gaat slapen.

5- Lucide dromen helpen je overdag…

Lucide dromen helpt je niet alleen om je voor te bereiden op je stervensproces. Hoe bewuster jij 's nachts bent, hoe helderder van geest je blijft wanneer je wakker bent. Je wordt je steeds meer bewust van je eigen invloed op wat je waarneemt en voelt.

Jij bepaalt je stemming en je merkt dat dit alles bepalend is op hoe jij de wereld waarneemt en ervaart. Programmeer jezelf met het juiste gevoel en je voelt de inspiratie, minder gestrest en meer gefocust op wat echt belangrijk is.

Elke nacht op avontuur gaan in je dromen geeft je een sterker besef van wie je echt bent en wat je kunt. Je laat je niet meer zo snel van de wijs brengen of negatief beïnvloeden door de wereld om je heen.

's Nachts je lucide dromen controleren helpt je om overdag steviger, met meer vertrouwen en zelfbewuster, in het leven te staan. Je weet tenslotte dat er maar een iemand is die deze werkelijkheid schept: Jíj.  Het enige wat je hoeft te doen, is te beginnen met het leren van lucide dromen.

6- Tenslotte

Lucide dromen controleren verbetert dus je dagelijks leven sterk. Misschien moet je eerst een drempel over om de oefeningen uit de training te doen maar als je de sprong in het diepe maakt, ga je zeker prettig verrast worden.

Want weet, het gaat om meer dan het leren lucide dromen of iets bijzonders kunnen. Wie de controle houdt in de chaos van zijn dromen, traint zichzelf in een krachtiger bewustzijn en wordt niet bij de eerste de beste externe storm, die door zijn of haar leven raast overdag, uit het lood geslagen wordt

Zo helpt je lucide dromen controleren je naar een gelukkiger, vrijer en gezonder leven.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wil. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en nieuwste ontwikkelingen gebundeld in de workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....