Boeken over lucide dromen

Er zijn vele  boeken geschreven over lucide dromen. Deze lijst gaat wat verder dan alleen maar boeken over lucide dromen. Ieder boek dat je koopt over lucide dromen, bevat namelijk in de kern steeds hetzelfde verhaal. Daarom hier ook een paar boeken die mij hebben geholpen om bewuster te worden en blijven en daarmee het lucide dromen makkelijker:

De boeken TOP 9 van Helder Dromen


1- De Lucide Droom Gids - Jeroen Jansen

de lucide droom gids


Oke.  Mijn eigen boek op 1 - Het beste boek in dit rijtje? Vast niet maar wel het meest directe en heldere boek over lucide dromen. Want welk boek over lucide dromen je ook leest, het komt, als je alle overbodige informatie en verhalen ervan afhaalt allemaal op hetzelfde neer. Zonde van je kostbare tijd.


Daarom heb ik een gids geschreven waarin jij precies leest wat je moet doen om lucide te dromen en dit aangevuld met tips en technieken die ik uit andere takken van persoonlijke groei  zoals mindfulness, meditatie en hypnose, heb gehaald om nog sneller en eenvoudiger lucide te dromen. En dit boek kan je dan ook nog eens gratis downloaden

 2- Lucide nachten - Charlie Morley

lucide nachten boeken over lucide dromenLucide nachtenvan Charlie Morley is een op de praktijk gericht en leuk boek dat laat zien hoe je je leven kunt verrijken met het beoefenen van lucide dromen.

Handige oefeningen, goeie tips en krachtige technieken om lucide te worden in je dromen. Persoonlijke ervaringen en voorbeelden van andere lucide dromers.

Ontdek hoe jij in je lucide dromen angst en nachtmerries kunt aanpakken: met open vizier en een giga mogelijkheid naar een gezonder, vrijer en gelukkiger leven.

Charlie Morley wordt door kenners gezien als meest praktijkgerichte expert op het gebied van lucide dromen en droomyoga in Europa.

Morley schreef ook nog het boek Dreams of Awakening. Dit boek is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar en meer gericht op droomyoga. 

3- Wakker Dromen - Alan B. Wallace

wakker dromen boek over helder dromenHet eerste deel van 'Wakker dromen'bevat tips en technieken die je laten zien hoe je je lucide dromen kunt gebruiken om je creativiteit en zelfkennis te vergroten en problemen op te lossen. Het tweede deel is gericht op droom yoga .

De rol die deze vorm van yoga speelt in het Tibetaans boeddhisme en wat de monniken doen om de vanuit het droomproces het slaapproces bewust te doorlopen. Dit allemaal als training om op de juiste manier te reïncarneren.

Wallace toont en leert ons daarbij eeuwenoude technieken en tips uit de Tibetaans-boeddhistische droomyoga.  Mensen, die dit beoefenen, kunnen door middel van hun lucide droomcapaciteit hun bewustzijn verruimen en het inzicht in zichzelf vergroten.

Alan B. Wallace trainde meer dan 20 jaar in boeddhistische kloosters in India en Zwitserland. Hij  geeft sinds midden jaren 70  les in de boeddhistische theorie en praktijk. Hij was als vertaler werkzaam voor diverse Tibetaanse geleerden onder wie de dalai lama en schreef meerdere boeken over boeddhisme en bewustzijn.

4- Lucide dromen - Zo doe je dat - Tucillo, Zeizel enPeisel

lucide dromen zo doe je dat boeken over lucide dromenJe bent je waarschijnlijk al een keer bewust geweest dat je aan het dromen bent. Dan ben jij nu ook een lucide dromer. Maar wist je dat je ook de regie en controle kunt houden over je eigen dromen.  Door muren heengaan,  even bijpraten met je gestorven huisdier of met Sigmund Freud discussiëren over de psychoanalyse.

In de fascinerende wereld van je lucide droom kan het allemaal. Maar ook om jezelf beter te leren kennen, of om een andere kijk te krijgen op problemen en uitdagingen in je wakkere leven, kun je lucide dromen gebruiken. En zo een vrijer, creatief, inspirerend en gelukkig leven te realiseren.

Deze drie vrienden, schrijvers en ervaren lucide dromers, Dylan Tuccillo, Jared Zeizel en Thomas Peisel, laten je in dit boek zien hoe ook jij op een fantastische verkenningstocht kan gaan in je onderbewustzijn. Dankzij hun concrete tips en voorbeelden leer je hoe ook jij gebruik kunt maken van deze verborgen wijsheid.

Dit is een leuk en toegankelijk boek. Lucide dromen beschreven als een groot avontuur wat je niet mag missen. Het leren van lucide dromen is hierbij in een nieuw en hip jasje gegoten. Misschien niet een boek voor ervaren lucide dromers maar prima om mee te beginnen.

5- Het Tibetaanse boek van leven en sterven - Sogyal Rinpoche

het-tibetaanse-boek-van-leven-en-sterven-lucide-dromen-helder-dromenHet Tibetaanse boek van leven en stervenvan Sogyal Rinpoche geeft op een heldere en inspirerende manier inzicht in slaap, dromen, meditatie, karma, reïncarnatie, mededogen en de zorg voor mensen die gaan sterven.

Het is een compleet en gezaghebbend boek over het Tibetaanse boeddhisme en verenigt oude Tibetaanse wijsheid met hedendaags wetenschappelijk onderzoek over de dood en sterven.

Het Tibetaanse boek van leven en sterven bevat tevens eenvoudige oefeningen voor iedereen die zijn leven wil veranderen, zich wil voorbereiden op de dood of stervenden wil begeleiden. In het Tibetaans boeddhisme wordt lucide dromen en droomyoga gezien als een manier om tijdens je slaap het stervensproces te trainen.

Sogyal Rinpoche werd geboren in Tibet en kreeg zowel een Tibetaans boeddhistische als een westerse opleiding.  Hieruit ontstond zijn unieke wijze van onderricht geven, vol inspirerende verhalen over het van mededogen vervulde hart van Boeddha. Sinds 1974 geeft hij boeddhistisch onderricht in Europa, onder andere in Nederland. 

6- Droom bewust - Robert Moss

droom bewust boek enhelder dromenDit boek van Robert Moss, Droom bewust,  is een must voor iedereen die met zijn dromen wil werken. Moss behandelt de droom vanuit sjamanistisch oogpunt maar verstopt zich niet voor de wetenschappelijke ontwikkelingen. Wil jij jij leren je dromen onthouden, je bewustzijn trainen en zo leren lucide dromen? Dan heeft Moss daarvoor een prima programma ontwikkeld.

Droom bewust bestaat uit een programma van negen stappen om dromen betekenis te geven De getoonde droomtechnieken zijn ontleend aan sjamanistische principes zoals die van de Australische Aboriginals en de Noord-Amerikaanse Indianen.

Een boek met veel adviezen en oefeningen, voor iedereen die zijn of haar dromen serieus wil nemen

Het zijn zonder uitzondering interessante, met passie en overtuiging geschreven, verhalen. Ze stimuleren iedere dromer om zijn dromen waar te maken. Naast "Droom bewust" heeft Robert Moss nog nog veel meer geschreven. Helaas alleen verkrijgbaar in het Engels.

7- Overstijg jezelf- Joe Dispenza

Overstijg jezelf - Joe Dispenza - Helder dromenNeuroplasticiteit betekent dat je niet je hele leven hoeft te doen met de hersenen waarmee je op deze aarde bent gekomen. Er is een nieuwe wetenschap, die iedereen in staat stelt haar of zijn verlangde leven te realiseren. In "Overstijg jezelf "geeft Joe Dispenza je de kennis en middelen om ieder deel van jezelf te transformeren. Samen met effectieve tips om die kennis ook daadwerkelijk toe te passen. Op die manier is het mogelijk om binnen vier weken echt meetbare veranderingen te verwezenlijken in je leven.

Een praktische doe-het-zelf gids die je op een eenvoudige en begrijpelijke manier een werkmodel voor persoonlijke verandering biedt. Joe Dispenza, biochemicus en gespecialiseerd in hersenwetenschap, tevens als wetenschapper gekoppeld aan het project ‘What the bleep do we know?’, schreef dit boek als vervolg op ‘Evolve your brain’.

Het boek begint met een kennismaking met kwantumfysica om zo vertrouwd te raken met het idee dat de subjectieve geest invloed heeft op de objectieve wereld.

Vervolgens wordt ons verteld wat er nodig is om te veranderen, namelijk het overwinnen van je omgeving, je lichaam en de tijd. Op een heldere en informerende manier wordt uitgelegd hoe ons brein is gevormd door onze ervaringen, ingeprente gedragingen, gedachten en emoties

Patronen die ervoor zorgen dat wij, door ons wereldmodel, steeds weer op een voor ons vertrouwde manier reageren. Perfect op alle gebieden in je leven waar het je goed gaat maar frustrerend en beperkend waar je het idee hebt vast te zitten.

De auteur concludeert dat we, door meditatie, in het besturingssysteem van het onderbewustzijn kunnen doordringen, om blijvende positieve veranderingen aan te brengen. In het laatste deel wordt een stappenplan voor groei uiteengezet. Een vooruitstrevend, modern en toegankelijk boek voor persoonlijke ontwikkeling. Joe Dispenza weet zo een brug te slaan tussen wetenschap en praktische toepassing.

8- Quantum Mind - Arnold Mindell

quantum mind arnold mindelll helder dromen


Van alle boeken is dit mijn favoriet. Ben je geïnteresseerd in meer dan alleen dromen? Maar ook in wetenschap, sjamanisme en  therapie? Dan is dit boek een echte aanrader

Arnold Mindellis de stichter van een nieuwe therapeutische richting, genaamd Proces Georiënteerde Psychologie, en staat in deze wereld bekend om zijn innovatieve synthese van dromen, lichaamswerk, Jungiaanse therapie, groepswerk, bewustzijn-studies, sjamanisme, kwantumfysica en conflicthantering.

Quantum Mind is zijn radicale onderzoek naar principes die hun oorsprong vinden in psychologie, wiskunde, kwantumfysica en sjamanisme.

In dit begrijpelijke werk legt hij het knooppunt bloot waarop de universele paden van rede en magie, wiskunde en mythe, de traditionele wijsheid van mensheid en sjamanisme en wetenschap elkaar kruisen

9- Durf te dromen - Alberto Villoldo

alberto villoldo durf te dromenWij creëren de wereld om ons heen door te dromen. Helaas is niet iedereen is zich hiervan bewust. Villoldo heeft het in durf te dromen niet over nachtelijke dromen, maar over het dromen met open ogen. 

Wij hebben de innerlijke kracht om de wereld om ons heen samen met het universum opnieuw vorm te geven. Ieder moment van de dag. Om dit te realiseren, moeten we ons hart gebruiken. Dat is het terugkerende thema in de boeken van Villoldo

Als we dit niet doen, blijven onze dromen hangen in ons denken. In Durf te dromen! leert de lezer om vanuit de universele bron te scheppen. De sjamanen uit de Andes en het Amazonegebied met wie Villoldo heeft gewerkt, weten hoe we bij deze scheppingskracht kunnen komen. Namelijk;  door ons niveau van bewustzijn te verhogen.

De auteur , psycholoog en medisch antropoloog liet zich inspireren door Zuid-Amerikaanse sjamanen en leidt tegenwoordig mensen op in energetische geneeskunde vanuit een sjamanistische kijk. Volgens de schrijver laten de meeste mensen hun leven in een angstdroom ontaarden. Voornamelijk door hun eigen paniek, chaos, egocentrisme en negatieve verwachtingen.

In plaats daarvan kunnen we ook op een positieve wijze dromen.  Niet vanuit ons denken maar vanuit ons hart, onze ziel. Doen we dat, dan blijkt dat we over ongekende creatieve vermogens beschikken.

Maar er is wel moed voor nodig om daarmee in contact te komen. De schrijver pleit voor een levenshouding die op drie pijlers steunt: 'leven in waarheid', het 'schoonmaken van je rivier'  en 'wees op elk moment bereid te sterven' (laat telkens los, leef in het nu).

10 - Tenslotte

Sommige mensen hebben  wat extra hulp bij nodig bij het lucide dromen. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: