Droomsymbool

Een droomsymbool zijn de eigenschappen en de kenmerken waar een droom uit bestaat. Alles wat jij in een droom zintuiglijk waarneemt (ruiken, horen, voelen, proeven, zien, aanraken, denken) kan je betitelen als een droomsymbool.

1- Wat betekent een droomsymbool?

Elk droomsymbool heeft een persoonlijke betekenis. Een brug in jouw droom heeft een andere betekenis dan in mijn droom. Het gaat erom wat voor ervaringen wij in ons leven met een brug hebben gehad en welke associaties wij daarbij maken.

In een droomwoordenboek vind je vaak de wat algemene betekenissen van droomsymbolen maar je begrijpt dat de omschrijving van een droomsymbool in zo'n boek niet de hele lading dekt. Het mist jouw persoonlijke betekenis.

Heeft de droomuitleg in deze boeken dan helemaal geen nut? Nee.  Ze kunnen je een zetje in de goede richting geven bij het verklaren van je droom. Dat zo'n uitleg een herinnering of eerdere ervaring activeert die jou doet beseffen: "Hé, dat gaat hier over."

Er zijn ook droomsymbolen met een betekenis die we universeel kunnen noemen. De psycholoog Carl Gustav Jung noemde deze symbolen archetypen. Dit is een droomsymbool waarvan de betekenis wereldwijd bijna 100% gelijk is.

Ondanks dat deze volkeren of groepen nog nooit met elkaar in aanraking zijn geweest. Dit soort droomsymbolen zijn verbonden met het feit dat we mens zijn. Voorbeelden hiervan zijn: moeder, vader, geboorte ,dood, angst, liefde.

2- Belangrijke droomsymbolen:

  • Omgeving - Waar ben je in de droom? Een bekende of onbekende plek?
  • Mensen - Welke mensen zie je in je droom? Hoe wijken ze af van hun normale uiterlijk of gedrag? Wat voor emotionele betekenis hebben deze mensen in je dagelijks leven?
  • Dieren - Welke dieren zie je in je droom? Wat voor betekenis heeft dit speciale dier voor je? Let vooral op eventuele huisdieren. Besteed hier extra aandacht aan.
  • Dingen/ voorwerpen - Wat komt er allemaal voorbij in je droom? Is er iets waar je aandacht naar toe wordt getrokken? Waarom trekt dit je aandacht?
  • Actie - Hoe ontwikkelt de droom zich? Hoe ontwikkelen de mensen en gebeurtenissen zich? Wat doe jij en wat doe jij niet?
  • Kleuren - Welke kleur is er dominant in je droom? Herken je dat uit andere dromen? Heeft deze kleur een speciale betekenis voor je? Wat is de universele betekenis van deze kleur.
  • Herhaling - Welke droomsymbolen/droomtekens herken je uit eerdere dromen?

3- Tenslotte

Sommige dromers worden makkelijk lucide maar de meeste dromers hebben daar wat extra hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: