Wij gebruiken cookies....
Het Boek Over Lucide Dromen en Meer...
In de lucide droomgids leer je alles over lucide dromen en hoe jij je dromen betekenis kunt geven....Ga naar de Gratis Lucide Droomgids

Page content

Leren Lucide dromen : Hoe je dat doet in 7 eenvoudige en heldere stappen…

article content

Leren Lucide dromen : Hoe je dat doet in 7 eenvoudige en heldere stappen…

Mensen stoppen tegenwoordig heel veel tijd in mindfullnes en bewust worden in dure en soortgelijke schoolklasjes. Terwijl er een manier is om hetzelfde te doen terwijl je slaapt. Hoe? Door te leren lucide dromen. Begin eens met deze 7 eenvoudige stappen.  

Wat heb je te verliezen? Niets zou je denken maar eigenlijk heel veel want met lucide dromen zet je een belangrijke eerste stap naar een gelukkiger, gezonder en vrijer leven. We hebben trouwens ook een uitgebreider en effectief  10 stappenplan maar dat is voor de echte liefhebbers.

Mensen hebben vaak beperkende ideeën over de waarde van hun dromen. Zelfs de Duitse filosoof Friederich Nietzsche zei over dromen:

“Dromen zijn de enige echte realiteit. Ze laten zonder beperking zien  wat er echt speelt in je leven.”

En de dingen waar Duitse Friedrich positief over was, waren vrij zeldzaam.

Zelf gebruik ik mijn dromen op alle gebieden in mijn leven.  Ze laten mij en jou zien waarom wij in actie moet komen. Wat leren lucide dromen nog een extra dimensie geeft, is dat je in je lucide droom gelijk in staat bent om in actie  te komen.

Toch blijft leren lucide dromen voor sommige mensen, in tegenstelling tot het veel minder effectieve en spannende mindfulness, een ver van hun bed show. Waarom eigenlijk? Het is geen kernfysica. Met de juiste inzet kan iedereen het leren.

1- Leren lucide dromen: Hoe doe je dat?

Voor iedere dromer kan dat weer anders zijn maar er zijn zeven universele basisstappen naar het leren lucide dromen. Universeel omdat mensen waar ook ter wereld deze stappen nemen om lucide te worden. Deze stappen vormen het wereldwijde fundament van iedere lucide methode. Deze zeven stappen zijn:

 1. Motivatie 
 2. Bewustwording
 3. Volharding.
 4. Intentie
 5. Dromen onthouden.
 6. Droomdagboek.
 7. Droomthema:

2 – Leren lucide dromen: De 3 belangrijke psychologische stappen….

Iedereen kan leren lucide dromen want het is een aangeboren vermogen dat we allemaal hebben. Het moet echter weer geactiveerd worden, zeg maar wakker geschud. Wij hebben dit talent gedurende ons leven stelselmatig verdrongen want praten over je dromen en ze serieus nemen, wordt niet echt gestimuleerd.

Vaak vertellen onze ouders ons dat dromen niet echt zijn. Op die manier worden wij gehypnotiseerd en geprogrammeerd door onze omgeving dat dromen geen betekenis hebben.

Om lucide te dromen moeten wij onze dromen dus weer de waarde geven die ze verdienen. Dat begint met deze drie belangrijke eerste stappen:

1- Motivatie

Motivatie  is het belangrijkste ingrediënt om lucide  te worden.

 • Hoe graag wil jij lucide dromen?
 • Waarom wil jij lucide dromen?
 • Wat is je doel?
 • Hoeveel discipline en doorzettingsvermogen heb je ?
 • Wat wil je dat lucide dromen jou oplevert ?
 • Hoe maakt het je gelukkiger, gezonder, kwetsbaarder en krachtiger?

De juiste motivatie vind je door antwoord te geven op een of alle bovenstaande vragen. Onthoud goed: Er is geen goed of fout. Je bent alleen op zoek naar het antwoord dat jouw lucide vuur, je enthousiasme, ontsteekt.

leren lucide dromen start met beginnen

2- Bewustwording

De volgende stap bij leren lucide dromen: Bewustwording. Zien wat er werkelijk gebeurt. Dit train je overdag. Meerdere keren per dag neem jij de tijd om even volledig bewust te zijn van jezelf.

Dat doe je door jezelf een paar keer per dag af te vragen:

 • Wat zie ik nu ?
 • Wat ruik ik nu ?
 • Waar ben ik  nu ?
 • Wat voel ik nu ?

en dan af te sluiten met: Droom ik of ben ik wakker?

Of doe het volgende: Laat het alarm van je telefoon een paar keer per dag afgaan. Zeg STOP. Vervolgens houd je op waar je mee bezig bent ( als dat kan en het veilig is), sluit je ogen en zeg tegen jezelf:

 1. Zie wat je nu ziet. ( 1 minuut blijven kijken wat je inwendige beeldentuin je voorschotelt)
 2. Hoor wat je nu hoort. ( 1 minuut luisteren)
 3. Voel wat je nu voelt. ( i minuut voelen)
 4. En dan de belangrijkste vraag: Droom ik of ben ik wakker? Overtuig jezelf dat je aan het dromen bent. Bepaal vervolgens bewust wat je ziet, hoort en voelt.

Misschien gebeurt er in het begin niet zoveel en denk je: waarom doe ik dit? Wees gerust. Dat hebben we allemaal gehad maar uiteindelijk hielp het ons te komen waar we terecht willen komen: in een lucide droom

3- Volharding

Mensen, die succesvol zijn, daar wordt vaak van gezegd dat het in hun DNA zit. Natuurlijk bestaat er zoiets als een aangeboren talent.  Er was maar één Johan Cruijff ( Wist je trouwens dat er toen Cruijff in de pupillen speelde er een jongetje in het elftal speelde waarvan de trainers vonden dat het een nog groter talent was? )

Talent is dus niet de belangrijkste factor op je weg naar succes. Dat schuilt in dat jij doorzet. Volharden. Ongeacht wie of wat voor obstakels jij op je weg tegenkomt.

Leren lucide dromen gaat dus gepaard de juiste instelling. Nu wordt het tijd om met die instelling in actie te komen. Let ’s go……

3- Leren lucide dromen: de vier concrete stappen…..

Lucide leren dromen begint dus met de juiste instelling maar dat is “helaas” niet genoeg. Je moet jezelf trainen in het leren. Programmeer je hersenen zo dat ze weten dat je dromen en lucide dromen belangrijk zijn. Dat doe je door de volgende vier stappen:

Intentie

Voor dat jij slapen gaat, spreek jij een intentie uit: Ik wil dromen en ze onthouden. Je spreekt je intentie trouwens niet alleen uit. Je moet hem ook in je hele lichaam voelen.

Koppel je intentie daarom aan iets wat er nu speelt in je leven. Iets wat je heel graag wil realiseren of waar je graag vanaf wil. Hoe sterker de emotie, hoe krachtiger de intentie. Een voorbeeld :

“Ik wil vannacht dromen omdat ik af wil van mijn innerlijke woede die mijn relaties vergiftigt”.

Dat klinkt misschien heftig maar stop met bescheiden zijn. De noodzaak tot verandering moet tot in ieder atoom van je lichaam en ziel doorgedrongen zijn.

vertrouw op je verborgen wijsheid, vertrouw op je ziel

Dromen onthouden

Door je intentie ga jij meer dromen. Dit vergroot de kans dat jij een droom onthoudt.  Je kan trouwens vrij eenvoudig je kanspercentage verhogen.

Aan het einde van elke slaapcyclus ( je hebt er zo’n 5 a 6 per nacht van anderhalf uur) kom jij in remslaap. Na elke remslaap ontwaak jij. Meestal ben jij je daar niet bewust van maar het is wel belangrijk. Want dit is het op een na beste tijdstip dat jij je dromen herinnert.

Het beste moment is midden in de remslaap want deze periode biedt de levendigste, kleurrijkste en meest gedetailleerde dromen.

Maak gebruik van deze periode Dus als jij om 23.00 uur naar bed gaat, zet jij je wekker midden in zo’n remslaap. Dus om ongeveer 00.45 laat jij je wekker afgaan en vervolgens om 2.45, dan om 4,45 en uiteindelijk 6.45.

Ik kan me voorstellen dat je niet staat te springen om 4 keer per nacht wakker te worden. Kies er dan voor om in de laatste remslaap je wekker af te laten gaan.

Waarom ?  De remslaap neemt een steeds langer deel van je slaapcyclus in. Van 10 minuten remslaap in de eerste cyclus naar meer dan een uur remslaap in de laatste cyclus. Dus hier is de kans het grootst dat jij net uit een droom komt en je droom nog kan onthouden.

Schrijf je droom gelijk op. Leg hiervoor een blocnote of schrift in de buurt van je bed. Inspreken op je telefoon is natuurlijk ook een idee.

Droomdagboek

Nu heb jij een ruwe versie van je droom of dromen. Deze ga je nu uitwerken in je droomdagboek. Voor je droomdagboek gebruik je een mooi schrift, een mooi gebonden boek of een speciale map in je computer.

Je gebruikt dit schrift alleen voor je dromen. Beschrijf je droom hier tot in het kleinste detail. Alles wat jij je kan herinneren. Ga hiervoor op een rustige plek zitten en zweef in gedachten terug je droom in. Stel jezelf vragen als :

 • Waar ben ik?
 • Wat zie, hoor, voel, ruik of proef ik?
 • Wat gebeurt er
 • Hoe gedraag ik mij?
 • Waarom gedraag ik mij zo?
 • Wie ben ik eigenlijk in deze droom?

Schrijf alles op. Ook als het nu als onbelangrijk op je over komt. In de context van de droom kan het grote betekenis hebben. Vervolgens zet jij:

 1. De datum van de droom.
 2. Geef de droom een titel.
 3. Bepaal het droomthema van de droom. Doe dit met een zo kort mogelijke omschrijving. Het liefst met een woord zoals: liefde, gezondheid, relaties of geweld.
  Zo zorg je ervoor dat je het aantal thema’s beperkt en je overzicht houdt. Vaak heeft een thema op verschillende vlakken in je leven dezelfde uitwerking maar zie jij dat nu nog niet.

Droomthema

Na een tijdje begint je droomdagboek vol te lopen met dromen, droomtitels en droomthema’s. Lees je droomdagboek regelmatig door en doe dat minimaal 1 keer in de 2 weken. Leg een blocnote naast je droomdagboek.

Voordat je gaat lezen, stel jij jezelf een doel: Ik haal uit deze dromen een belangrijk thema wat een dominerende rol heeft in mijn leven. In mijn dromen waren geweld (hooligans), de camping waar ik in mijn jeugd vaak kwam( ondeugend zijn) en passiviteit ( zittend met mijn armen over elkaar) de belangrijkste thema’s.

Je intentie en je droomthema

In jouw dromen komen ook van dit soort terugkerende thema’s voorbij. Maak een lijst en zet per droom een vinkje. Het meest voorkomende of het voor jouw meest opvallende thema, koppel jij aan je intentie. Deze intentie moet er voor gaan zorgen dat jij lucide droomt.

“Vannacht als ik droom over de relatie met mijn ouders, word en ben ik mij bewust dat ik droom. In slaap vallend blijf jij dan deze intentie herhalen.”

Wanneer je nu droomt over je ouders en jullie relatie, dan is de kans groot dat jij ineens denk: hé, ik droom over mijn ouders en dat gebeurt in een opvallende context zodat jij weet dat je niet “echt”je ouders ziet maar in een droom, dan ben je aan het…!!!! : YES …LUCIDE DROMEN.

Dan heb jij de regie over je droom  De droom overvalt je niet en sleurt je niet van de ene in de andere oncontroleerbare scene. Nee, jij hebt de controle en bepaalt de richting en zo ook de inhoud van de droom.

Goed gedaan en volhouden. want hoe vaker je lucide wordt, hoe beter jij de situatie in de droom onder controle houdt en kunt sturen om jouw doelen te realiseren. Op welk vlak in je leven die ook mogen liggen…

4- Tenslotte…

In zeven simpele stappen of met het uitgebreidere stappenplan leren lucide dromen.  Lucide dromen is gewoon een vaardigheid en iedere vaardigheid moet je trainen. Trainen om er beter in te worden. En dat kan alleen door het te doen.

24 hours a day mindfulness. Overdag en ’s nachts bewuster worden en zijn. Ontdek hoe ook jij deze dynamische wisselwerking optimaal kan gebruiken. Deze keer niet slapend rijk worden maar slapend gelukkiger, vrijer en gezonder worden. Aan jou de keuze.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training ,

Like, deel of verzend dit bericht want er is vast wel iemand die je hier mee kan helpen...

Comment Section

0 reacties op “Leren Lucide dromen : Hoe je dat doet in 7 eenvoudige en heldere stappen…

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeroen
Mijn naam is Jeroen Jansen. Lucide dromen heeft mijn leven veranderd. Daarom heb ik deze site gemaakt. Met het gratis E-book De Lucide Droomgids en de gratis training Leren Lucide Dromen zodat jij ook kan ontdekken hoe je met lucide dromen de volgende stap in je leven kan zetten. Heb je een vraag? Stuur mij een mail of een bericht via het contactformulier. Oh ja, ik geef geen workshops of lezingen meer omdat alles wat ik te vertellen heb je kan vinden op deze site. Dus die euro's kan je lekker in je zak houden. Veel plezier met het leren van en het beleven van spannende, verrassende en transformerende avonturen in je lucide dromen....