arrow_drop_up arrow_drop_down

Leren Lucide dromen : Hoe je dat doet in 7 eenvoudige en heldere stappen...

Waarom leren lucide dromen? Mensen stoppen veel tijd in mindfullnes en bewust worden. Terwijl er een manier is om hetzelfde te doen terwijl je slaapt. Hoe? Lucide dromen. Begin eens met deze 7 eenvoudige stappen.  

Wat heb je te verliezen? Niets zou je denken maar eigenlijk heel veel want met lucide dromen zet je een belangrijke eerste stap naar een gelukkiger, gezonder en vrijer leven. We hebben trouwens ook een uitgebreider en effectief  10 stappenplan maar dat is voor de echte liefhebbers.

Mensen hebben vaak beperkende ideeën over de waarde van hun dromen. De Duitse filosoof Friederich Nietzsche dacht daar heel anders over:

“Dromen zijn de enige echte realiteit. Ze laten zonder beperking zien  wat er echt speelt in je leven.”

Zelf gebruik ik dromen op alle gebieden in mijn leven.  Ze laten mij en jou zien waarom wij in actie moet komen. Wat leren lucide dromen nog een extra dimensie geeft, is dat je in je lucide droom gelijk in staat bent om te handelen.

Dat doen waarvan jij weet dat het je leven een boost geeft.

Met de juiste inzet kan iedereen leren lucide dromen. Maar doe het vooral omdat het een te gekke ervaring is. Een belevenis die je met geen enkele andere ervaring kunt vergelijken. Twijfel jij omdat je je afvraagt of lucide dromen gevaarlijk is? Lees dan eerst dit artikel.

2- Leren lucide dromen: Hoe lucide dromen?

Voor iedere dromer kan dat weer anders zijn maar er zijn zeven universele basisstappen naar het leren lucide dromen. Universeel omdat mensen waar ook ter wereld deze stappen nemen om lucide te worden. Dit vormt het wereldwijde fundament van iedere lucide droom methode. Deze zeven stappen zijn:

 1. Motivatie.
 2. Bewustwording.
 3. Volharding.
 4. Intentie.
 5. Dromen onthouden.
 6. Droomdagboek.
 7. Droomthema.

3 – Leren lucide dromen: De 3 belangrijke psychologische stappen….

Lucide dromen is een aangeboren vermogen dat iedereen in zich heeft. Je moet wel weer activeren, zeg maar wakker schudden. Wij hebben dit talent gedurende ons leven stelselmatig verdrongen want praten over je dromen en ze serieus nemen, wordt niet echt gestimuleerd.

Vaak vertellen onze ouders ons, als we jong en nog onbedorven zijn, dat dromen niet echt zijn. Op die manier worden wij gehypnotiseerd en geprogrammeerd door onze omgeving dat dromen geen betekenis hebben. Zonde.

Om lucide te dromen moeten wij onze dromen dus weer de waarde geven die ze verdienen. Dat begint met deze drie belangrijke eerste stappen:

A- Motivatie

Motivatie is het belangrijkste ingrediënt om lucide  te worden.

 • Wat wil jij oplossen met lucide dromen?
 • Hoe graag wil jij lucide dromen?
 • Waarom wil jij lucide dromen?
 • Wat is je doel?
 • Hoeveel discipline en doorzettingsvermogen heb je ?
 • Wat wil je dat lucide dromen jou oplevert ?
 • Hoe gaat het je gelukkiger, gezonder, kwetsbaarder en krachtiger maken?

De juiste motivatie vind je door antwoord te geven op een of alle bovenstaande vragen. Onthoud goed: Er is geen goed of fout. Je bent alleen op zoek naar het antwoord dat jouw lucide vuur, enthousiasme ontsteekt.

leren lucide dromen start met beginnen

B- Bewustwording

De volgende stap bij leren lucide dromen: Bewustwording. Zien wat er werkelijk gebeurt. Dit train je overdag. Meerdere keren per dag neem jij de tijd om even volledig bewust te zijn van jezelf.

Of doe het volgende: Laat het alarm van je telefoon minimaal vijf keer per dag afgaan. Zeg STOP. Vervolgens houd je op waar je mee bezig bent ( als dat kan en het veilig is), verbind je met de wereld om je heen en zeg tegen jezelf:

 1. Zie wat ik  nu zie. ( 1 minuut )
 2. Hoor wat ik nu hoor. ( 1 minuut luisteren)
 3. Voel wat ik nu voel. ( 1 minuut voelen)
 4. En dan de belangrijkste vraag: Droom ik of ben ik wakker? Overtuig jezelf er echt van dat je wel of niet aan het dromen bent. Neem het serieus.

Deze oefening helpt je om deze vraag ook te stellen als je slaapt en het idee hebt dat je in een lucide droom bent. Dit versterkt je luciditeit en zorgt ervoor dat je ook lucide blijft.

Misschien gebeurt er in het begin niet zoveel en denk je: waarom doe ik dit? Wees gerust. Dat hebben we allemaal gehad maar uiteindelijk hielp het ons te komen waar we terecht willen komen: in een lucide droom

C- Doorzettingsvermogen

Mensen, die succesvol zijn, daar wordt vaak van gezegd dat het in hun DNA zit. Natuurlijk bestaat er zoiets als een aangeboren talent.  Er was maar één Johan Cruijff. Wist je trouwens dat er toen Cruijff in de pupillen speelde er een jongetje in het elftal speelde waarvan de trainers vonden dat het een nog groter talent was?

Talent is dus niet de enige factor op weg naar succes. Dat schuilt in dat jij doorzet. Volharden. Ongeacht wie of wat voor obstakels jij op je weg tegenkomt.

Leren lucide dromen gaat dus gepaard met de juiste motivatie, bewustwording en doorzettingsvermogen. Nu wordt het tijd om met die instelling in actie te komen. Laten we beginnen..

3- Leren lucide dromen: de vier concrete stappen…..

Lucide leren dromen begint dus met de juiste instelling maar dat is “helaas” niet genoeg. Je moet jezelf trainen in het leren. Programmeer je hersenen zo dat ze weten dat je dromen en lucide dromen belangrijk zijn. Dat doe je door de volgende vier stappen:

A- Intentie

Voor dat jij slapen gaat, spreek jij een intentie uit: Ik wil dromen en ze onthouden. Je spreekt je intentie trouwens niet alleen uit. Je moet hem ook in je hele lichaam voelen.

Koppel je intentie daarom aan iets wat er nu speelt in je leven. Iets wat je heel graag wil realiseren of waar je graag vanaf wil. Hoe sterker de emotie, hoe krachtiger de intentie. Een voorbeeld :

“Ik wil vannacht dromen omdat ik af wil van mijn innerlijke woede die mijn relaties vergiftigt”.

Dat klinkt misschien heftig maar hoe meer emoties, hoe groter de kans op een droom. Het verlangen om te dromen moet tot in ieder atoom van je lichaam en ziel doordringen.

vertrouw op je verborgen wijsheid, vertrouw op je ziel

B – Dromen onthouden

Door je intentie ga jij meer dromen. Dit vergroot de kans dat jij dromen onthoudt.  Je kan trouwens vrij eenvoudig je kanspercentage verhogen.

Aan het einde van elke slaapcyclus ( je hebt er zo’n 5 a 6 per nacht van anderhalf uur) kom jij in remslaap. Na elke remslaap ontwaak jij. Meestal ben jij je daar niet bewust van maar het is wel belangrijk. Want dit is het op een na beste tijdstip dat jij je dromen herinnert.

Het beste moment is midden in de rem slaap want deze periode biedt de levendigste, kleurrijkste en meest gedetailleerde dromen.

Maak gebruik van deze periode Dus als jij om 23.00 uur naar bed gaat, zet jij je wekker midden in zo’n remslaap. Dus om ongeveer 00.45 laat jij je wekker afgaan en vervolgens om 2.45, dan om 4,45 en uiteindelijk 6.45.

Ik kan me voorstellen dat je niet staat te springen om 4 keer per nacht wakker te worden. Kies er dan voor om in de laatste remslaap je wekker af te laten gaan.

Waarom? De remslaap neemt een steeds langer deel van je slaapcyclus in. Van tien minuten remslaap in de eerste cyclus naar meer dan een uur remslaap in de laatste cyclus. Dus de kans is het grootst dat jij net uit een droom komt en je droom onthoudt.

Schrijf je droom gelijk op. Leg hiervoor een blocnote of schrift in de buurt van je bed. Inspreken op je telefoon is natuurlijk ook een optie.

C – Droomdagboek

Nu heb jij een ruwe versie van je droom of dromen. Deze ga je nu uitwerken in je droomdagboek. Voor je droomdagboek gebruik je een mooi schrift, een mooi gebonden boek of een speciale map in je computer.

Je gebruikt dit schrift alleen voor je dromen. Beschrijf je droom hier tot in het kleinste detail. Alles wat jij je kan herinneren. Ga hiervoor op een rustige plek zitten en zweef in gedachten terug je droom in. Stel jezelf vragen als:

 • Waar ben ik?
 • Wat zie, hoor, voel, ruik of proef ik?
 • Wat gebeurt er?
 • Hoe gedraag ik mij?
 • Waarom gedraag ik mij zo?
 • Wie ben ik eigenlijk in deze droom?

Schrijf alles op. Ook als het nu als onbelangrijk op je over komt. In de context van de droom kan het grote betekenis hebben. Vervolgens zet jij:

 1. De datum van de droom.
 2. Geef de droom een titel.
 3. Bepaal het droomthema. Doe dit met een zo kort mogelijke omschrijving. Het liefst met een woord zoals: liefde, gezondheid, relaties of geweld.

D – Droomthema

Na een tijdje begint je droomdagboek vol te lopen met dromen, droomtitels en droomthema’s. Lees je droomdagboek regelmatig door maar doe dat minimaal 1 keer in de twee weken.

Voordat je gaat lezen, stel jij jezelf een doel: Ik haal uit deze dromen een belangrijk thema wat een dominerende rol heeft in mijn leven. In mijn dromen waren geweld (hooligans), de camping waar ik in mijn jeugd vaak kwam (ondeugend zijn) en passiviteit ( zittend met mijn armen over elkaar) de belangrijkste thema’s.

E – Je intentie en je droomthema

In jouw dromen komen ook van dit soort terugkerende thema’s voorbij. Maak een lijst en zet per droom een vinkje. Kies het meest voorkomende of het voor jouw meest opvallende thema en dat koppel jij aan je intentie. Deze intentie moet er voor gaan zorgen dat jij lucide droomt.

“Vannacht als ik droom over de relatie met mijn ouders, word en ben ik mij bewust dat ik droom.”

In slaap vallend blijf jij dan deze intentie herhalen.

Wanneer je nu droomt over je ouders en jullie relatie, dan is de kans groot dat jij ineens denk: hé, ik droom over mijn ouders en dat gebeurt in een opvallende context zodat jij weet dat je niet “echt”je ouders ziet maar in een droom, dan ben je aan het…!!!! : YES…Lucide dromen.

Goed gedaan en volhouden. want hoe vaker je lucide wordt, hoe beter jij de situatie in de droom onder controle houdt en kunt sturen om jouw doelen te realiseren. Op welk vlak in je leven die ook mogen liggen…

Ben jij lucide geworden en wil je de volgende stap zetten, lees dan dit blog over lucide blijven.

4- Tenslotte…

In zeven simpele stappen of met het uitgebreidere stappenplan leren lucide dromen.  Lucide dromen is gewoon een vaardigheid en iedere vaardigheid moet je trainen. Trainen om er steeds beter in te worden.

Het is mindfulness plus terwijl je slaapt. Ontdek hoe ook jij deze dynamische wisselwerking optimaal gebruikt. Deze keer niet slapend rijk worden maar slapend gelukkiger, vrijer en gezonder worden.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids, V0lg de gratis training of kom gezellig naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wil. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en nieuwste ontwikkelingen gebundeld in de workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....