Leren Lucide dromen : Hoe je dat doet in 7 eenvoudige en heldere stappen...

Leren Lucide dromen : Hoe je dat doet in 7 eenvoudige en heldere stappen...

Waarom leren lucide dromen? Mensen stoppen veel tijd ,geld in mindfulness en bewustwording. Terwijl er een manier is om hetzelfde te doen terwijl je slaapt. Hoe? Met Lucide dromen. Begin eens met deze 7 eenvoudige stappen.

Wat heb je te verliezen? Niets zou je misschien denken maar eigenlijk heel veel want met lucide dromen zet je een belangrijke eerste stap naar een gelukkiger, gezonder en vrijer leven. We hebben trouwens ook een uitgebreider en effectief  10 stappenplan maar dat is voor de diehards.

Mensen hebben vaak beperkende ideeën over de waarde van hun dromen. De Duitse filosoof Friederich Nietzsche dacht daar heel anders over:

“Dromen zijn de enige echte realiteit. Ze laten zonder beperking zien  wat er echt speelt in je leven.”

Zelf gebruik ik dromen op alle gebieden in mijn leven.  Ze laten mij en jou zien waarom wij in actie moet komen. Wat leren lucide dromen nog een extra dimensie geeft, is dat je in je lucide droom gelijk in staat bent om te handelen.

Gewoon dat doen waarvan jij zal ontdekken dat het je leven een positieve boost geeft. Weer terug in haar natuurlijke flow

Met de juiste inzet kan iedereen leren lucide dromen en haar leven helen. Dat is een belangrijke bijkomstigheid van helder denken in je dromen maar ga het vooral leren omdat het een te gekke ervaring is.

Een belevenis die je met geen enkele andere ervaring kunt vergelijken. Twijfel jij omdat je je afvraagt of lucide dromen gevaarlijk is? Lees dan eerst dit artikel.

1- Hoe word je een lucide dromer?

Voor iedere dromer kan dat weer anders zijn maar er zijn zeven universele basisstappen naar het leren van lucide dromen. Universeel omdat mensen waar ook ter wereld deze stappen nemen om lucide te worden. Ze vormen het wereldwijde fundament van iedere lucide droom methode. Deze zeven stappen zijn:

 1. Motivatie.
 2. Bewustwording.
 3. Volharding.
 4. Intentie.
 5. Dromen onthouden.
 6. Droomdagboek.
 7. Droomthema.

2 – De 3 belangrijke psychologische stappen….

Lucide dromen is een aangeboren vermogen dat iedereen in zich heeft. Je moet het wel weer activeren, zeg maar wakker schudden. Wij hebben dit talent gedurende ons leven stelselmatig verdrongen want praten over je dromen en ze serieus nemen, wordt niet echt gestimuleerd en gewaardeerd.

Vaak vertellen onze ouders ons, als we jong en nog onbedorven zijn, dat dromen niet echt zijn. Op die manier worden wij gehypnotiseerd en geprogrammeerd door onze omgeving dat dromen geen betekenis hebben. Zonde.

Om lucide te dromen moeten wij onze dromen dus weer de waarde geven die ze verdienen. Dat begint met deze drie belangrijke eerste mentale en emotionele stappen:

A- Hoe gemotiveerd ben jij?

Motivatie is het belangrijkste ingrediënt om lucide  te worden. Het gaat om de dieper liggende verlangens aan te wakkeren waarom jij wil lucide dromen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wil ik oplossen met lucide dromen?
 • Hoe graag wil ik lucide dromen?
 • Waarom wil ik lucide dromen?
 • Wat is mijn levensmissie en hoe kan het mij daarbij helpen?
 • Hoeveel discipline en doorzettingsvermogen heb ik hiervoor over ?
 • Wat wil ik dat lucide dromen mij oplevert ?
 • Hoe gaat het mij gelukkiger, gezonder, kwetsbaarder en krachtiger maken?

De juiste motivatie vind je door antwoord te geven op een of alle bovenstaande vragen. Onthoud goed: Er is geen goed of fout. Je bent alleen op zoek naar het antwoord dat jouw lucide vuur, enthousiasme ontsteekt.

leren lucide dromen start met beginnen

B- Word je bewust…

De volgende stap bij leren lucide dromen draait om zien wat er werkelijk gebeurt. Dit train je overdag. Meerdere keren per dag neem jij de tijd om even volledig bewust te zijn van jezelf en het moment. Als je aan meditatie doet of je weet hoe hypnose werkt, dan hoef ik je niet te vertellen hoe je dat doet.

Ben je een beginner, doe dan het volgende: Laat het alarmsignaal van je telefoon minimaal vijf keer per dag afgaan. Zeg STOP. Vervolgens houd je op waar je mee bezig bent ( als dat kan en het veilig is), verbind je met de wereld om je heen en zeg tegen jezelf:

 1. Zie wat ik  nu zie. ( 1 minuut )
 2. Hoor wat ik nu hoor. ( 1 minuut luisteren)
 3. Voel wat ik nu voel. ( 1 minuut voelen)
 4. En dan de belangrijkste vraag: Droom ik of ben ik wakker? Overtuig jezelf er echt van dat je wel of niet aan het dromen bent. Neem het serieus.

Deze oefening helpt je om deze vraag ook te stellen als je slaapt en het idee hebt dat je in een droom zit. Dit versterkt je luciditeit en zorgt ervoor dat je ook lucide blijft.

Misschien gebeurt er in het begin niet zoveel en denk je: waarom doe ik dit? Wees gerust. Dat hebben we allemaal gehad.

Het draait om herhalen, herhalen, herhalen en om zo jouw neuroprogrammering en je kwantumverstrengeling met lucide dromen te bekrachtigen. Dat helpt je om te komen waar je terecht willen komen: in een lucide droom

C- We zullen doorgaan…

Mensen, die succesvol zijn, daar wordt vaak van gezegd dat het in hun DNA zit. Natuurlijk bestaat er zoiets als een aangeboren talent.  Er was maar één Johan Cruijff maar wist je dat er toen Cruijff in de pupillen speelde er een jongetje in het elftal speelde waarvan de trainers vonden dat het een nog groter talent was?

Talent is dus niet de enige factor op weg naar succes. Een van die onontbeerlijke succesfactoren is doorzettingsvermogen. Volharden. Ongeacht wie of wat voor obstakels jij op je weg tegenkomt.

Leren lucide dromen gaat dus gepaard met de juiste motivatie, bewustwording en doorzettingsvermogen. Nu wordt het tijd om met die instelling in actie te komen. Laten we beginnen..

3- De vier concrete stappen van lucide leren dromen…

Lucide leren dromen begint dus met de juiste psychologische instelling maar dat is “helaas” niet genoeg. Je moet jezelf trainen in het leren. Programmeer je hersenen zo dat ze weten dat je dromen en lucide dromen belangrijk vindt. Dat doe je door de volgende vier stappen:

1- Intentie om te dromen

Voor dat jij slapen gaat, spreek jij een intentie uit: Ik wil dromen en ze onthouden. Je spreekt je intentie trouwens niet alleen uit. Je moet hem ook in je hele lichaam voelen.

Koppel je intentie daarom aan iets wat er nu speelt in je leven. Iets wat je heel graag wil realiseren of waar je graag vanaf wil. Hoe sterker de emotionele lading van je doel, hoe krachtiger de intentie. Een voorbeeld :

“Ik wil vannacht dromen omdat ik af wil van mijn innerlijke woede die mijn relaties vergiftigt”.

Dat klinkt misschien heftig maar hoe meer emoties, hoe groter de kans op een droom. Het verlangen om te dromen moet tot in ieder atoom van je lichaam en ziel doordringen.

vertrouw op je verborgen wijsheid, vertrouw op je ziel

2 – Dromen onthouden

Door zo’n intentie ga jij meer dromen. Dit vergroot de kans dat jij dromen onthoudt.  Je kan trouwens vrij eenvoudig je slagingspercentage, om je dromen te onthouden, te verhogen.

Aan het einde van elke slaapcyclus ( je hebt er zo’n 5 a 6 per nacht van anderhalf uur) kom jij in remslaap. Na elke remslaap ontwaak jij. Meestal ben jij je daar niet bewust van maar het is wel belangrijk. Want dit is het op een na beste tijdstip dat jij je dromen herinnert.

Het beste moment is midden in de rem slaap want deze periode biedt de levendigste, kleurrijkste en meest gedetailleerde dromen.

Maak gebruik van deze periode Dus als jij om 23.00 uur naar bed gaat, zet jij je wekker midden in zo’n remslaap. Dus om ongeveer 00.45 laat jij je wekker afgaan en vervolgens om 2.45, dan om 4,45 en uiteindelijk 6.45.

Ik kan me voorstellen dat je niet staat te springen om 4 keer per nacht wakker te worden. Kies er dan voor om in de laatste remslaap je wekker af te laten gaan.

Waarom? De remslaap neemt een steeds langer deel van je slaapcyclus in. Van tien minuten remslaap in de eerste cyclus naar meer dan een uur remslaap in de laatste cyclus. Dus de kans is het grootst dat jij net uit een droom komt en je droom onthoudt.

Schrijf je droom gelijk op. Leg hiervoor een blocnote of schrift in de buurt van je bed. Inspreken op je telefoon kan natuurlijk ook.

3 – Droomdagboek

Nu heb jij een ruwe versie van je droom of dromen. Deze ga je nu uitwerken in je droomdagboek. Voor je droomdagboek gebruik je een mooi schrift, een mooi gebonden boek of een speciale map in je computer.

Je gebruikt dit schrift alleen voor je dromen. Beschrijf je droom hier tot in het kleinste detail. Alles wat jij je kan herinneren. Ga hiervoor op een rustige plek zitten en zweef in gedachten terug je droom in. Stel jezelf vragen als:

 • Waar ben ik?
 • Wat zie, hoor, voel, ruik of proef ik?
 • Wat gebeurt er?
 • Hoe gedraag ik mij?
 • Waarom gedraag ik mij zo?
 • Wie ben ik eigenlijk in deze droom?

Schrijf alles op. Ook als het nu als onbelangrijk op je over komt. In de context van de droom kan het grote betekenis hebben. Plak en knip er eventueel passende plaatjes, teksten en foto’s bij. Vervolgens voeg je het volgende toe:

 1. De datum van de droom.
 2. Geeft de droom een titel.
 3. Bepaal het droomthema. Doe dit met een zo kort mogelijke omschrijving. Het liefst met een woord zoals: liefde, gezondheid, relaties of geweld.

4 – Droomthema

Na een tijdje begint je droomdagboek vol te lopen met dromen, droomtitels en droomthema’s. Lees je droomdagboek regelmatig door maar doe dat minimaal 1 keer in de twee weken.

Voordat je gaat lezen, stel jij jezelf een doel:
“Ik haal uit deze dromen een belangrijk thema wat een dominerende rol heeft in mijn leven. In mijn dromen waren geweld (hooligans), de camping waar ik in mijn jeugd vaak kwam (ondeugend zijn) en passiviteit ( zittend met mijn armen over elkaar) de belangrijkste thema’s…”

In jouw dromen komen ook van dit soort terugkerende thema’s voorbij. Maak een lijst en zet per droom een vinkje. Kies het meest voorkomende of het voor jouw meest opvallende thema en dat koppel jij aan je intentie. Deze intentie moet er voor gaan zorgen dat jij lucide droomt.

“Vannacht als ik droom over de relatie met mijn ouders, word en ben ik mij bewust dat ik droom.”

In slaap vallend blijf jij dan deze intentie herhalen.

Wanneer je nu droomt over je ouders en jullie relatie, dan is de kans groot dat jij ineens denk: hé, ik droom over mijn ouders en dat gebeurt in een opvallende context zodat jij weet dat je niet “echt” je ouders ziet maar in een droom, dan ben je aan het…!!!! : YES…Lucide dromen.

Goed gedaan en volhouden want hoe vaker je lucide wordt, hoe beter jij de situatie in de droom onder controle houdt en kunt sturen om jouw doelen te realiseren. Op welk vlak in je leven die ook mogen liggen…

Ben jij lucide geworden en wil je de volgende stap zetten, lees dan dit blog over lucide blijven.

4- Tenslotte…

In zeven simpele stappen of met het uitgebreidere stappenplan leren lucide dromen.  Lucide dromen is gewoon een vaardigheid en iedere vaardigheid moet je trainen. Trainen om er steeds beter in te worden.

Het is mindfulness plus terwijl je slaapt. Ontdek hoe ook jij deze dynamische wisselwerking optimaal gebruikt. Deze keer niet slapend rijk worden maar slapend gelukkiger, vrijer en gezonder worden.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids, V0lg de gratis training of kom gezellig naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen