Yoga

1- Yoga

Yoga is het stopzetten van de tweespalt in de geest. Het creëert ruimte voor je heldere, lucide, ontspannen en creatieve geest. Yoga brengt balans en activeert de zelf helende vermogens in het lichaam.

Het beoefenen van yoga draagt bij aan een innerlijke geestelijke evolutie. Maar ook op fysiek niveau zal yoga je lichaam sterker, mooier, vrijer en gezonder maken. Er goed uitzien is misschien niet het belangrijkste maar het kan zeker geen kwaad. Waar het uiteindelijk om draait, is dat jij lekker in je vel zit.

1.1- Yoga en lichaamsbeweging

Onze westerse manier van leven geeft ons weinig kans tot lichaamsbeweging. Veelal zitten we uren in dezelfde houding op het werk, aan de computer, in de wagen of thuis voor TV. Onze bewegingen zijn dus zeer beperkt en eenzijdig.

In yoga benaderen we het lichaam door het volledige bewegingen te maken: staande houdingen, zittende, liggende, omgekeerde houdingen. Deze houdingen belasten de spieren die we in het overdag nauwelijks gebruiken en ontspannen de spieren die elke dag onder spanning staan.

Hierdoor brengen we het lichaam terug in harmonie en verjongen en versterken de cellen in het lichaam. Het is belangrijk goed voor ons lichaam te zorgen want we moeten het er tenslotte ons hele leven mee doen. Na een sessie heb dan je ook vaak het gevoel dat je een volledige fysieke workout achter de rug hebt. Maar de werking manifesteert zich ook op  geestelijk en energetisch niveau.

1.2- Energetisch en geestelijk effect

Volgens de yogatraditie beschikken we over nadi’s in het lichaam. Dit zijn energetische rivieren of meridianen waar de levensenergie doorstroomt. Door trauma’s, stress, angsten, burn out, emoties en beperkende overtuigingen snoeren we de nadi’s af waardoor de energie niet meer vrij kan doorstromen. Veel mensen voelen zich moe, prikkelbaar, leeg, futloos en hebben een gebrek aan energie. Dit gevoel kennen we allemaal.

In yoga heffen we deze energetisch blokkades op door ons te concentreren op bepaalde houdingen en door controle van de ademhaling. Op het einde van de een yogasessie voelen mensen vaak een aangenaam tintelend gevoel omdat de energie weer stroomt. Door het te beoefenen ervaar je een staat van gelukzaligheid, vrijheid en harmonie. Zowel fysiek als mentaal.

2- Droomyoga

Wat is droomyoga? Droomyoga is een term die stamt uit het Tibetaanse Boeddhisme. Het gaat over een staat van de geest terwijl het lichaam slaapt.

De meeste Tibetanen beschouwen dromen als een middel om te communiceren met dieper lagen van zichzelf en het Zelf. Ze beschouwen het als een vorm van een tot dan toe verborgen spirituele wijsheid. Het biedt volgens hen een handleiding voor het dagelijks leven. In droomyoga heel je de wonden die ontstaan door traumatische, pijnlijke emotionele en mentale ervaringen.

Droomyoga kent drie levels:
  • Samsarische dromen - Dat zijn onze gewone dromen. Deze overkomen ons gewoon. We zijn ons niet echt bewust van ze en kunnen er niks in ondernemen. Ze overkomen ons als het ware. Ze bevatten de bewuste en onbewuste emotionele en mentale stoornissen die ons dagelijks leven minder mooi maken.
  • Lucide dromen - In een lucide droom is de dromer zich bewust dat hij of zij droomt. De dromer is, afhankelijk van de mate van luciditeit, in staat om de droom te sturen en te ontdekken wat de droomsymbolen en de droom voor hem of haar betekenen. Lucide dromen vinden meestal plaats in de remslaap. Net als samsarische dromen.
  • Licht dromen - Na de remslaap komen we weer in non remslaap. Hier zijn geen levendige dromen zoals in de remslaap. Wie in staat is om vanuit de remslaap bewust te blijven in deze fase van non remslaap, komt in een lichtdroom terecht. Je bevindt je dan in een helder en licht energieveld. In non remslaap rust en herstelt je lichaam zich. Ben jij in staat bewust te blijven in deze fase, dan ervaar je deze rust en een gevoel van onbegrensdheid.

2.1 - Wat is droomyoga?

Ervaringen in dromen lijken, volgens de beoefenaars in Tibet op die in het bardo waar je na je fysieke dood in terecht komt. Hoe jij reageert op de fenomenen in de bardo na je dood is hetzelfde als je reactie op wat er in je dromen gebeurt.

Ze gaan er dan ook vanuit dat slapen vooral het trainen van het stervensproces is. Het bewustzijn, dat je nodig hebt om in het bardo na de dood bewust te blijven en niet afgeschrikt te worden door de beelden en emoties waarmee je geconfronteerd wordt, ontwikkel je in en met droomyoga.

2.2- Wat is droomyoga

Wie een hoog level niveau van bewust blijven heeft bereikt in droomyoga, en in staat is de grenzen in en van de geest te overbruggen, is in staat bewust te blijven in droom. Dit noemt men lucide, helder dromen. Men beseft dat men droomt.

Wanneer men net leer helder dromen kan deze helderheid weer snel verloren worden. De chaos van de samsarische droom, die voortkomt uit je verslaving aan je patronen in je dagelijks leven, neemt de droom weer over.

Helder zijn in een droom betekent dat je je niet laat overrompelen door wat er in de droom op je afkomt. Je bent in staat om bewust en helder naar wat er gebeurt te blijven kijken en in actie te komen als je dat noodzakelijk vindt.

Helder dromen zorgt voor een enorm gevoel van vrijheid en vertrouwen. Het gevoel wat het geeft, dat jij de regie hebt en alles kan, is onbeschrijfelijk. Dit gevoel neem je mee naar je waakleven wat daardoor vrijer, gezonder en spannender wordt.....

Deze heldere dromen kunnen nog echter lijken dan het leven in wakende toestand.

3- Slaapyoga

Slaapyoga.  Slapen zien de Tibetaanse boeddhisten als een dagelijkse vorm van sterven. Wakker worden is daarbij een soort van wedergeboorte. Het gaat er om in slaap yoga het hele slaapproces volledig bewust te blijven. Slaapyoga is de stap na droom yoga. Wie in staat is om zijn of haar dromen 100% te controleren en te besturen, die kan het zijn volgende uitdaging maken om gedurende de hele slaap bewust te blijven.

Gedurende slaapyoga herstelt en rust je lichaam net zo als gedurende een normale slaap. Het enige verschil is dat er een deel van je bewustzijn, of spiritueel gezegd je ziel, actief blijft. Net zoals bij lucide dromen.

Het is bij slaap yoga niet de bedoeling om actief te worden maar om rustig te blijven en alle weerstanden en belemmeringen die opduiken voorbij te laten gaan.

De fases die je doorgaat in slaapyoga zijn volgens het Tibetaans Boeddhisme gelijk aan de fases waar je  door heengaat als je sterft. In deze stervensfases, ook wel bardo's  genoemd, kom je terecht nadat je fysiek al overleden bent. Geestelijk begint het sterven dan pas. In de bardo's wordt jij beproefd door allerlei diepe angsten en moet je levensechte weerstanden te doorstaan.

Het is dan zaak om bewust te blijven en te blijven beseffen dat deze beelden een illusie zijn. Hoe beter jij de bardo doorkomt, hoe hoger de hemel waar je in terechtkomt. En hoe verlichter je bent wanneer je reïncarneert. In slaap yoga komen deze weerstanden en angsten ook voorbij en het is bedoeling om ze dan, net als na je dood, te zien en ervaren voor wat ze zijn: een illusie.

1.3- Herhaling is de meester

Hoe meer je deze vormen van yoga beoefent, hoe dieper het effect. Op de duur doe je geen yoga meer maar ben je het. Hierdoor leer je beter omgaan met stress oorzaken. Yoga schept harmonie in je leven. Je leert om negatieve en overbodige gedachtestromen tot stilstand te brengen. Want dat is tenslotte de het doel en de definitie van yoga: de geest tot rust brengen!