Hoe je met lucide dromen je nachtmerries overwint...

De mogelijkheden van lucide dromen zijn onbegrensd. In je lucide droom bepaal jij wat je op wilt lossen. Of wat je beleeft. Als je natuurlijk in staat bent om lucide te blijven. Ook als het om nachtmerries gaat.

Daarom adviseren veel experts om je lucide dromen niet te gebruiken om trauma’s of pijnlijke ervaringen aan te pakken wanneer je net hebt geleerd om lucide te dromen.

Dat kan je beter doen op het moment dat jij in staat blijkt om je droomomgeving stabiel te houden met een van de stabilisatietechnieken. Helaas bezit ons onderbewuste vaak haar eigen plan en gooit ze ons zomaar voor de leeuwen. Je komt terecht in een afschrikwekkende beeldenchaos waar je geen controle over krijgt.

Je schrikt wakker, vaak badend in het zweet, en zou deze ervaring het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Dat valt te begrijpen maar je kunt beter iets anders doen….

1- Hoe ga je dan met deze nachtmerries om?

Want deze angstdroom, nachtmerrie komt je iets vertellen. Er speelt iets in je leven wat aandacht nodig heeft en wat om een oplossing vraagt. Dus kun je er beter voor kiezen om deze nachtelijke ervaring te gaan gebruiken en haar onderliggende kansen te ontdekken.

Het grote probleem met een nachtmerrie komt voort uit dat de beelden zo overweldigend zijn dat je moeite hebt om er afstand van te kunnen nemen.

Je beleeft de nachtmerrie alsof je de gebeurtenis echt ondergaat en voelt hoe dit direct uitwerking heeft op je lichamelijk welzijn. Je gaat zweten, trillen en voelt pure angst.

Ervaren lucide dromers hebben minder moeite met nachtmerries omdat ze zo lucide zijn dat ze ieder moment tegen zichzelf kunnen zeggen: Ok, het is maar een droom. Ik ben in controle

Minder geoefende lucide avonturiers bezitten deze vaardigheid nog niet en daarom is het slim om onderstaande techniek te leren. Zo benut jij ook optimaal je lucide dromen mogelijkheden.

Het is wel belangrijk voor deze techniek dat jij al kunt lucide dromen.

lucide dromen mogelijkheden

Laat de oorzaken van je nachtmerries je niet beperken in wat je te zeggen hebt…

2- Gebruik je lucide dromen mogelijkheden

“een nacht om nooit te vergeten”

Deel 1 -De nachtmerrie

Je ontwaakt midden in een nachtmerrie. Je shirt is kletsnat en je vraagt je af of het echt gebeurd is. Gelukkig ontdek je al snel dat je in je eigen bed ligt. Je hebt de neiging om je om te draaien en door te slapen. Snel vergeten maar de lucide dromer in jou wil iets anders.

Die raakt opgewonden want die weet: Een nachtmerrie is een van de beste lucide dromen mogelijkheden die er bestaat. Toch wil de rest van je lichaam en geest maar één ding: slapen en de nachtmerrie vergeten.

Maar helaas voor de rest: Je stapt uit bed, gaat op een schrijfplek zitten en schrijft je nachtmerrie op. Alsof het een script is voor een nieuwe tv-serie.  Dan stel jij je voor hoe jij jezelf op de bank ziet zitten en op een tv-scherm deze nieuwe serie afgespeeld wordt. Heb je hier moeite mee? Plaats de tv dan steeds verder van je af totdat het beter voelt en je geen problemen hebt met het jezelf voor te stellen.

Herhaal dit zo’n 10 minuten. Word je bewust hoe je nachtmerrie steeds meer gewoon begint te worden en jij steeds meer op je gemak bent met deze angstdroom

Deel 2 – De lucide dromen mogelijkheden.

Dan ga je weer naar bed en wordt je lucide. Spreek de intentie uit dat je wilt weten wat de boodschap van je nachtmerrie is. Op het moment dat je lucide wordt, ga je op zoek naar het grootste breedbeeldtelevisie die jij kan vinden

Ga voor de televisie zitten en zie hoe je nachtmerrie in het beeld verschijnt Nu zie je dat er naast je een afstandsbediening ligt. Met die afstandsbediening begin je te experimenteren met geluid en kleur. Zet het geluid harder en zachter, versnel en vertraag het, maak het vals en weer zuiver.

Maak de kleuren feller en vlakker, zwart/wit of wissel wat je ziet van kleur. Maak het licht en weer donker. Pas het zo aan zodat het voor jou steeds beter gaat voelen.

Doe alsof de tv uitgerust is met stembesturing. Je kan direct opdrachten geven of vragen om bepaalde scènes te herhalen of omhoog te halen. Speel met je nachtmerrie en geef jezelf de controle.  Leer jezelf dat er altijd maar één iemand de baas is over je nachtmerries en dat ben jij.

Nu speel je de originele nachtmerrie een paar keer af op deze breedbeeld. Waarschijnlijk geeft die al een heel ander gevoel. Zet het beeld stil op het heftigste moment. Dan vlieg jij (het is tenslotte een lucide droom) het televisiescherm in en tegelijkertijd begint de nachtmerrie weer af te spelen.

Dan vraag je aan dit beeld wat het jou wil vertellen, wat haar boodschap is. Onthoud: Het is maar een droom en jij hebt de controle.

Leer wat de nachtmerrie je te vertellen heeft. Weet je genoeg? Verander hem dan zo zodat jij de baas bent in de nachtmerrie. Zorg dat je er met een goed en krachtig gevoel uitstapt. Gelukt?

Bedank het nachtmerrie droomfiguur dan voor haar boodschap en vraag of je haar of hem nog een keer kan ontmoeten. Om te vragen hoe het gaat. Misschien kruisen jullie lucide paden elkaar dan nog een keer… (dit is een fantastisch droomsignaal voor bij MILD of WILD)

nachtmerries-verhelpen-lucide-dromen-mogelijkheden-helder-dromen

3- Hoe je deze methode ook kunt gebruiken…

Nu hebben we het over het overwinnen van boosaardige dromen maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij geterroriseerd wordt door een andere pijnlijke gebeurtenis uit het verleden.

Eentje waar je je wel bewust van bent maar waar je niet los van komt. Op zo’n gebeurtenis kan jij dezelfde methode toe passen.

Zorg ervoor dat je in een REM slaap wakker wordt. In plaats van je laatste droom schrijf je nu je pijnlijke gebeurtenis op. Voor de rest doe je precies hetzelfde als je bij een nachtmerrie doet.

Stel dat jij vroeger gepest werd en in plaats van terug te slaan, in een hoekje kroop. Nu kan je zo’n gebeurtenis terughalen, op het scherm zetten en precies dat doen waarvan je nu weet dat het jou het beste zou helpen.

Oefen, doe wat je wilt doen. Bevalt de nieuwe oplossing je? Stel je dan voor hoe jij na dat je deze uitkomst gerealiseerd hebt hoe jij in het beeld vliegt en ervaart hoe het is om nu als winnaar, held die deed wat ze moest doen.

Herhaal de scene waarin je verandert net zo vaak totdat het voor jou helemaal goed voelt.

4- Tenslotte

Je ziet dat je de lucide dromen mogelijkheden ongekend zijn. Je kunt als je eigen coach, therapeut of sjamaan de oneffenheden in je leven wegwerken. Misschien ga jij in je lucide droom wel bewust op zoek naar beperkende overtuigingen waarvan je nu  het gevoel of idee hebt dat ze je belemmeren.

Zo neem jij zelf de regie weer in handen in je dromen en over je leven. Gewoon terwijl je ligt te slapen, herstellen en uit te rusten. Ongelofelijk maar waar. Benut ook je lucide dromen mogelijkheden en kies er voor het leven te leiden wat jij echt bent….

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen