Integratie

Integratie gaat in therapie over het weer toelaten van de verdrongen delen van onze persoonlijkheid in ons leven. Vaak zijn deze delen in ons onbewuste terecht gekomen door een trauma, pijnlijke ervaring of een nare gebeurtenis in ons leven. Meestal in onze kinderjaren.

Het is zaak om deze delen inzichtelijk en helder te krijgen zodat ze weer een natuurlijk onderdeel worden en zijn van ons dagelijkse IK. Doen we dit niet, dan komen ze steeds nadrukkelijker hun rol in ons leven opeisen. Vaak op een manier en moment dat ons helemaal niet schikt.

Het blijven negeren van je schaduwkant kan leiden tot psychische en fysieke ziektes. Daarom is integratie noodzakelijk.

1- Integratie en dromen

In onze dromen komen we in contact met andere droomfiguren en droomvoorwerpen. Sommige zijn vrij logisch en andere komen ons weer vreemd over.

Het is deze laatste groep waar onze aandacht naar toe zou moeten gaan. In deze opvallende en afwijkende droomsymbolen verschanst zich vaak onze schaduwkant. Dat onbewuste deel van ons bewustzijn dat gezien, gehoord en gevoeld wil worden en geïntegreerd wil worden

Daarom verschijnt het in onze dromen en probeert het de aandacht op zich te vestigen door uiterlijk, gedrag of vorm. Zo'n droomsymbool kan van alles zijn: een oude liefde. de onbekende straat, een bedreigende sfeer, de kleurencombinatie, wat er wel gebeurt of wat er juist niet gebeurt.

2- Hoe integreer ik hun boodschap?

Je moet het gesprek of confrontatie aangaan met je afwijkende en opvallende droomsymbool. Onthoudt dat het een droom is en dus elk gesprek met ieder mens en voorwerp is gewoon mogelijk.

Zo ontdek jij hun boodschap en weet je wat jij moet integreren in je leven om bepaalde gebreken en tekortkomingen te verhelpen.

Deze integratie van je verborgen delen, ook wel verborgen wijsheid genoemd, door middel van dromen kan op 2 manieren:
  • Droomwerk - Dat houdt in dat jij je droom betekenis geeft nadat je wakker bent geworden. Je analyseert de droom eerst en duidt de opvallende droomfiguren. Nadat jij droom betekenis hebt gegeven, stel jij je de droom weer voor. Dan stap je in de droom en gaat het gesprek aan met het droomfiguur. Net zo lang totdat het voor jou goed voelt en dan word je één met de droomfiguur. De integratie is compleet.
  • Lucide dromen - In een lucide droom doe je dit allemaal in je droom. Dezelfde stappen maar dan zonder het betekenis geven.
Methode voor integratie met droomwerk.

Methode voor integratie in lucide dromen.