Hoe weten dat je droomt zorgt voor een gelukkiger leven...

Waarom weten dat je droomt ook voor jou een must is ? Omdat het zelf oplossen van mentale en emotionele blokkades in je lucide dromen direct een positieve uitwerking heeft op wie jij bent en hoe “gezond” jij in het leven staat.

Gezond in het leven staan betekent dat jij op mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek niveau in staat bent om je eigen problemen op te lossen. Zulke problemen zijn vaak het gevolg van mentale, spirituele of emotionele verwarring.

Moderne ziektes zoals overspannen zijn, stress en burn-out hebben vaak een psychologische oorsprong met een fatale invloed op je  lichaam en de kwaliteit van je leven.

Stel jij hebt moeite met voor jezelf opkomen. Je hebt stress, steeds minder eigenwaarde en bent er bewust maar ,vooral onbewust, druk mee bezig in je hoofd. Dan kan je daar bewust aan werken door je gedrag te veranderen.

Dit werkt goed voor sommige mensen maar vaak is het zo, dat na een onverwachte tegenvaller, bijvoorbeeld een nare opmerking van een collega of je partner, weer dat een sneaky stemmetje, je innerlijke criticus, tegen je zegt: Zie je wel, niets veranderd….

Het is daarom belangrijk om ook ,de onbewustementale en emotionele oorzaak aan te pakken.

Weten dat je droomtlucide dromenkan je perfect helpen in het overwinnen van wat het is dat jou nu beperkt. Of dat nu stress is, faalangst, te weinig zelfvertrouwen of bij het realiseren van je verlangens of levensdoel: lucide dromen biedt je een kans op een een betere versie van jezelf en daarmee een vrijer, gelukkiger en gezonder leven.

Ontdek je verborgen wijsheid in je lucide droom...

1- Transformeer de deelpersoonlijkheden in je droom....

De lucide droom biedt ongekende mogelijkheden maar dit zijn de drie acties die het meeste bijdragen aan te gaan leven zoals jij wilt:

1- Je kunt in lucide dromen de oorzaken van je beperking opzoeken en oplossen.

2- Je kunt terwijl je lucide droomt om hulp te vragen bij welke expert je ook maar wilt.

3- In je lucide droom kan je conflicterende delen weer on speaking terms brengen,  integreren. Zo breng jij de harmonie weer terug in jezelf en kun je weer focussen op wat je echt wilt.

Deze mogelijkheid tot integratie van de verschillende deelpersoonlijkheden in jou wordt ook wel het grootste voordeel van lucide, heldere dromen genoemd. Het opnieuw integreren van onderdrukte, onbewust geworden, delen van je authentieke persoonlijkheid.

Ons bewustzijn bestaat uit veel verschillende delen, allemaal met een eigen wil en belang. Bijvoorbeeld de bourgondiër en de gezondheidsfanaat Deze delen leven niet altijd in volledige harmonie met elkaar samen in jouw bewustzijn.

Wanneer een deel van wie jij bent ruzie maakt met een ander deel of iets anders nastreeft, dan ontstaat er een conflict in jou en dat kan jou diep ongelukkig maken.

Een gelukkiger leven vraagt erom dat al jouw delen in een soort harmonie met elkaar leven. Harmonisatie gaat echter niet alleen over het harmonieus samenwerken van de huidige delen. 

Het gaat ook over het toelaten en opnemen van verse delen die ontstaan vanuit nieuwe ervaringen en een veranderende perceptie en preceptie, vaak gerealiseerd door meer zelfinzicht en zelfkennis. Maar met lucide dromen richtten we ons in het begin vooral op het herstellen van jouw natuurlijke en persoonlijke flow.

In dromen hebben alle delen de vrije hand en in jouw droom wordt menig conflict uitgevochten en gevisualiseerd. . Lieve delen worden vaak weggedrukt door agressieve en dominante delen. Vaak niet eens bewust maar gewoon omdat ze doen waarvoor ze gecreëerd zijn.

 Dit maakt weten dat je droomt een kans op voortdurende persoonlijke groei en transformatie.

Als lucide dromer kan jij deze kemphanen corrigeren en nieuwe betekenis geven en zorg te dragen om de onderdrukte en minder dominante delen de ruimte te geven om hun zegje te doen en de ruimte te geven om zo weer hun plek in te kunnen nemen jouw dagelijks leven.

Lucide dromen helpt je om je verborgen wijsheid helder te krijgen...

2- Omarm je onderdrukte delen…

Onze wijsheid en innerlijke kracht groeien van het leren omgaan met problemen en uitdagingen. Hoe moeilijk het vaak te geloven is, zijn onze zwaarste ervaringen vaak onze grootste leermomenten

Uitdagende ervaringen dwingen ons in te zien we werkelijk zijn en wat echt belangrijk is in ons leven.

Verder bleek dat het met de angstige momenten in je dromen de confrontatie aan gaan, bijdraagt aan een groter zelfvertrouwen en effectief reageren op uitdagende situaties in het dagelijks leven.

Als we niet weglopen voor onze problemen en uitdagingen maar ze omarmen, dan maakt dat van de hele wereld onze medestander.

Daarom gaan wij nu ontdekken hoe jij, als je lucide droomt, precies dat kan doen: uitdagingen opzoeken, confrontaties aangaan, ze overwinnen, omarmen en integreren.

Zo werk jij het effectiefst aan je spirituele en mentale groei en kom jij in volledige harmonie met wie en wat jij bent.

3- Maar hoe integreer je een dergelijk deel?

Er zijn diverse manieren waarop dit kan die in de kern allemaal neerkomen op twee opties:

1- Je gaat een vriendelijk gesprek aan met de onderdrukte deelpersoonlijkheden, biedt ze bescherming en voedt ze met meer zelfvertrouwen.

2- – Je gaat de strijd aan. Vooral met je dominante, overheersende delen, je zogenaamde droomvijanden.

We geven natuurlijk de voorkeur aan de open en vriendelijke aanpak maar vaak worden afgewezen delen van de persoonlijkheid in dromen gesymboliseerd als boze kwaadaardige mensen, terroristen, woeste familie, monsters, duivels en ga zo maar door.

Hoe boos ze ook zijn, hoe bang ze je ook maken, wij gaan het gesprek en, indien nodig, de strijd aan met deze droomfiguren. Daarvoor moet jij de volgende overtuiging trainen: “Ik kan in mijn dromen dingen veranderen omdat ieder droombeeld of droomfiguur niets meer is dan iets wat ik zelf creëer.

Dit zal een groot verschil maken voor de meeste ontmoetingen met opgefokte droomfiguren die je tegenkomt in je droom. Je wordt nieuwsgierig naar hun woede, naar hun agressie of hun angst want ze zeggen je iets over wie jij nu bent. Vaak is hun boosheid niets meer dan een beschermingsconstructie.

Die wetenschap maakt het eenvoudig om vriendelijk te blijven want jullie willen eigenlijk allebei hetzelfde; verlost worden van de beperking.

Pak de kansen die weten dat je droomt je biedt

4- De methode

1- Zet je intentie

Besluit nog wakker dat je bewust op zoek gaat naar een probleem in je lucide droom; iets wat je bang maakt, wat je afschrikt, waar je van walgt of mateloos irriteert. 

Zeg tegen je zelf dat je moedig en met open vizier de confrontatie aangaat met dit probleem omdat je het niet langer accepteert of er niet meer bang voor wilt zijn.

Voeg aan je intentie een krachtige zin toe, zoiets als: “Vannacht ga ik openlijk de confrontatie aan met……. (je probleem) in mijn lucide dromen.”

2- Word lucide

Gebruik deze techniek en wek een lucide droom op.

3-Op zoek naar de donkere randjes

Herhaal je intentie op het moment dat jij je bewust bent dat je droomt. Benoem het probleem of stel er een vraag over. 

Is er iets of iemand die gelieerd of in jouw ogen misschien wel de oorzaak van de  ellende? 

Nodig hem of haar uit.  Of denk aan plek die je in je wakkere leven associeert met deze beperking.

4- Ga het gesprek aan

Benader het probleemgeval, ding of situatie dat je uitgekozen hebt bewust. Wees eerlijk en vraag jezelf af waarom dit ding je zo irriteert. Als het een persoon is, ga dan open het gesprek aan.

Probeer je te verzoenen met de droomsymbolen van je angst en accepteer het angstaanjagende of onsmakelijke ding. Weet dat je het aankan. Loop er niet van weg. Het blijft tenslotte niets meer dan een droom, een creatie van je eigen verbeeldingskracht.

Het kan helpen om tegen jezelf te praten omdat dit je helpt om te focussen. Zeg bijvoorbeeld: “Dit is oké. Ik kan hier mee omgaan” of “Zie je wel, het doet me niks” of  “Ik vraag me af hoe ik dit deel kan gebruiken of helpen“.

Is het droomsymbool onwillend of tegenwerkend? Ga dan het gevecht met hem, haar of het aan? Hoe? Dat lees je in dit artikel.

5- Beloon jezelf

Nadat je het probleem hebt opgelost, of als er iets ten goede is veranderd, verwen jezelf, in de lucide droom, dan met iets wat je heel graag wilt. Dit vergroot de kans dat je volgende keer weer graag de confrontatie met een afstotend droomfiguur of droomsymbool aangaat.

Word je wakker voordat jij jezelf hebt kunnen belonen, beloon jezelf dan in je wakkere leven met iets wat je lekker, leuk of te gek vindt. Geeft het zelfde resultaat als hierboven.

6- Tenslotte

Weten dat je droomt is een uitgelezen kans. Een kans op een gezonder, vrijer en gelukkiger leven. 

Weten dat je droomt geeft jouw inzicht in wat je werkelijk wilt, wat je beperkt en wat je mag omarmen en helen in jezelf. Het enige wat we nog moeten is leren hoe je weet dat je droomt.maar dat is ook geen rocket science

PS: Wil je meer weten over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of  Volg de online cursus 

Over de schrijver
Reactie plaatsen