arrow_drop_up arrow_drop_down

Dagdromen: Een belangrijke instrument naar persoonlijke groei...

Ik weet nog dat ik vroeger op de lagere school, in plaats van naar het bord te kijken, heerlijk zat te dagdromen. Door het raam naar buiten kijkend, mezelf in mijn verbeelding verplaatsen naar een eiland vol met piraten en ik was de kapitein. Of aan het dagdromen over een aankomend verjaardagspartijtje.

Het zal je misschien verbazen maar dagdromen is een heel effectieve manier om informatie op te slaan. Het kan zomaar zo zij dat jij dagdromend de lesstof beter opsloeg dan je buurmeisje die met vaste blik en starre houding op de leraar en het bord gericht was.

1- Wat is dagdromen?

Dagdromen is een effectieve en directe manier om met je innerlijke zelf in contact te komen. Het is bewust dromen overdag. Het opent wegen die beperkende overtuigingen en negatieve patronen bloot leggen. Door daar mee aan de slag te gaan kan jij je leven de nieuwe impuls geven die het nodig heeft.

Dagdromen, wanneer je je daar bewust van bent dat je het aan het doen bent, lijkt het meest op lucide dromen. Je gaat gericht, terwijl jij de touwtjes in handen hebt, op zoek naar avontuur en antwoorden.

Als je met dagdromen werkt zal je vaak verbaasd zijn over hoe eenvoudig het is om te veranderen met deze interessante beelden die uit jezelf komen.

Je kunt in deze innerlijk ervaren werkelijkheid in contact treden met wie je wilt zijn en als je wilt, kan je de beelden een bepaalde richting in sturen. Een richting die de beste versie van jou naar boven haalt…

Wanneer jij je aan de magische kracht van de dagdromen overgeeft, dan zal je ervaren hoe dagdromen je verassende beelden voorschotelt. Beelden die meer te vertellen hebben dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Ze laten zien, horen, voelen, ruiken, proeven, spreken wat er op dit moment speelt in je leven.

2- Wat kan ik doen om mijn dagdromen optimaal te gebruiken?

Het is belangrijk en waardevol dat jij je openstelt voor de beelden die komen en dat je vrij bent van vooringenomen denken en handelen. Ook is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat je doel is in de dagdroom en hoe gemotiveerd je bent om dit doel te verwezenlijken.

Je wilt misschien aan een bepaald gebied in je leven werken zoals je relaties, gezondheid of financiën. Op dit doel zet jij een intentie en met deze intentie breng jij je doel nog sterker tot leven.

Ook kies je ervoor om in een bepaalde positie te starten met dagdromen d.w.z.

  1. De waarnemer.
  2. De deelnemer.

Als waarnemer kijk je vanuit een bepaalde positie naar wat er gebeurt in de dagdroom en als deelnemer, zoals het woord al zegt, speel je een actieve rol in de het gebeuren. Het is natuurlijk mogelijk dat je van rol verandert gedurende de dagdroom mocht de situatie daar om vragen.

Je bent als een dagdromer een soort van kunstenaar. De schrijver, producent, regisseur van je eigen speelfilm. Je kunt van de vele hulpbronnen die zich in jou bevinden gebruik maken. De onbegrensde vrijheid en potentie van een kunstenaar heb jij tot je beschikking en al die potentie bevindt zich in jou. Niks staat jou meer in de weg om de beste versie van jezelf naar boven te halen.

Niets moet en alles mag zolang dat maar ervoor zorgt dat jij je doel van de dagdromen bereikt. Door je dagdromen wordt het duidelijk welke mogelijkheden je hebt op een bepaald gebied en hoe dat zich verhoudt tot de eerder keuzes die je gemaakt hebt in je leven.

3- Wat is het doel van dagdromen?

Het gaat in dagdromen om het ontdekken van je mogelijkheden en inzicht geven hoe het verleden dat stimuleert of blokkeert. Het gaat niet om het wegstoppen of weglopen voor wat er al gebeurt en gedaan is in je leven. Je verbeeldingskracht gebruiken is de meest effectieve en helende functie die de mens tot zijn beschikking heeft. Dat maakt ook van lucide dromen zo’n krachtige methode en het leren ervan een must.

Wie mensen werkelijk zijn is af te leiden uit hun innerlijke wereld. Het is de plek waar geest, lichaam en gedrag in een verandering het meest aangestuurd kunnen worden. Om je te helpen bij het realiseren van een nieuwe, frisse kijk op jezelf en het leven waar voor je geboren bent.

Deze innerlijke wereld met haar beelden, geluiden en gevoelens vormt het fundament van wat mensen zijn en doen. Mensen spreken, denken en voelen in beelden en handelen vanuit deze metaforen. In begeleiding en coaching is het een veel gebruikte methode.

Dit komt omdat hoe dieper het dromen gaat, hoe realistischer, openhartiger, eerlijker en verrassender de beelden worden. Er komen beelden en gevoelens bij die diep in ons persoonlijk onbewuste zijn opgeslagen.

Vanaf de prehistorie tot en met de moderne reclame gebruikt men al beelden om mensen te beïnvloeden. In rituelen, geneesmethodes, psychologie, onderwijs, politiek en commercie, overal wordt gebruik gemaakt van de kracht van beelden en symbolen.

Je wordt als mens constant beïnvloed door je eigen beelden (bewuste en onbewuste) en door de beelden van je omgeving en de cultuur waarin je opgroeit. Mensen gebruiken ze voortdurend om hun stemming te beschrijven: ik zit in de put, ik moet op mijn tenen lopen, het was afzien en ga zo maar door.

4- Tenslotte

Dagdromen vereist geen bijzonder intelligentieniveau. Alleen dat jij je openstelt voor je innerlijke beeldenwereld en hier contact mee wil maken. Als het je lukt dat contact te krijgen, dan blijkt dat dagdromen veelal een betekenisvolle beleving is. Met direct en in de toekomst, verbeteringen in je gevoelsleven, je denken en je handelen.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik De Lucide Droomgids. Een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je gewone dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...
Wij gebruiken cookies....