Visualiseren

Visualiseren kun je dromen noemen terwijl je wakker bent. Je creëert beelden over een bepaald verlangen om zo je hersenen te trainen zich daarop te gaan focussen en je zo onbewust aan te zetten tot actie richting dat doel.

1- Wat is visualiseren?

Visualiseren is denken in beeld. Beeld is de oertaal van onze hersenen. Alles wat de mens creëert, ontstond eerst in onze verbeelding. Onze hersenen maken geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet.

Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen.

Wie visualiseert vergroot de kans om een gewenste verandering eenvoudiger en sneller te realiseren. Visualiseer wat je wilt en maak er een krachtig en levendig beeld van en voedt dit beeld met een krachtig verlangen. Het is vooral bekend geworden uit de sport

2- Visualiseren in de sport

Topsporters maken hier dankbaar gebruik van. Zij visualiseren permanent de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om optimaal te presteren. En blijven dit herhalen tot de grote dag.

In interviews met succesvolle atleten over de momenten waarop zij succesvol werden, blijkt dat hun mentale staat trainen een van de belangrijkste ingrediënten was in het verslaan van hun concurrenten.

Topprestaties vinden plaats in een staat van gezonde spanning, vertrouwen, optimisme en volledig gericht op het nu. Deze mensen zijn volledig in controle, bewust van hun omgeving, vol energie en overtuigt van hun vermogens en vaardigheden.

Interesse in hoe deze topprestaties tot stand komen, heeft zich verspreidt van de sportpsychologie naar de zakenwereld. Bedrijven hebben ook ontdekt dat mentale oefeningen net zo goed leiden tot betere prestaties op het werk als op het sportveld.

 En wat voor de sport en werken geldt, dat gaat natuurlijk ook op voor je dagelijks leven.

3- Elke dag visualiseren…

Ook in je dagelijks leven kunnen we gebruik maken van de kracht van visualisatie. Iedereen kan het. Wil jij een vrijer, gelukkiger of gezonder leven? Dan heb je meer kans op succes door je dit leven zo vaak mogelijk vol zintuiglijke passie te visualiseren.

Met zintuiglijke passie bedoelen we dat je je niet alleen een voorstelling, een beeld maakt van hoe je denkt, voelt en handelt in dit te gekke leven maar dat je ook ervaart wat je hoort, ruikt en proeft.

Welke kleuren, smaken, geluiden en geuren er zijn maar vooral hoe het voor je is, voor je voelt om dit vrije, gelukkige en gezonde leven te leiden. Laat de noodzaak en het verlangen naar dit leven er vanaf spatten.

Hoe levendiger, groter en waardevoller jij je de gewenste situatie voorstelt en hoe vaker je dit herhaalt, hoe groter de invloed ervan wordt op je denken, voelen en handelen in het dagelijks leve.

Maar je kunt ook een creatieve of geleide visualisatie gebruiken als jij een beperkte overtuiging, weerstand of angst wilt oplossen…

4 - Een creatieve visualisatie

 Soms komen we steeds in dezelfde stresssituaties terecht. We krijgen er de vinger maar niet achter waar dat vandaan komt. Visualiseer dan wat er met je gebeurt wanneer je aan dit probleem denkt, hoe je je dan voelt en wat je doet.

Word je bewust van de beelden die hierbij ontstaan en de gevoelens en gedachtes. Vraag in je visualisatie, door middel van een krachtige intentie, om een oplossing

Visualiseren is vaak een beetje wennen en vaak een kwestie van doorgaan en gewoon doen want het blijft een krachtige techniek die je leven positief verandert.

Het gaat erom dat jij wat je wilt zo intens en levensecht mogelijk verbeeldt. Zoals eerder al gezegd moet je het realiseren van je doel met elk zintuig verbeelden. Je moet het niet alleen zien maar het ook horen, voelen, ruiken, proeven, ervaren en aanraken.

Ieder zintuig moet jou ervan overtuigen dat wat je wilt al gerealiseerd is, dat het varkentje al gewassen is. Vervolgens blijf je deze beelden steeds weer in jezelf herhalen. Net zo lang totdat naast je geest ook je lichaam ervan overtuigd is dat het al gerealiseerd is.

Dit verbeelden kan je doen terwijl je bij de dokter in de wachtkamer zit, als je in de lift staat of even lekker op de bank ligt bij te komen. En hoe dicht een krachtige visualisatie bij de werkelijkheid in de buurt komt, wijst onderstaand wetenschappelijk onderzoek uit.

5- Hoe werkt zo’n visualisatie?

In dit artikel van de The Journal of Neurofysiologie, werd in een creatieve visualisatie beschreven hoe wij met visualiseren onze prestaties kunnen verbeteren.

De deelnemers werden opgedeeld in drie groepen:

  1. De eerste groep werd gevraagd om een vinger aan hun linkerhand aan te spannen en weer te ontspannen. Vijf dagen in de week een uur lang en dat voor een periode van 4 weken.
  2. Een tweede groep moest dezelfde oefening doen. Alleen niet fysiek. Dus visualiseerde ze het alleen.
  3. De derde groep was een controlegroep en die hoefde helemaal niets te doen.

    Aan het einde van het experiment vergeleken de wetenschappers de resultaten van de groepen vergeleken met de controlegroep. Bij de groep 1, die de oefeningen echt deed, was er een toename in de spierkracht in de vinger van 30% in vergelijking met de controlegroep. Op zich niet zo opzienbarend.

Wat wel opzienbarend is dat groep 2, die de oefening slechts mentaal hadden gedaan, een toename in de spierkracht lieten zien ten opzichte van de controlegroep van maar liefst 22%. Denk daar maar eens over na als je met je bezwete hoofd staat te lijden in de sportschool.