Authentiek zijn

Er is veel over geschreven, gelezen en gezegd. Over dat ene woordje: authenticiteit. Maar wat is het precies en hoe word je een authentieke persoonlijkheid?

1- Wat is authentiek zijn?

Een goede definitie van authenticiteit is:
"Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan haar of zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden...."

Leven vanuit je eigen ritme, je eigen geluid laten horen en jezelf laten zien, maakt je authentiek. Daarnaast geeft het je zelfvertrouwen, draagt het bij aan een beter zelfbeeld en heeft het een positieve invloed op je relaties met anderen.

Authentiek zijn gaat over wie je bent in je totaliteit. Dus in al je emoties, verwachtingen, motivatie, verlangens, denken, kwaliteiten, gedragingen, zelfvertrouwen, eigenwaarde, angsten en overtuigingen. Het draait dus om al je mooie eigenschappen als ook om je schaduwkant.

2- Hoe word je authentiek?

Het gaat er vooral om dat je leeft vanuit je ware flow waardoor jij jezelf durft te tonen en je eigen stem laat horen.. En dan niet alleen je leuke en veilige kanten! Naast je kwetsbaarheid, moed en doorzettingsvermogen toon je ook je beperkingen en verbeterpunten.

Ook die bepalen wie jij echt bent. Ook al ben je met je persoonlijke groei bezig en wil je van die meer duistere kanten af, het begint met zelfacceptatie en het omarmen van deze weerstanden.

Het is een kwestie van helder denken om te accepteren wie jij nu echt bent en daar geen concessies meer aan doen. Daarmee naar buiten treden, is bevrijdend en verbetert je relaties want mensen houden van mensen die zichzelf zijn.

3- Authentiek zijn maakt vrij en geeft zelfvertrouwen

Als je authentiek bent, ben je jezelf trouw. Je houdt rekening met je omgeving maar laat je niet leiden door wat je omgeving, cultuur en maatschappij van je vragen of eisen.

Zo leven werkt bevrijdend. Je laat jezelf niet door externe omstandigheden en de meningen van andere mensen leiden. Dat is de sleutel tot een perfecte eigenwaarde, meer zelfvertrouwen en plezier in het leven.

Je bent congruent, in overeenstemming met jezelf! Dat is waar authenticiteit over gaat. Mensen kunnen je dan waarderen en accepteren om wie je echt bent. Je hoeft niet bang te zijn om door de mand te vallen of tegen te vallen. Dat leidt tot meer creativiteit en zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen helpt je verder.

4- Een authentieke persoonlijkheid zorgt voor betere relaties

Door een authentiek persoon te zijn, te leven zoals je werkelijk bent, ontstaan er vaak natuurlijke verbindingen met nieuwe mensen of inspirerende uitdagingen.

Authentiek zijn maakt van jou een open persoonlijkheid en het voor de ander ook mogelijk om dichter bij haar of zijn zichzelf te blijven.

5- Kiezen voor een authentiek leven

Als je wilt gaan voor een duurzaam gelukkig, vrij en bewust leven, weet dan dat je alleen de juiste keuzes kunt maken als je leeft vanuit je natuurlijke en persoonlijke flow. Hoe beter je weet hoe je in dit natuurlijke, duurzame, persoonlijke ritme komt, hoe beter je keuzes worden.

Want hoe dichter jij bij jezelf blijft, des te meer mooie dingen er op je pad zullen komen die als in een puzzelstukje in je leven passen. Alleen maar omdat je er voor kiest om te leven vanuit je ware zelf

6- Zo word je puur en authentiek

  • Leef vanuit je ware IK. Volg je natuurlijke ritme. Neem de tijd om terug te komen tot je ware kern.
  • Wees je steeds heel bewust of iets echt vanuit jezelf komt of dat het een mening, opgelegde waarde, visie of vooroordeel van je familie, collega’s, cultuur of de maatschappij is.
  • Voel (niet in je hoofd, niet rationeel, maar van binnen) waar jij een goed gevoel bij krijgt, of wie of wat je een gevoel van flow geeft. Ga daar meer aan de slag. Begin klein en laat het van binnenuit groeien.
  • Laat je horen. Iedereen verdient het om gehoord te worden. Begin in kleine kring, bijvoorbeeld bij je vrienden, gezinsleden en je familie. Laat je niet afschrikken door hun reacties. Ervaar het als feedback om te komen tot jouw krachtige, innerlijke stem.
  • Weet dat gevoelens nooit fout kunnen zijn en dat geldt ook voor wat je denkt en zegt. Dit maakt namelijk jou tot jou. Het is echter wel belangrijk dat je zelfinzicht ontwikkelt en begrijpt wat de bron is van je voelen, denken, zeggen en doen.
  • Weet dat je op de goede weg zit als mensen en situaties je een goed gevoel geven.
  • Stop met jezelf vergelijken met anderen! Op welk gebied dan ook. Jij bent juist uniek als jezelf. Wat bij een ander voor elkaar bokst of wat een ander goed of leuk vindt, heeft niets met jou en je levensmissie te maken. Het kan hoogstens dienen ter inspiratie.
  • Als je jezelf kunt omarmen in je compleetheid en tevens complexiteit, dan ben je op de goede weg.