arrow_drop_up arrow_drop_down

Lucide dromen betekenis: Ontdek wat je lucide droom je vertellen wilt...

Wat is eigenlijk het nut van lucide dromen betekenis geven? Dat wordt mij regelmatig gevraagd. De wedervraag die ik dan altijd stel, is of ze willen weten wat lucide dromen is en waar het ze mee kan helpen. En of ze bereid zijn om de training te volgen

Soms hebben ze wel ongeveer wat lucide dromen is maar hebben ze geen idee wat het voor hen zou kunnen betekenen. Dat is interessant want lucide dromen biedt vele kansen. Daarover later meer. Laten we eerst eens beginnen met de eerste vraag.

1- Wat is lucide dromen?

Lucide dromen zijn dromen waarbij de dromer zich bewust is dat hij of zij droomt. Hierdoor is de dromer in staat om de droom te regisseren.

Dat is in het kort de betekenis van lucide dromen. De andere lucide dromen betekenis is veel interessanter. Interessanter omdat je in je lucide dromen gericht aan je verlangens, doelen en problemen kan werken. Hoe? Door in actie te komen en de situaties in je lucide droom direct betekenis te geven.

2- Je lucide dromen betekenis geven…

Veel mensen leven op de automatische piloot. Ze zijn zich nauwelijks bewust van wie ze zijn, wat ze doen en hoe dat hun leven en hun relatie met de omgeving beïnvloedt. Door lucide te dromen kan jij op je gemak naar jezelf kijken en zelfkennis opdoen hoe jij met bepaalde problemen en situaties omgaat in je leven.

Het goed om te beseffen dat we de meeste dingen in ons leven onbewust doen. Onbewust bekwaam noemen ze dat. Zaken als lopen, ademen, praten, eten, kijken, luisteren, doen we meestal zonder erbij na te denken.

Maar als we af willen vallen, leren presenteren, een marathon lopen of mediteren, dan moeten we ons ineens bewust gaan worden van dingen die we normaal op de automatische piloot doen. Hier kunnen je lucide dromen je bij helpen.

3- Hoe helpt lucide dromen betekenis geven hierbij?

In je lucide droom ben jij zoals eerder gezegd volledig bewust. Je kan de lucide droom, als dromer, op drie manieren beleven. Als:

  1. Deelnemer.
  2. Waarnemer.
  3. Meta.

Als deelnemer beleef je de lucide droom terwijl je in de droom zit en als waarnemer kijk je van een afstand naar jezelf in de droom. In beide gevallen kijk er op de achtergrond nog iets mee, de meta, of misschien beter jouw bewustzijn.

Je kunt het zo zien: De deelnemer speelt de hoofdrol in de film. De waarnemer acteert als hoofdrolspeler en regisseur die vanaf zijn regisseursstoel aanwijzingen geeft aan zichzelf. De meta kan je zien als de producent. Speelt een belangrijke rol op de achtergrond maar niemand weet precies wie hij is.

De meta is altijd aanwezig in de productie. Zelfs als er nog geen sprake is van een regisseur of acteur, dan is de meta al aanwezig. Het is het deel van je bewustzijn wat niet in slaap valt, wat ervoor zorgt dat jij bewust bent.

Tibetaanse droom- en slaapyogi’s zijn in staat om gedurende de hele nacht, terwijl ze slapen, dit deel wakker te houden. Om dan nog beter uitgerust wakker te worden.

Het is de meta die de lucide dromen betekenis geeft aan wat er gebeurt. De acteur en de regisseur zorgen voor de spanning en de actie maar de meta interpreteert en integreert de oplossingen die geboden worden.

4- De ware betekenis: Een praktijkgeval

Zoals in eerdere artikelen al vertelt laten je dromen je je hele waarheid zien zowel het onbewuste als het bewust deel van je ervaringen. Heb jij een probleem? Dan heb jij, als je wakker bent, vaak maar toegang tot een klein gedeelte van deze ervaringen maar in je dromen heb jij dus een eeuwigdurend abonnement op een bijna onbeperkt arsenaal van oplossingen.

En hierin schuilt de ware betekenis van je lucide dromen. Je bent aan het dromen, je hebt toegang tot al je data, verborgen wijsheid en zelfkennis en kan bewust een probleem benoemen wat je op wilt lossen.

5- Het praktijkgeval: Carla

Een van mijn beste vriendinnen, Carla, geloofde er geen snars van maar ging de uitdaging toch aan. Ze volgde de gratis training op deze site en na zo’n twee weken werd ze voor de eerste keer lucide. Toen was ze om. Nou, nog niet helemaal. Ze vond lucide dromen te gek maar was nog niet overtuigd van het probleemoplossend vermogen van lucide dromen.

Ik vertelde haar dat het belangrijk is om te zorgen dat je makkelijk lucide blijft zodat je gericht aan een probleem, uitdaging kan werken. Na zo’n twee maanden, met wat ups en downs en wat extra tips van mij kant, lukt het haar om lucide te blijven.

“Wat wil je verbeteren in je leven? Waar wil je vanaf?”, vroeg ik haar. Nou ik wil wel een paar kilootjes kwijt. Ze schreef op een a4-tje waarom ze dolgraag een paar kilootjes kwijt wilde, formuleerde een vraag die ze wilde stellen in haar lucide droom, vormde een intentie en gebruikte de Wild Techniek lucide te worden.

In haar lucide droom stelde ze haar vraag: “Wat kan ik doen om 5 kilootjes kwijt te raken? Wie kan mij daarbij helpen?” Ze was aardig verbaasd toen ineens Holle Bolle Gijs tevoorschijn kwam en haar vertelde wat de kritische factor was die het ongewenste overgewicht veroorzaakte. Kijk ze wist wat ze deed maar nu vertelde Gijs haar precies op welke momenten ze naar de ijskast rende of waarom  haar hand steeds in haar bureaulade verdween om een 300 gram Milka reep met Oreo soldate te maken.

Werkstress en vooral hoe zei de neiging had om zich verantwoordelijke te voelen voor alles wat anderen aan haar vertelden. Na dit inzicht werd Carla zich volledig bewust van haar gedrag en ondernam zij de stappen om dit om te veranderen.

Het leuke van lucide dromen, en verbeeldingskracht in het algemeen, is dat op het moment dat jij toegang krijgt tot je persoonlijk onbewuste er beelden om hoog komen die jij nooit van je levensdagen zou associëren met je uitdaging. Holle Bolle Gijs. De Efteling. Sprookjes. Het lost zich vanzelf wel op. Papier hier. Hup, geef de stapels werk, papier maar aan Carla.

We zijn zo gewend ons te richten op de wereld om ons heen. Om ons bezig te houden met wat anderen doen en hoe ze het doen. Lees de krant, kijk tv of luister naar de radio. Bijna alles gaat over iemand die een ander beoordeelt. Zonder dat ze door hebben, dat dit oordeel bepaald wordt door wie ze zelf zijn..

6- Tenslotte

Word je bewust van jezelf, plaats jezelf in het middelpunt van je leven. Leer lucide dromen. Word je nog meer bewust van wat je voelt, denkt en waarneemt. Door lucide te dromen en zo te werken aan je bewustwording, word jij ook overdag steeds bewuster van wat je, bewust of onbewust, doet en wie je bent.

Misschien bevalt het je zo dat je een cursus mindfulness gaat volgen. Zo creëer jij een gezonde en krachtige wisselwerking tussen dag en nacht. En bouw jij zo stap voor stap aan gelukkiger, gezonder en vrijer leven waarover jij de regie in handen hebt. Ook wel een lucide leven genoemd….

PS: Wil je meer leren over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Magie Van Moderne Ho'oponopono

Met moderne Ho'oponopono realiseer jij op een eenvoudige maar super effectieve manier de beste versie van jezelf..

De Lucide Droomgids

In De Lucide Droomgids leer jij wat lucide dromen is en  hoe je het kunt leren. Met als bonus hoe jij je gewone dromen betekenis kunt geven...

Wij gebruiken cookies....