De betekenis van je lucide dromen : Ontdek wat je lucide droom je vertellen wil...

De betekenis van je lucide dromen : Ontdek wat je lucide droom je vertellen wil...

Wat is de betekenis van lucide dromen? Dat wordt mij regelmatig gevraagd. Het bijzondere hiervan is dat de betekenis voornamelijk zit in het lucide worden. Wanneer jij voldoende lucide bent, dan controleer en bepaal jij namelijk het verdere verloop van de droom.

De lucide dromen betekenis zit daarom vooral in de intentie en de vraag waarmee jij je lucide droom betreedt. In het voorbeeld dat je zo gaat lezen, ontdek je precies wat dat inhoudt.

Maar eerst duiken we in hoe jij je werkelijkheid creëert en hoe je dromen daar een aanvulling op zijn…

1 – Onze werkelijkheid in het kort…

Veel mensen leven op de automatische piloot. Ze zijn zich nauwelijks bewust van wie ze zijn, waarom ze doen wat ze doen en hoe dat hun leven beïnvloedt. 

Pas als we willen veranderen, bijvoorbeeld als we af willen vallen, leren presenteren, een marathon lopen of mediteren, dan moeten we ons ineens bewust gaan worden van dingen die we normaal op de automatische piloot doen.

De betekenis van lucide dromen - Lucide dromen betekenis

2- Je wereldmodel

Wat wij doen, wordt bepaald door onze neuroprogrammering. Dat zijn de aangeleerde wisselwerkingen tussen denken (hersenen) en voelen (lichaam) die bepalen hoe wij reageren in een bepaalde situatie.

Jij ziet een leeuw, je voelt angst en je denkt rennen voor mijn leven.

Nu is het goed om te weten wat een van de belangrijke functies van onze neuroprogrammering is, namelijk energie besparen. 

Dat is een functie van hersenen die nog voortkomt uit de tijd dat we ieder moment moesten beslissen om te vechten of te vluchten. Bijvoorbeeld wanneer er een roofdier op ons afkwam.

Dit energie besparen gebeurt door dat onze hersenen een wereldmodel creëren. Dit wereldmodel bepaalt welk programma wel of niet geactiveerd wordt. Omdat haar creatie voortkomt uit het verlangen om energie te besparen, kiest zij vaak voor een programma die in een bepaalde situatie haar waarde heeft bewezen.

Dus zodat jij niet elke keer lang hoeft na te denken wanneer je een leeuw ziet hoe dat ook alweer zat met een leeuw. Gewoon vluchten. Geen discussie.

Best logisch, toch? En wanneer jij tevreden bent over je leven ook wel prima. Maar als jij op bepaalde gebieden vastzit bijvoorbeeld door een gebrek aan zelfvertrouwen of een tekort aan eigenwaarde, zal het steeds activeren van dezelfde programma’s je niet verder helpen.

En daar komen je dromen in actie. Want overdag duwt je huidige wereldmodel ervaringen die haar status quo bedreigen razendsnel je persoonlijk onbewuste in.

Om te voorkomen dat jij energie verliest door te blijven wikken en wegen over welk programma geactiveerd moet worden. Nee, denkt het: Dit is het programma want dat werkt altijd zo goed. En zo blijf alles bij het oude. Lekker makkelijk…

Maar in je dromen…

Maar ’s nachts, wanneer je slaapt en droomt, is het deel dat dit wereldmodel in stand houdt inactief. In je dromen hebben al die andere mogelijkheden en programma’s die je wereldmodel je persoonlijk onbewuste indrukt vrij spel om zich te laten zien, horen, voelen, ervaren en soms zelf proeven en ruiken.

Al deze droombeelden laten ons ervaren wat jouw wereldmodel niet toe wil laten in je leven. Misschien wel een programma dat wordt onderdrukt vanaf dat je zeven was. Bijvoorbeeld nadat je was gebeten was door een hond en dat jij het programma honden zijn levensgevaarlijk geactiveerd hebt op elke hond die voorbijkomt. Nu ben je 33 en kun je je afvragen of dat nog wel waar is.

Je kunt dan natuurlijk beginnen met je dromen betekenis geven maar je kunt ook een lucide dromer worden en direct een antwoord krijgen in je droom. Door lucide te dromen kan jij op je gemak naar jezelf kijken en een helderder zelfbeeld krijgen en zo meer zelfkennis opdoen.

Vanuit deze data kun jij een plan bedenken hoe jij in bepaalde problemen en situaties voortaan wilt zijn en handelen. Best handig dus dat lucide dromen. Maar wat is lucide dromen precies?

De betekenis van lucide dromen - Lucide dromen betekenis

3 – Wat is een lucide droom?

Lucide dromen zijn dromen waarin de dromer weet dat zij aan het dromen is. Hierdoor is de lucide dromer, afhankelijk van haar luciditeit, in staat om de controle over de droom te nemen en het verloop te sturen.  In een lucide droom ben je volledig bewust. 

Je weet dat je in je bed of op een andere plek ligt te slapen en dat je aan het dromen bent.

Het lijkt alsof je wakker bent. Zo reëel komt alles over. Bijna altijd is het zelfs zo dat je waarneming scherper is dan overdag. Dat komt omdat je zintuigen volledig naar binnen zijn gericht. Je bent volledig afgesloten van de buitenwereld. 

Er komen geen externe zintuiglijke prikkels naar binnen en je dromen worden slechts gemaakt van je eerdere ervaringen en herinneringen.

Wanneer jij niet de regie neemt over je lucide droom, dan bepaalt de chaos van je persoonlijk onbewuste hoe de droom zich ontwikkelt. Zoals je wel herkent uit je “gewone dromen. Het verwachtingseffect speelt ook een belangrijke rol in hoe je lucide dromen zich ontwikkelen. Wat jij verwacht dat gebeurt in een lucide droom, dat gebeurt ook.

Alles wat jij tegenkomt in een lucide droom staat open voor gerichte interactie. De betekenis van je droomthema, de droomsymbolen, droomsignalen en droomtekens biedt je kans om direct te achterhalen wat de lucide droom jou te vertellen heeft.

4 – Hoe krijg je een lucide droom?

Sommige mensen krijgen spontaan lucide dromen. Midden in hun slaap worden ze zich ineens bewust dat ze dromen. 

Zoals uitgebreid beschreven in de gratis online cursus lucide dromen en in het boek over lucide dromen De Lucide Droom Gids. Daarom herhalen we hier even in het kort de twee belangrijkste stappen:

  1. Een krachtige intentie zetten
  2. Een effectieve techniek toepassen. Zoals de MILD techniek, de WILD techniek of Hypnagoge beeldentechniek.

1 – Intentie zetten.

Door middel van de intentie programmeer jij je lichaam voor het slapen gaan dat jij wil lucide dromen. Tijdens het in slaap vallen zorgt het herhalen van de intentie ( de motivatie erachter) ervoor dat jij in een lucide droom terecht komt. 

Het is daarbij belangrijk dat jij naast het herhalen ook in je hele lijf voelt en ervaart dat je wil lucide dromen. Verwerk in je intentie waar je antwoord op wil krijgen in je lucide droom dat versterkt het verlangen…

De betekenis van lucide dromen - Lucide dromen betekenis quote

2- Een effectieve techniek toepassen

A – De MILD techniek.

Bij MILD zorg jij ervoor dat je ontwaakt in een droom. Dat doe je door in je laatste slaapcyclus te ontwaken die bijna helemaal uit remslaap bestaat. Je blijft dan stilliggen met gesloten ogen en herhaalt de laatste droom zo vaak en gedetailleerd als mogelijk. Dan stel je je voor dat je weer in je droom zit en houdt dat vast terwijl je in slaap valt. Hier lees je de hele MILD techniek

B – De WILD techniek.

Een lucide droom opwekken met WILD doe je terwijl je net uit een droom komt. Je moet er de wekker voor zetten en ervoor zorgen dat je in de laatste of één na laatste remslaap wakker wordt. In je remslaap droom je namelijk het levendigst en is de kans groter dat jij je droom onthoudt.

Ben je wakker geworden, dan blijf je even liggen, herhaalt de droom en gaat dan uit bed. Zo’n 20 minuten. Daarna ga je weer terug je bed in en vloeit zo de droom in: Je bent lucide. Ontdek hier de hele WILD techniek.

C – Hypnagogische Beelden techniek.

Een lucide droom opwekken met de hypnagogische beeldentechniek gaat ongeveer zoals met WILD. Alleen doe je het ’s avonds bij het in slaap vallen en maak je gebruik van hypnagoge staat waar je iedereen avond doorheen gaat. Dit is de fase tussen wakker zijn en slaap. Hier vind je de volledige Hypnagogische Beeldentechniek.

5 – Belangrijke factor: Je luciditeit

Wat je kunt bereiken in een lucide droom is met name afhankelijk van hoe diep lucide je wordt. Dat noemen we je luciditeit. 

Je kunt bijvoorbeeld nadat je wakker bent geworden geen idee meer hebben waarover je net gedroomd hebt. Dan hebben we het over geen luciditeit.

Of je weet dat je gedroomd hebt. Je kunt je droom of flarden hiervan herinneren. De deur naar meer luciditeit is hiermee open gezet. Je kunt nu met je dromen aan de slag. 

Je dromen duiden en een droomdagboek bij gaan houden vergroten de kans om lucide te dromen. Hoe jij je dromen betekenis kunt geven, lees je in het boekje DroomDNA of volg het eenvoudige stappenplan in de gratis online cursus DroomDNA.

De kans dat jij nu weet dat je droomt terwijl je droomt is aanzienlijk gegroeid. Het volgende level van luciditeit draait erom dat je even bewust bent geweest in je droom. 

Heel even maar. Door deze ervaring ben je gelijk weer wakker geschrokken maar je bent ook nieuwsgierig gemaakt. De luciditeit is sterk genoeg om lucide te worden maar helaas nog niet om te blijven.

Je hebt nu ervaren wat het is en deze ervaring is de aanjager van nieuwe en langere lucide dromen zoals het onderzoek naar luciditeit heeft aangetoond. De kans dat je volgende droom echt lucide bent, is een stuk groter.

Wanneer je op dit level komt, ben jij je volledig bewust dat je droomt maar het kost je nog moeite om verbinding te maken met de droomsymbolen en wat er gebeurt in de droom. Je bent slechts waarnemer en nog geen regisseur. Dat komt op het volgende level en dat is wat we nu nastreven

Je bent je bewust dat je aan het lucide dromen bent. Jij weet dat de droom en jij deel uitmaken van een geheel. Jij bent de droom. Je kunt de droom sturen en bent in staat om zelf je droomomgeving te creëren en in te richten en antwoorden te krijgen op wat je nu nog beperkt of bezighoudt.

Het laatste level. Dan hebben we het over slaapyoga en droomyoga. Dat is het masterlevel. Dat laten we even voor wat het is…

Lucide dromen betekenis De betekenis van lucide dromen quote

6 – Jij geeft je lucide droom betekenis

In je lucide droom ben jij zoals eerder gezegd volledig bewust. Je kunt de lucide droom, als dromer, op drie manieren beleven. Als:

  • Deelnemer
  • Waarnemer
  • Meta

Als deelnemer beleef je de lucide droom terwijl je in de droom zit en als waarnemer kijk je van een afstand naar jezelf in de droom. In beide gevallen kijk er op de achtergrond nog iets mee, de meta, of misschien beter jouw (waak)bewustzijn (Uit lucide dromen onderzoek is gebleken dat het deel wat actief blijft tijdens lucide dromen zich in de prefrontale cortex bevindt).

Je kunt het zo zien: De deelnemer speelt de hoofdrol in de film. De waarnemer acteert als regisseur die vanaf zijn regisseursstoel aanwijzingen geeft aan zichzelf. De meta kan je zien als de producent. Speelt een belangrijke rol op de achtergrond maar niemand weet precies wie hij is.

De meta is altijd aanwezig in de productie. Zelfs als er nog geen sprake is van een regisseur of acteur, dan is de meta al aanwezig. Het is het deel van je bewustzijn wat niet in slaap valt, wat ervoor zorgt dat jij veilig bent als je slaapt.

Het is de meta die de lucide dromen betekenis geeft aan wat er gebeurt. De acteur en de regisseur zorgen voor de spanning en de actie maar de meta interpreteert en integreert de oplossingen die geboden worden.

Als jij een oorzaak van stress, overspannen zijn of angst wilt tackelen, dan moet deze producent dat initiëren.

7 – De ware betekenis: Een praktijkgeval

Zoals eerder al gezegd, laten je dromen je je hele waarheid zien zowel het onbewuste als het bewust deel van je ervaringen. Heb jij een probleem? 

Dan heb jij, als je wakker bent, vaak maar toegang tot een klein gedeelte van deze ervaringen maar in je dromen heb jij dus een eeuwigdurend abonnement op een bijna onbeperkt arsenaal van oplossingen.

En hierin schuilt de ware betekenis van je lucide dromen. Je bent aan het dromen, je hebt toegang tot al je data en verborgen wijsheid en kan bewust een probleem benoemen wat je op wilt lossen.

Een oude vriendin van mij, Carla, geloofde er geen snars van maar ging de uitdaging toch aan. Ze volgde de gratis cursus lucide dromen en na zo’n twee weken werd ze voor de eerste keer echt lucide. Toen was ze om. Nou, nog niet helemaal. Ze vond lucide dromen te gek maar was nog niet overtuigd van het probleemoplossend vermogen van lucide dromen.

Ik vertelde haar dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat je lucide blijft zodat je gericht aan een probleem of uitdaging kunt werken. Na zo’n twee maanden, met wat ups en downs en wat extra tips van mij kant, lukt het haar om lang genoeg lucide te blijven.

“Verwerk in je intentie wat je wilt veranderen in je leven”, zei ik haar aan de telefoon. “Nou, ik wil wel een paar kilootjes kwijt.” Ze schreef op een a4’tje waarom ze dolgraag een paar kilootjes kwijt wilde, formuleerde een vraag die ze wilde stellen in haar lucide droom, vormde een krachtige intentie en gebruikte de Wild Techniek om lucide te worden.

In haar lucide droom stelde ze haar vraag: “Wat kan ik doen om 5 kilootjes kwijt te raken? Wie kan mij daarbij helpen?” Ze was aardig verbaasd toen ineens Holle Bolle Gijs tevoorschijn kwam en haar vertelde wat de kritische factor was die het ongewenste overgewicht veroorzaakte. Kijk ze wist wat ze deed maar nu vertelde Gijs haar precies op welke momenten ze naar de koelkast rende of waarom haar hand steeds in haar bureaulade verdween om een 300 gram Milka reep met Oreo soldate te maken.

Werkstress en vooral hoe zij de neiging had om zich verantwoordelijke te voelen voor alles wat anderen aan haar vertelden en daardoor hun werk ging doen. Na dit inzicht werd Carla zich volledig bewust van haar gedrag en ondernam zij gericht stappen om dit om te veranderen.

Het leuke van lucide dromen, en verbeeldingskracht, droomkracht in het algemeen, is dat op het moment dat jij toegang krijgt tot je persoonlijk onbewuste er beelden om hoog komen die jij nooit van je levensdagen zou associëren met je uitdaging. 

Zoals bij Carla met Holle Bolle Gijs. De Efteling. Sprookjes. Het lost zich vanzelf wel op. Papier hier. Hup, geef de stapels werk, papier maar aan Carla. Papier hier.

8 – Tenslotte

Word je bewust van jezelf, plaats jezelf in het middelpunt van je leven. Leer lucide dromen. Word je nog meer bewust van wat je voelt, denkt en waarneemt. 

Door lucide te dromen, en zo te werken aan je lucide leven, word jij steeds meer de beste versie van jezelf en komt jouw leven steeds meer terug in haar natuurlijke flow

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids, volg de gratis online cursus lucide dromen of kom voor de laatste ontwikkelingen naar de Workshop Lucide Dromen

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen