Droomyoga : De drie universele principes van droomyoga die je leven mooier maken.

Droomyoga : De drie universele principes van droomyoga die je leven mooier maken.

Wist je dat er veel ondernemers, kunstenaars, wetenschappers zijn die hun dromen gebruiken om hun creativiteit, bewustzijn en oplossingsgerichtheid te vergroten? Ze gaan in hun droom op zoek naar hun innerlijke hulpbronnen en krijgen daarmee toegang tot hun verborgen wijsheid. Dit noemen we droomyoga.

” Gek genoeg schrijf ik mijn meeste liedjes terwijl ik droom. Naast mijn bed liggen een blocnote en een pen, want ik word altijd wakker met een idee. Vaak lees ik de volgende morgen aantekeningen waarvan ik mij niet kan herinneren dat ik ze gemaakt heb. Dat levert de gekste ideeën voor liedjes op.”  

– Johny Rotten, voormalig zanger van de Sex Pistols, levensgenieter en kaviaar liefhebber “.

Het vinden van  oplossingen met behulp van je dromen is iets van alle tijden. Van de droompriesters in het oude Egypte die je dromen vertaalden naar je dagelijks leven, tot het bespreken en het analyseren van dromen in de Romeinse senaat, tot de slaap en droomyoga van Tibetaanse monniken op het berg-dak van de wereld in de Himalaya, overal ter wereld en door de geschiedenis heen maken mensen bewust gebruik van het zelfinzicht en de zelfkennis die onze dromen in zich dragen.

Duizenden jaren van droomwerk bewijzen daarmee 1 ding: Je dromen hebben betekenis en zijn belangrijk.

En weet je wat het bijzondere is? In al hun methodes gebruiken ze drie principes die veel overeenkomsten bevatten. Ook nieuwsgierig naar wat dit supertrio aan principes inhoudt?

1- Het Eerste Universele Principe van Droomyoga 

Geef je dromen de aandacht die ze verdienen. Dromers, die dromen van groot belang en zelfs essentieel voor hun levensgeluk beschouwen, krijgen daardoor ook belangrijke en essentiële dromen. Dat zorgt er ook weer voor dat ze hun dromen makkelijker onthouden en sneller lucide kunnen worden. En zo eenvoudig aan de uitdagingen in hun leven kunnen werken.

En dit proces kan jij sturen. Hoe?

Is er een probleem, een weerstand of een verlangen dat je bezighoudt? Richt je aandacht hierop bij het in slaap vallen. Creëer een intentie waar jij in verwerkt hoe graag jij hier een antwoord op wil.

Bijvoorbeeld: “Ik wil in mijn lucide droom een oplossing vinden voor de problemen in mijn relatie.”

Begin overdag al met het trainen van deze intentie. Doe dit op een speelse afwisselende manier. De ene keer voel je de intentie in je hele lijf. De keer daar op is het niet meer dan een gedachteflits. Op deze manier vertel jij je lichaam en geest wat je echt belangrijk vindt en stuur jij de inhoud van je dromen.

Er zit nog een belangrijk voordeel aan je aandacht richten op zo’n specifiek probleem. Omdat je er overdag zo mee bezig bent, vergroot jij de kans dat jij ’s nachts lucide wordt.

Jij bent er overdag zo bewust mee bezig dat op het moment dat er een situatie in je droom zich voordoet, die hier aan gekoppeld is,  jij die herkent. Dit moment van herkenning is vaak het kantelpunt naar lucide worden omdat je ineens de situatie herkent en tegelijkertijd ervaart dat je in een droom zit.

2- Het Tweede Universele Principe van Droomyoga 

Alle deze ervaren lucide dromers, je zou kunnen zeggen dat het in hun DNA zit,  zijn ervan overtuigd dat dag en nacht één zijn. Dat is het 2e principe. Dat ook overdag, in de kern, alles een illusie is. Kinderen bij deze volkeren worden daarom getraind om overdag te doen alsof ze dromen.

Waarom? Op het moment dat ze slapen en dromen, gaan hun hersenen twijfelen:  Droom ik nou of ben ik wakker?
Dat komt omdat ze overdag precies dezelfde twijfel  hebben getraind. Dus op het moment dat jij jezelf deze vraag stelt terwijl jij slaapt, ben jij bewust in je droom. Je bent lucide aan het dromen.

Doe daarom overdag alsof je in een droom zit. Zit je in de trein? Of achter je bureau? Loop je op straat? Doe net alsof je droomt. Wanneer het jou uitkomt. Iedere keer minimaal een minuut en het liefst zo vaak mogelijk.

3- Het Derde Universele Principe van Droomyoga

Breng je droomsymbolen en droomvrienden tot leven. Het 3e universele principe principe moedigt je aan om een belangrijk droomsymbool vorm te geven

Stel jij ontmoet iets of iemand in je droom die je super nieuwsgierig maakt of waar je bang, blij, boos of bedroefd van wordt. Je wordt wakker en vraagt je af wat je nare oom, die prachtige vlinder, dat lange donkere pad in het bos of die dromedaris met 2 hoofden voor betekenis heeft. Maak van dit beeld, deze droom, dit gevoel je eigen kunstwerk.

Oh jee, een kunstwerk hoor ik je denken maar ik ben helemaal niet creatief of artistiek. Maakt niets uit. Ik heb zelf ook 2 linkerhanden. Op school kreeg ik altijd een 5 voor tekenen en die 5 voor handenarbeid was ook alleen voor de moeite.

Het gaat erom dat jij je droom of droomsymbool schildert, knutselt, beschrijft of zingt. Op jouw manier. Dat is kunst. Of het nu mooi, lelijk, goed, slecht, bijzonder of saai is. Het gaat om de creatie.

Door je droomsymbolen zo vorm te geven, geef jij een deel van jezelf weer. Je zegt dan eigenlijk tegen dit deel van jezelf: Ik zie je, ik hoor je, ik voel je en ik wil je leren kennen.

Zet je kunstwerk op een plek waar je er regelmatig mee in aanraking komt.  Ieder keer wanneer jij je kunstwerk ziet, stel jij jezelf de vraag: Wat wil dit droombeeld, mijn kunstwerk, mij vertellen?

Aan deze drie universele principes heb ik ook zelf nog een paar tips toegevoegd:

4- De 6 gouden tips voor succesvollere droomyoga

  1. Droombeelden zijn je eigen gedachtevormen. Blijf je dit bewust wanneer je helder droomt. Je zal alle angst in en voor je droom verliezen wanneer je beseft en bewust bent dat jij de schepper van de droom bent. En dus met je denken het verloop van de droom kunt beïnvloeden. Wie zonder angst is voor zijn droombeelden en droomsymbolen staat niets meer in de weg.
  2. Vergroot je lucide vaardigheden door overdag te doen alsof je in een droom zit. Besef dat de werkelijkheid zich vormt door je eigen gedachtes en gevoelens. Word je steeds meer bewust van het moment. Hoe bewuster overdag, hoe eenvoudiger je dit wordt in je droom.
  3. Investeer tijd en aandacht in je dromen en droomvriendschappen. Dromen en droomvriendschappen zijn een weergave van jouw zelfbeeld. Dus oprechte aandacht aan hen en dat wat in je droom opduikt besteden, is investeren in een beter zelfbeeld, betere zelfacceptatie en uiteindelijk een gezondere en helderdere eigenwaarde.
  4. Zorg voor een omgeving (slaapkamer/bank) waar jij je gemakkelijk kunt ontspannen en jezelf trainen in het opwekken en beheersen van je dromen
  5. Omarm je droomsymbolen. Ga geen confrontatie uit de weg. Vaak zijn confrontaties niet noodzakelijk wanneer de dromer onthoudt dat hij droomt en dat droombeelden hem geen pijn kunnen doen maar de dromer slechts dienen om te groeien en om zijn of haar leven te verrijken. Word je bewust van je droomstaat, dat je droomt en je kunt elke vrees voor welk droombeeld dan ook overwinnen.
  6. Val in slaap met de volledige focus op het onderwerp waarover je wilt dromen. Wat jouw focus nog meer versterkt en kans op sneller lucide worden vergroot, is ’s morgens een issue kiezen wat je wilt veranderen in je leven. Blijf de hele dag alert op aanwijzingen en verwijzingen naar dit onderwerp. Vraag je steeds af wat dit zou kunnen betekenen. Zeg tegen jezelf dat je volgende droom hier het antwoord op zal geven.

5- Tenslotte

Bijzonder toch? Dat mensen, stammen, volkeren van over de hele wereld precies dezelfde principes hebben om droomyoga te beoefenen. Zie net als hen droomyoga als het creëren van een meesterwerk. Beschouw deze principes en tips als een kaart om jou te leiden op je pad naar lucide meesterschap…..

PSPS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom GidsV0lg de gratis training of kom gezellig naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen