Seks in lucide dromen: Hoe komt het dat dit zo echt lijkt?

In dromen, en dus ook in lucide dromen, komen onze onderdrukte verlangens naar boven. Vaak spelen we daarom de heldin in onze dromen maar nog vaker gaan we ons te buiten aan heerlijke, ongebonden en vrije seks.

Vaak met een droompartner die niet onze echte partner is. Een vriendje uit lang vervlogen tijden, die lekkere collega op het werk of met iemand waar we ons overdag nooit van zijn levensdagen aan zouden geven.

1- Waarom seks zo’n grote rol speelt in onze dromen?

Tot aan het baanbrekende werk van Freud bevonden onze seksuele verlangens zich, vooral bij vrouwen, in de taboesfeer. Seks werd,  mede onder invloed van de christelijke kerk, als een praktische handeling gezien die alleen binnen de huwelijkse staat bedreven mocht worden en enkel gericht op de voortplanting mocht zijn.

De hierdoor gecreëerde sociale druk zorgde ervoor dat mensen in hun sociale omgeving lieten zien dat ze precies aan deze eis van de kerk en de maatschappij voldeden. Hierdoor werden de echte seksuele verlangens van de mensen diep het onderbewuste in gedrukt. Waardoor deze onderdrukte verlangens in dromen volledig tot uiting kwamen.

Freud constateerde dit in zijn psychoanalyse en was als eerste droomwerker niet van plan dit te verzwijgen. Dit zorgde voor heftige kritiek op Freud en zijn leer vanuit de preutse samenleving.

Freud ging er in zijn psychoanalyse vanuit dat elke droom in de kern draaide om een onderdrukt seksueel verlangen.

Tegenwoordig weten we wel beter (en Freud aan het einde van zijn leven ook) en weten we dat dromen meer zijn dan slechts een onderdrukt seksueel verlangen.

Naakte vrouw en sex in lucide dromen

2- Seks in lucide dromen

Seks is ook in lucide dromen een veel voorkomend thema. Zoals droompionier Patricia Garfield zegt:

" Mijn eigen ervaringen overtuigen mij ervan dat lucide dromen in haar kern orgastisch is…."

Er zijn zowel psychologische als fysiologische redenen waarom lucide dromen een bron van seksuele opwinding zijn.

A- Het fysiologische aspect

Als we het hebben over het fysiologische aspect, dan weten we dat lucide dromen opduiken tijdens de super actieve REM slaap met daarbij een sterk toegenomen bloedstroom door en naar de vagina en de penis. Dat is ook de reden dat veel mannen wakker worden met een erectie.

Ook weet je dat je lichaam in een droom afgesloten is voor prikkels van buitenaf. Er is dus geen kritische factor van buitenaf die zegt: Er is helemaal geen echte reden om opgewonden te worden.

Dus reageren je hersenen gewoon op wat je lichaam doorgeeft. Je bent gewoon opgewonden en daar komen passende beelden bij omhoog. En hoe die beelden eruitzien wordt bepaald door het tweede aspect.

B- Het psychologische aspect

Het psychologische aspect is dat er in een lucide droom geen beperkingen, grenzen zijn. Je diepste seksuele verlangens kunnen naar boven komen en dat zorgt voor de nodige opwinding. Jij gaat helemaal los. Al je wensen, diepste verlangens en grootste verlangens kan jij vervullen in je lucide droom.

En waarom niet? Het is tenslotte maar een droom.

Het is dus maar een droom. Maar zoals al vaker aangegeven zien je hersenen het en voelt het voor je lichaam als echte seks. Jij weet, als je wakker bent of lucide droomt, dat het maar een droom is maar als je slaapt, voelt het gewoon als je echt de liefde aan het bedrijven bent.

Je begrijpt als we het fysiologische en het psychologische bij elkaar optellen, dat je lucide dromen een orgie van genot zijn en sommige mensen staan te popelen om alleen hier om te leren lucide dromen ….

Sex in lucide dromen - Prachtige naakte man

3- Wat kunnen we met deze wetenschap?

Misschien is het wel zo dat met deze kennis lucide dromen misschien ingezet kan worden bij sekstherapie en nieuwe hoop voor die mensen die last hebben van een psychisch seksueel disfunctioneren.

Of als hulpmiddel in gevangenissen om wat seksuele spanning kwijt te raken. Of voor geïsoleerde werkers of mensen wiens leven beperkt wordt door een fysieke handicap.

Het belang van droomseks kan aanzienlijke verschillen. Voor sommigen is het gewoon een leuke tijd en voor andere is het een hulpmiddel naar een gezond en vrij seksleven.

4- Gaat seks in lucide dromen altijd over seksuele opwinding?

Nee. Seks in je dromen kan ook wijzen op een diep verlangen om je te verbinden met een bepaalde eigenschap van je sekspartner. Soms hebben dromen zelf een incestueus karakter. Schrik niet! Seks met een direct familielid wijst er alleen maar op dat jij je op een diep onbewust niveau je wilt verbinden met dit familielid.

Het gaat om het afwijzen van een deel van jezelf wat op een basaal niveau bepalend is voor een harmonieus en gelukkig leven.

Wanneer je zo’n droom hebt, vraag je dan af wat bij deze sekspartner hoort dat je afwijst in jezelf? Waar loop je voor weg? Wat hoort bij jou en wil je niet accepteren? Vaak liggen hier conflicten aan ten grondslag die op een jeugdige leeftijd zijn ontstaan. Omarm deze boodschap van je dromen.

Onderzoek het, transformeer het en laat deze ultieme kans op vooruitgang niet ontsnappen…

5- Tenslotte

Seks in je lucide dromen, en ook gewone dromen, kan dus meer betekenen dan alleen maar het bevredigen van een onderdrukte behoefte. 

Het kan zomaar een stap zijn naar psychologische heling. Eén worden met een eigenschap van een seks-partner. Een eigenschap die jij nu nog diep van binnen hebt weggestopt.

In zo’n geval kan je dus zeggen dat seks in je dromen neerkomt op de liefde bedrijven uit pure liefde voor jezelf…

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom GidsVolg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen