arrow_drop_up arrow_drop_down

Onthult lucide dromen het laatste geheim van bewust worden?

We brengen ongeveer zeven jaar van ons leven (er van uitgaande dat we een jaar of tachtig worden), 2433 dagen of 58.400 uur door met dromen. Iedere nacht brengen we bij een gemiddelde slaap van acht uur dus zo’n twee uur door in onze dromen. We zijn ons vaak heel bewust van onze waarnemingen en emoties in onze dromen. Toch zijn we niet op dezelfde manier bewust als wanneer we wakker zijn.
Dit verklaart waarom we meestal niet beseffen dat we in een droom zitten. Onze hersenen zien deze vaak bijzondere verhalen, als we erin zitten, als dagelijkse realiteit.Maar sommige dromers zijn wel net zo bewust, en vaak nog bewuster, tijdens hun dromen als wanneer ze wakker zijn.
Ze nemen zelfs de controle over het droomproces in handen.Om vervolgens met een gerichte intentie te handelen in hun droomwereld. Zij hebben geleerd om lucide, helder te worden en dit te blijven in hun droom.

1- Is lucide, bewust dromen wetenschappelijk bewezen?

Lucide dromen is nog steeds een ondergewaardeerd wetenschappelijk onderwerp. Onderzoek gaat er nu van uit dat het een hybride (een kruising van 2 bewustzijnsstaten) staat van wakker en slaap is.

Lucide dromen is een van de vele bijzondere ervaringen die tijdens de slaap kunnen optreden. Slaapverlamming, waar je wakker wordt en je lichaam niet kunt bewegen, komt soms voor. Ook vals ontwaken, waar je denkt dat je wakker bent om te ontdekken dat je eigenlijk nog droomt.

Ongeveer de helft van ons ervaart slechts één lucide droom in zijn of haar leven. Eigenlijk is dat zonde omdat het mensen in staat stelt om veilig zelf nieuwe gedrag te oefenen of een beperkte overtuiging te overwinnen.

En zo eindelijk de juiste partner aan te trekken, uit hun schulp te kruipen of te beginnen met het grootse leven te leiden wat ze werkelijk willen.

Er bestaat volop bewijs dat je een lucide, heldere droom kan opwekken. Er zijn nu een aantal onlinesites waar je tips en technieken vindt voor het bereiken van luciditeit tijdens je dromen (zoals het gebruik van een eerder droomsymbool, een opvallend voorwerp uit je dagelijkse leven wat je helpt om te bepalen of je in een lucide droom zit of ronddraaien in je lucide droom om te voorkomen dat de helderheid wegvalt).

Nog meer onderzoek

Een recente studie die de deelnemers gevraagd heeft om gedetailleerd te melden over hun laatste droom, ontdekte dat lucide (in vergelijking met niet-lucide) dromen inderdaad gekenmerkt werden door groter besef dat de slaper in een droom was.

Deelnemers, die lucide droomden, zeiden ook dat ze meer controle hadden over gedachten en acties binnen de droom. Ze konden helderder denken en hadden zelfs toegang tot lang vergeten gebeurtenissen en ervaringen uit hun dagelijks leven.

Een ander onderzoek naar het vermogen van mensen om bewuste beslissingen te nemen, in je dagelijks leven of in je lucide, bewuste dromen, kwamen erachter dat hier een grote overlap in bestond. Het vermogen om te plannen was echter aanzienlijk slechter in heldere dromen dan overdag.

2- Lucide bewijs

Lucide dromen zijn logischerwijs anders dan dagactiviteit en regulier dromen. Daarom gaan we ervan uit dat ze geassocieerd zijn met andere patronen van hersenactiviteit dan je dagelijks bewustzijn. Maar het bevestigen hiervan vinden, is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Want deelnemers moeten zich in een hersenscanner bevinden terwijl ze slapen. Onderzoekers moeten dan weten wanneer de deelnemers lucide dromen. Hierdoor kunnen ze de hersenactiviteit tijdens de heldere droom vergelijken met die van niet-heldere dromen.

Vooruitstrevende onderzoekers ontwikkelden een communicatiecode tussen de deelnemers en de onderzoekers. Voordat ze gaan slapen, kwamen de deelnemer en de onderzoeker een specifieke oogbeweging (bijvoorbeeld twee bewegingen links dan twee bewegingen juist) overeen. Deze moesten de deelnemers maken om te laten weten dat ze lucide zijn.

Door gebruik te maken van deze aanpak, hebben studies vastgesteld dat de verschuiving van niet-duidelijke tot lichte Remslaap in verband staat met een verhoogde activiteit van de frontale gebieden van de hersenen.

Deze gebieden worden geassocieerd met “hogere bewust zijn”, met cognitief functioneren, zoals logisch redeneren en vrijwillig gedrag. Wat normaal gesproken alleen waargenomen wordt als je wakker bent. Niet als je droomt of slaapt.

Het type waargenomen hersengolven Gamma 35-100Hz staat ook bekend om het vermogen om verschillende van onze bewuste en onbewuste ervaringen samen te voegen. Percepties, emoties, gedachten en herinneringen vormen dan een logische eenheid in een geïntegreerd bewustzijn.

Nog meer bewijs

Uit een vervolgstudie bleek dat door het kunstmatig elektrisch stimuleren van deze hersengebieden de helderheid van de droom werd vergroot.

In een vervolgstudie werden de hersenregio’s die bij lucide dromen betrokken waren, nauwkeuriger gespecificeerd. In dit onderzoek werd een verhoogde activiteit gevonden in gebieden zoals de prefrontale cortex en de precuneus.

Deze hersengebieden worden geassocieerd met hogere cognitieve vaardigheden, zoals zelfreflectie en een gevoel van eigenaarschap. Nog meer bewijs dat lucide dromen een hybride staat is.

3- Is de lucide droom de sleutel naar de oplossing van het bewustzijnsvraagstuk?

Hoe bewustzijn ontstaat in de hersenen is een van de belangrijkste en onbeantwoorde vragen in de neurowetenschap. Het bestuderen van lucide dromen zou de weg vrij kunnen maken voor nieuwe inzichten. Waarom?

Dit komt omdat lucide en niet-lucide remslaap twee verschillende bewustzijnsstaten zijn. Hierin is onze bewustzijnservaring aanzienlijk anders terwijl de rest van je hersenstaat hetzelfde blijft.

Door specifieke verschillen in hersenactiviteit te vergelijken bij een lucide droom en een niet-lucide droom kunnen we kijken door welke functies dit hogere bewust zijn ontstaan,

Daar komt bij dat door het gebruiken van een oogbeweging, om aan te geven dat een dromer zich in een heldere droom bevindt, het mogelijk is om de neurobiologische activiteit op dit moment te bestuderen.

Hierdoor kunnen we nog betere begrijpen wat de dit verhoogde bewustzijn typeert en in stand houdt maar vooral hoe het, in de eerste plaats, ontstaat.

PS: Klaar om de eerste of de volgende stap naar lucide, helder dromen te maken? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik De Lucide Droomgids. Een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je gewone dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Website <:authorgoogleplus>
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...
Wij gebruiken cookies....